Kamil012345 Napisano 4 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2011 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ! Otóż parę dni temu zakupiłem dwie kolumny jw a, że jestem całkowicie zielony chcę się poradzić jaki będzie w miarę dobry wzmacniacz do tych kolumn.Słucham praktycznie każdego gatunku muzyki, a mój budżet to ok 300 -500zł.Serdecznie pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 Trzeba było zapytać zanim kupiłeś kolumny. Nie są to dobrze brzmiące głośniki. Czyli trudno będzie dobrać jakiś wzmacniacz aby to jakoś w miarę grało. Zależy jakie brzmienie lubisz, jak duży masz pokój? Ogólnie chcesz uzyskać dobrze brzmiący zestaw, czy ma to tylko jako tako grać?Jeśli zależy Ci na dobrym brzmieniu a nie na łupu cupu i kupie hałasu, to trzeba by niestety sprzedać kolumny. Jeśli ma to jako tako grać, to właściwie mógłbym napisać, abyś kupił do tych kolumn jakikolwiek wzmacniacz, ale kup dobry używany np. takich firm jak: NAD, Kenwood, Cambridge Audio, Marantz, Denon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 5 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 Ten zestaw nie musi nie wiadomo jak pięknie grać, wystarczy tak jak to napisałeś "jako tako". Znajomi radzili mi np. wzmacniacz Technics do tych kolumn... Lecz ja się zupełnie nie znam niestety Jak mniej więcej dobrać moc wzmacniacza do tych kolumn i jakie powinien mieć parametry ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 Altusy i Technics to już klasyczne, legendarne, że się tak wyrażę złe połączenie. Czyli krew z uszu. Znają się Ci Twoi koledzy na sprzęcie audio? A może Cię nie lubią? Jeśli już mają grać te Altusy (mam nadzieję, że w dużo większym pomieszczeniu niż 9-12m2, bo będzie bumienie a nie granie) to poszukaj np. na Allegro jakiegoś wzmacniacza tych firm które wymieniłem. Podaj kilka linków a ja postaram Ci się wybrać najlepszy. Np. taki NAD, mimo, że pozornie nie jest mocny, potrafi zagrać dynamicznie i brzmieniowo większość Technicsów zje na śniadanie. Jeśli chodzi o parametry, to większość wzmacniaczy (o ile nie będzie to jakiś egzotyczny) zagra z Altusami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 5 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 Znalazłem kilka linków takich za w miarę rozsądną cenę jak dla mnie: Denon PMA-777Harman kardon hk 6100Cambridge Audio A1V2Kenwood KA-1080Kenwood KA-4020Na allegro jest tego naprawdę sporo i wybrałem w sumie takie pierwsze które rzuciły mi się w oczy.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 f1angel pytanie było o wzmacniacz do kolumn.Kamil012345 potrzebujesz bardzo mocnego wzmacniacza, i z dobrą wydajnością prądowąW ilu metrach masz te kolosy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 5 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 Kolumny będą stały w pokoju 15m2 lub 25m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 muzyczny_gość dobrze, że mi uświadomiłeś jakie było pytanie, bo się zupełnie pogubiłem A tak poważnie, to o co Ci chodzi? Nie jestem etatowym pracownikiem tego forum i wolno mi wyrazić swoje zdanie o kolumnach jeśli uważam, że nie są one dobre. A wzmacniacza szukam. Chyba, że źle Cię zrozumiałem, to wyklaruj.Kamil012345, 15 czy 25m2 to jednak spora różnica. W pierwszym przypadku kolumny mogą się nieco "dusić", ale wszystko zależy od rozkładu modów pomieszczenia. W 25m chyba bezpieczniej, powinno lepiej grać. Szkoda, że nie napisałeś jakiego brzmienia oczekujesz. Ma być ono maksymalnie dynamiczne, ostre, jaskrawe, czy bardziej miękkie, pełne, nieco złagodzone. Chodzi mi tu właśnie o brzmienie wzmacniacza, bo kolumny dość ostro brzmią i stonowałbym nieco ich zapędy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 f1angel odpisałem tylko po to - poieważ Twój pierwszy post zawierał okrślenie:"Trzeba było zapytać zanim kupiłeś kolumny."a wiesz co to znaczy, dla kogoś kto jest własnie po zakupie kolumn .. ??) tylko dlatego odpisałem A etatowym, zawsze możesz zostać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2011 No wiem, że przykro, ale pamiętam jak zaraz po zakupie korektora/procesora Technicsa SH-GE 90 w Pewexie wstąpiłem do sklepu muzycznego i pan, który sprzedawał płyty a znał się też na sprzęcie audio spytał czemu to kupiłem i uświadomił mi jaki błąd popełniłem. W domu posłuchałem, nacieszyłem oczy skaczącymi słupkami i niedługo później klocek poszedł do ludzi, bo robił więcej złego niż dobrego. Przyznam, że w pierwszej chwili pomyślałem "co ten facet p...." ale po pewnym czasie byłem mu wdzięczny, że mi otworzył oczy i uszy, przede wszystkim Kamil012345, znalazłem takie wzmacniacze. Raczej w takiej kolejności jak napisałem. http://allegro.pl/zestaw-hi-end-nad-3150-n...1393280574.htmlhttp://allegro.pl/klasyka-nad-3020-a-i1396239004.htmlhttp://allegro.pl/jedyny-na-allegro-denon-...1399780461.htmlhttp://allegro.pl/kenwood-ka-5020-2x100w-s...1390496879.htmlhttp://allegro.pl/kenwood-ka-5010-wzmacnia...1396246238.htmlhttp://allegro.pl/cambridge-audio-a500-cza...1400636989.htmlhttp://allegro.pl/marantz-6010-ose-piekny-...1399762086.htmljest jeszcze taki wzmacniacz, naprawdę dobryhttp://allegro.pl/rotel-ra-820ax-i1399287059.htmlgdyby nie kolumny, to poleciłbym go w pierwszej trójce, ale nie wiem, czy nie bedzie za ostro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 6 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2011 Jeżeli uważacie, że te kolumny nie zdadzą egzaminu, to zawsze mogę je sprzedać i może polecicie jakiś fajny zestawik tak do 700-800zł, ewentualnie do 1000zł, na pokój 15m2 do różnego rodzaju muzyki ? Zestaw oczywiście może być używany. Pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2011 Jak masz ustawione te Altusy ? zrób zdjęcie i wstaw na forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 6 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2011 Głośników aktualnie nie mam u siebie, ale ze względu że je odradzaliście znalazłem już na nie kupca i jestem gotów je sprzedać i kupić coś dobrego co mi doradzicie. Pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2011 Gdyby te 800-1000zł. było tylko na kolumny, to można by się nad czymś zastanowić. Za to co zostanie po zakupie wzmacniacza wystarczy chyba tylko na kolumny standowe i obawiam się, że brzmienie tych nie spodobałoby Ci się. Nie wiem, może się mylę? Słuchałeś jakichś niezłych kolumn podstawkowych? Myślę że ogólny przekaz mógłby Ci się spodobać, ale ilość niskich tonów mogłaby Cię nie zadowolić. Choć ich jakość, zróżnicowanie byłaby pewnie lepsza niż w Altusach.Myślę, że jeśli nie jesteś przygotowany na monitory, to zostaw na razie te Altusy, kup któryś z proponowanych wzmacniaczy a jak będziesz miał 800-1000zł. (albo nawet więcej) na kolumny to napisz tu znów i coś się wybierze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 15 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Witam ponownie forumowiczów! Dozbierałem troszke gotówki i mam teraz 1500zł na jakiś zestaw. Najlepiej jakieś kolumny podłogowe + wzmacniacz. Pokój 22m2. Muzyka której słucham to w sumie przewaga reage i muzyki dyskotekowej. Pozdrawiam Kamil ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Cos się znajdzie w takim budżecie wzmaki:Yamaha AX-700Yamaha AX-900Yamaha AX-1090kolumny:Infinity SM115 (prawie jak ALTUSy, ale jakosciowo to będzie troszeczkę inna bajka , do twojej muzyki powinny pasować)DALI 104 (ciekawią mnie tylko te "modyfikacje", jesli to zmiana kabli to ok, ale jak ktos grzebał przy zwrotnicy to już różnie może być, trzeba by dopytać)Acoustic Energy Aegis 2Te Yamahy to przypadkiem, akurat są wysokie modele. Możesz się rozejrzeć jeszcze za Harman/Kardonem np. PM680. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 15 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 A co myślicie o czymś takim ? Zestaw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Sory, ale czy ty sobie robisz żarty??? Sprzedałeś parę ALTUSów, żeby kupić cztery sztuki... w dodatku w zestawie z Technicsem, to jest krew z uszu. Ktoś rzeczywiście musi szukać wrażeń, żeby w domu tego słuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 15 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Moja mama mówi w takich okolicznościach: "dziad swoje a baba swoje" Mam nadzieję, że żartujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 15 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Nie no to był żart. Sorki. Z kolumn które mi doradzacie tylko Dali mogłoby być chociaż troszke daleko żeby jechać ponad 200km na przesłuchanie. A co do tych altusów to naprawdę aż tak strasznie grają z Technicsem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Czyli jednak to nie był żart...Powiem krótko, jakby nie grało strasznie, to byśmy tak nie mówili. Sprzętu szukaj oczywiście w okolicy, pomożemy tylko powiedz jaka to ma być okolica Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 15 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 Najlepiej okolice Mrągowa, ale wątpię żeby tutaj coś się znalazło Myślę że tak do 150km mógłbym dojechać jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 15 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2011 „Dobry żart tynfa wart” Lubię je i sam często żartuję.Technics i Altusy to niemalże przysłowiowe już złe połączenie. 200km to nie tak bardzo dużo jak jest dobre połączenie albo mało spalający samochód.Tu znalazłem jeszcze Audio Academy Phoebe II http://www.hifi.pl/gielda/wyswietl.php?grupa=kolumny1000 ale nie wiem, czy jeszcze są do kupienia.test masz tu http://www.highfidelity.pl/artykuly/0703/aa.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2011 (edytowany) http://allegro.pl/infinity-sm-115-bardzo-d...1412425166.htmlzamiennik Altusów jak znalazłhttp://allegro.pl/kolumny-elac-i1415461780.html Edytowano 16 stycznia 2011 przez don Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil012345 Napisano 16 stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2011 Połączenie może nie jest takie złe ale jakby przyszło wracać z kolumnami to byłoby już gorzej. A w samochód trzeba przynajmniej za 250zł zatankować a to są jednak dodatkowe koszta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts