Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Szanownych Forumowiczów,

Postaram się opisać swój dylemat krótko i treściwie: za kilka dni kupuję zestaw kina domowego - jeden z 3 poniższych:
- Yamaha RXV661 + Yamaha DVD S661 + kolumny Jamo 606 + sub 200,
- ONKYO HTE 604/405 + kolumny QUADRAL QUINTAS 700,
- Pioneer VSX-817 + DV-300 + kolumny Jamo E 680 PPL + SUB200.

Poziom cenowy jest zbliżony (około 4 tys). Pomieszczenie do którego pójdzie zestaw ma około 20-25 m2. Muzyka jakiej słucham to: jazz, klasyka ale również progresywny rock. Kino będzie używane do oglądania filmów i słuchania muzyki 50/50.
Zależy mi na:
- soczystym basie,
- cykającej górze,
- ładnie wyseparowanym dźwięku,
- niezawodności (bezawaryjności) i solidności sprzętu.

I pytanie, które w tej chwili jest już oczywiste: który z w/w 3 zestawów wybrać?
/czytałem i słyszałem różne opinie, na podstawie których przeprowadziłem selekcję i zostały te 3 modele - ale pytam, bo być może ktoś z Was ma doświadczenia (porównywał podobne zestawy) i będzie w stanie mi któryś z nich zarekomendować?

Z góry dziękuję za informację.
Napisano
Dzięki za informację, w jednym z salonów spotkałem się z opinią:
- Onkyo - ma słaby bas (porównywany był nawet do stukania młotkiem w ścianę)
- Yamaha - ma problemy z górą (wysokie tony - przy aluminiowych kopułkach głośników)
- chwalono Pioneer'a (może akurat sprzedawca miał target, a zestaw miał zostać sprzedany... icon_smile.gif

Pytanie: czy ktoś z Was ma doświadczenia z powyższymi zestawami (markami) i jak się mają zasłyszane (powyższe) opinie do rzeczywistości?
Napisano
ja posidam do Stereo akurat Onkyo i bardzo sobie chwale.. mala ilosc basu nie ma zbyt duzego wplywu w tym wpadku
sub zrobi swoje...no i z regoly nie tylko na basie muzyka sie opiera;-)
Co doszukania minusow....do bez przesady kwestia gustu...
a po za tym jak juz maja sprzedawcy takie okreslenia...
to niech sie zastanowia bo moze akurat u Ciebie w domu po zoptymalizowaniu moze zagrac wybitnie dobrze
konkluzje(?) : rady "akespertow"z Mm i tym podobne nie zawsze tafione
Kwestia przyzwyczajenia sie do swojego sprzetu
predzej czy pozniej fajerwekowe granie znudzi sie:) kazdy to przechodzi.. i ja to przeszedelem;-)
zawsze mozesz wcisnasc Loudness..i juz masz inaczej;-)
w kinie mam HK na ktre cześć osób marudzi cześć chwali cześć zostaje obojetna icon_wink.gif w dodatku gra to z kolumnami Paradigm icon_wink.gif czego podobno sie nie poleca;-)))
masz miec zadowolenie ze swojego sprzetu a nie zadowolenie ze sprzedawcy lub z forumowiczow..z pełnym uznaniem dla naszego FORUM.
Napisano
Zgadza się. Nie szukam "złotej rady". Pytam tylko o opinie.
Moim faworytem jest Yamaha (z zestawem wymienionym na samej górze) - ale chcę poznać opinie użytkowników takich lub podobnych zestawów.
W każdym razie dziękuję i czekam na kolejne opinie.
Napisano
Return77
Z tej trójki biorąc pod uwagę samo DVD najlepsze będzie ONKYO 405, najsłabszy Pioneer (już lepszy będzie model DV-400).
Odnośnie amplitunerów Yamaha (model na 2007rok) będzie porównywalna z ONKYO 604 (na 2006 rok) i trudno tutaj jednoznacznie wskazać zwycięzcę (ja bym mimo wszystko raczej wziął ONKYO, ale to są moje lekkie preferencje).
Co do zarzutów o słaby bas w ONKYO to nie jest tak źle, szczególnie w połączeniu z podwójnym basem w baterii głośników na Quintas 700 icon_rolleyes.gif

Jak dla mnie zestaw Pioneera (także oddzielnie DVD i amplituner) jest najsłabszy w z tej trójki, nawet modele z serii ciut wyższej tzn. Pioneer VX917 + DV400 nie będą lepsze od ONKYO i Yamy. U mnie Pioneer w stereo zaczyna grać dopiero od serii tysiąc, a to już są konkretniejsze pieniądze...
Yamaha w tym zestawieniu ma nowsze modele od ONKYO i ciut więcej bajerów.

Co do głośników- jako jedyne w trójcy S606 mają bas z boku, więc musisz wziąć pod uwagę kwestię ustawienia kolumn.
Czy z Onkyo będziesz miał sub w cenie? Jego ewentualny brak może przesądzić o zakupie Yamie, bo w KD może Ci się przydać icon_rolleyes.gif

Jak wszyscy polecam odsłuch, ale też krótką zabawę z pilotami oraz zerknięcie na design i wymiary. Warto porównać długość gwarancji (w nowych modelach 3 lata dla produktów z oficjalnej sieci sprzedaży). Czasami niuans decyduje o końcowym zadowoleniu icon_lol.gif
Pozdrawiam i powodzenia
Napisano
RoRo
Dziękuję za opinię.
W zestawie z Onkyo nie ma sub, dlatego też faworytem jak narazie jest Yamaha, aczkolwiek nie wiem czy te Quintas 700 z podwójnym basem nie poradzą sobie równie dobrze. Fakt, że sub to sub - może to przesądzić.
w każdym razie jeszcze raz dziękuję i czekam na kolejne opinie.
pozdrawiam
Napisano
Połowa Twojego słuchania to będą filmy w kinie domowym, czyli szala przechyla się w stronę Yamahy...?
A jak z gwarancjami - dostajesz 3 letnią od dealera (ja co prawda jeszcze nigdy z gwarancji nie musiałem korzystać, ale...) na oba produkty? Czy "bawiłeś się" już z tymi zestawami?
Z uwagi na poprzednie posty Pioneera możemy już sobie odpuścić icon_lol.gif ?
Co do jakości to nie powinno byc problemów z żadnym sprzętem z Twojej listy, bezawaryjność masz raczej zapewnioną.
Pozdrawiam - i co z ustawieniem kolumn: możesz je odsunąć od ścian?