Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam! Jak już podałem w temacie poszukuję używanych kolumn stereo w cenie maks 350 zł. Wiem, że to nie jest dużo, ale na droższe mnie nie stać. Zasilane to będzie skromną, ale wydajną mocą 45 watt Unitry icon_biggrin.gif Od kolumn oczekuję zejścia do 45hz i nizej... oraz dobre średnie i wysokie icon_cool.gif aha interesują mnie takie, które bez potrzeby rennowacji pograją jeszcze minimum 3 lata. Mam nadzieję, że jest to możliwe:) Z góry dziękuję za pomoc!!

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

poszukuję używanych kolumn stereo w cenie maks 350 zł. ... Od kolumn oczekuję zejścia do 45hz i nizej...
oraz dobre średnie i wysokie icon_cool.gif aha interesują mnie takie, które bez potrzeby rennowacji pograją jeszcze minimum 3 lata.

Kubot
W tej cenie i o takim dole to musi być już co najmniej mała podłogówka lub duża regałowa kolumna. Chyba tylko Tonsil się w tym zmieści np. Perfect 150 (moc 100/150 W, 8 Ohm, trójdrożna, basowy głośnik 20cm i pasmo 45Hz-25kHz) lub Sounfinder/Samba 130/250.
Można jeszcze poszukać wśród starszych modeli Technicsa, Yamahy, Pioneera itp, jest spory wybó na rynku.
Z modeli ciut nowszych był taki model Magnata o symbolu Mottion 88 (poprzednik modelu Magnat Monitor 880), ale wydaje mi się, że raczej nie schodzą poniżej 400zł. Natomiast średnie i wysokie tony mogą być lepsze od tych Tonsili icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam
Napisano
Dzieki za propozycję icon_razz.gif ale muszę bardziej sprecyzować temat:) mianowicie wysokość kolumn do 60cm... aczkolwiek bardzo dziękuję za pomoc icon_biggrin.gif
A co do tych technicsów może mi ktoś coś o nich napisać??icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Dzieki za propozycję icon_razz.gif ale muszę bardziej sprecyzować temat:) mianowicie wysokość kolumn do 60cm... aczkolwiek bardzo dziękuję za pomoc icon_biggrin.gif

Kubot
Czyli Tonsil Perfect 150 się zmieści - mają 50cm wysokości i spokojnie w tej cenie znajdziesz parkę w bardzo dobrym stanie.
Altony faktycznie sobie odpuść - mają słabo zrównoważony dźwięk (każdy głośnik gra sobie).
Natomiast co do Technicsów z Twojego postu - to wyglądają na min. 15 lat...
Poniżej trochę nowsze i niezłe JVC - akurat się mieszczą w 60cm wysokości icon_rolleyes.gif
http://allegro.pl/item271733692_jvc_s_px5_...onkret_bcm.html
Pozdrawiam
Napisano
Tak wiem, wiem perfecty się zmieszczą icon_wink.gif szczerze mówiąc bardzo mnie interesują ponieważ słyszałem bardzo dobre opinie na temat ich kopułek średniotonowych. Natomiast bardzo ciężko je dostać, ale jeszcze będę jvc licytował icon_cool.gif Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że uda mi się coś ciekawego znaleźć icon_razz.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Zerknij na temat Niedrogie kolumny
Moim zdaniem warto dołożyć jeszcze 100 zł.

Bert
Dla mnie masz całkowitą rację odnośnie wartości i klasy M1 przy stosunkowo niewielkiej dopłacie - ale Kubot szukał czegoś mocnego i schodzącego niżej - do 45Hz, stąd moja sugestia dotycząca Tonsili icon_rolleyes.gif
Niewątpliwie Tannoy jest rozwiązaniem optymalnym, bo na początek (i nie tylko na początek- w końcu parę nagród zdobyły zasłużenie) swoja kulturą dźwięku sprawdzi się w stereo, a potem możemy je zastosować gdzie indziej lub jako tyły - jeżeli zdecydujemy się w przyszłości na coś mocniejszego.
Także moc M1 będzie chyba wystarczająca do 45W wzmacniacza Unitry...

Dla Kubota mogą być interesujące Twoje doświadczenia z odsłuchem M1 oraz podpowiedź, czy warto walczyć o 10Hz (Perfect - od 45Hz przy 20cm głośniku, M1-od 55Hz przy głośniku 13cm) na dole pasma - w każdym razie czy Ty byś walczył (podejrzewam, że wybierasz M1) icon_cool.gif
Przy okazji Tannoy'a - chyba nie warto zamiast M1 proponować koledze zakupu M1x ??? icon_sad.gif

A że nie zawsze można dołożyć brakującą "setkę"...
Pozdrawiam
Napisano
Kubot
Aukcja kolumn JVC skończyła się 21 listopada - czy to Ty wygrałeś aukcję? Cena faktycznie była bardzo atrakcyjna icon_lol.gif
Jeśli tak, to jak przyjdą do Ciebie kolumny podziel się wrażeniami, czy spełniły Twoje oczekiwania? icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam
Napisano
Tak Tak to ja wygrałem, natomiast to nie jest ich cena icon_biggrin.gif zapłaciłem za nie 330 zł z wysyłką, grają bardzo czysto średnie i wysokie bardzo wyraziste, a przy tym głęboki bass ( b\r robi swoje) Natomiast...mam problem, który doprowadza mnie do furii już!!!Za chwilę go opiszę w kolejnym temacie