Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich.
Jestem początkującym audiomaniakiem, chociaż z jakimśtam wykształceniem muzycznym. Słucham głownie muzyki rockowej z tendencjami do mocniejszych brzmień oraz oglądam (czy raczej odsłuchuje z dodatkową wizją) koncerty dvd oraz br. Dysponuje pomieszczeniem o pow. ok. 30m2, prostokątne, bardzo skromnie umeblowane, z mocną akustyką (wysokość sufitu 3,15). Do tej pory używałem zestawu Phillipsa za który 10 lat temu zapłaciłem ok 3.500zł. Do bloku był ok, teraz już mi nie wystarcza icon_smile.gif.
Lubię brzmienie selektywne. Poszukuje kolumn, które początkowo mógłbym podpiąć do starego wzmacniacza marki Phillips FR-670, który pewnie w dalszej kolejności wymienię. Czytałem kilka artykułów, testów, jak i przeglądałem fora. Coś tam już wiem ale liczę na waszą pomoc. Dysponuje środkami w wysokości ok. 2.500zł, być może z lekką górką icon_wink.gif
Napisano

Witaj!
Możesz coś więcej o Philipsie? Jakiś link z danymi (nie znalazłem)? Tyle, że oferowano go za 250 zł (chyba ma oznaczenie FA, a nie FR?).

Jedno. Jeśli już kupisz UŻYWANE kolumny za przyzwoite pieniądze - to nie rozkręcaj go za mocno. 30 m, wysoki pokój, to może być za duże obciążenie ze sporymi podłogówkami... Szkoda wzmacniacza, a PRZEDE WSZYSTKIM kolumn za 10x tyle!

Pozdrawiam!
Napisano

Uf. To amplituner kina domowego...
Bez urazy - nie ma co liczyć na brzmieniowe fajerwerki.
Do tego sam zobacz. Deklarują 5x100W z zasilacza, który ma max. pobór prądu 255W. Cud??? Czy perpetum-mobile?

Jednak radziłbym najpierw kupić przyzwoite kolumny, bo metraż spory. Potem sam usłyszysz...
Napisano
Bardzo przepraszam. Po dokładnym sprawdzeniu w domu... FR 970... Ale to i tak nic nie zmienia icon_smile.gif
To był zakup stricte do kina domowego razem z dedykowanymi głośnikami 5x100, a muzyka miała być gdzieś obok.
Zakładam, że w niedługim czasie kupię również wzmacniacz, a Philips FR 970 ma być rozwiązaniem tylko tymczasowym.
Zastanawiam się jak połączyć oba systemy w jednym pomieszczeniu, bo do oglądania filmów raczej pozostawię obecny ale już koncerty dvd i br wolałbym odsłuchiwać w stereo na nowym sprzęcie. Chyba, że istnieje jakieś perpetum mobile obsługujące na wysokim poziomie kino i muzykę ale mocno w to wątpie.

EDIT
Żeby nie było, że nie mam własnych przemyśleń icon_smile.gif
W chwili obecnej mocno przyglądam się:
http://allegro.pl/dali-concept-6-5-0-conce...1716172354.html
(jeżeli chodzi o połączenie muzyjki z kinem)

oraz:
http://allegro.pl/jbl-e80-e-80-salonwawa-a...1741215562.html
http://allegro.pl/canton-gle-490-2-para-pr...1754602857.html
Napisano

Jak wiadomo wielu, w kwestii nowych kolumn Cię nie poprę...
Oczywiste jest, że za te pieniądze dostaniesz dużo lepsze używane. Teoretycznie im starsze, tym lepsze...
Oczywiście Ty określasz, co wybierasz i jakie są granice starości. Ale dobre kolumny NIGDY się starzeją. Są zbudowane wiele solidniej niż dzisiejsze w podobnej cenie, a i ich użytkownicy przeważnie je szanują.

Pozdr.
Napisano
A jeżeli nie dasz się namówić na stare, dobre Infinity ...
to jak zwykle są też inne firmy - jak np. Quadral (ale również kilkunastoletnie modele...) Montan i inne modele
http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-quadra...1753722685.html
http://allegro.pl/quadral-montan-kolumny-i1749181557.html
Tym niemniej w "dolnej" aukcji jedna kolumna miała chyba klejone w 1 miejscu zawieszenie w głośniku niskotonowym.

Pozdrawiam
Napisano

O! Właśnie zapomniałem dołączyć Quadrale z imienia. Choć nie słuchałem, ale inni słuchali:)
No i starsze B&W. To firma rockowo-beatowo-bluesowa...

Dużo zależy od tego, gdzie mieszkasz i co usłyszysz (bo słuchać trzeba wypada zanim kupisz).
Akurat kiedyś usłyszałem kappy no i wpadłem po uszy:)

Pozdr.
Napisano
Cytat

Dużo zależy od tego, gdzie mieszkasz i co usłyszysz (bo słuchać trzeba wypada zanim kupisz).
Akurat kiedyś usłyszałem kappy no i wpadłem po uszy:)

Pozdr.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu... I odbiór osobisty też odpada... Taka specyfika małych miast przy wschodniej granicy icon_sad.gif
Pozostaje mi tylko zdać się na różnego rodzaju testy i opinie użytkowników. Do tej pory nie brałem pod uwagę kolumn używanych i celowałem w nowe, głównie w te które podlinkowałem. Teraz zaczynam sie zastanawiać czy to słuszna koncepcja.
Napisano
Zukzuk
ja też nie wspomniałem o Bowersach... zresztą są jeszcze JMLaby (ale trudniej znaleźć w rozsądnej cenie te "bardziej basowe" modele, bo niezbyt często się pojawiają) ... i sporo innych.
Na razie główną kwestią pozostaje to, czy Kas wejdzie w używany sprzęt.

Kas
Z Infinitkami tak to jest - jak posłuchasz dobrego modelu (i jak widać m.in. z linku od Zukzuka - wcale nie tak drogiego), to wsiąkłeś icon_mrgreen.gif
Szczególnie, że jeżeli nawet wystąpi problem z jakimś głosnikiem, to w niezbyt odległym terminie kupisz pasujący głośnik lub go naprawisz (to tak gwoli uzupełnienia, jakbyś miał wątpliwości w zasadność zakupu uzywanych kolumn).

Twój Philps powinien sobie poradzić z Kappami czy Renaissance, chociaż zapewne szybko pomarzysz o lepszym towarzyszu do takich kolumn (mimo ich niezłej skuteczności - warto dobrać do nich lepszy wzmacniacz)! Ale w oparciu o nie spokojnie możesz rozbudowywać swój system icon_razz.gif

Pozdrawiam
PS. Przy okazji warto uzupełnić o miejsce zamieszkania swoje dane wyświetlane w stopce obok - i wtedy będzie jasne, gdzie kto mieszka. icon_razz.gif
PSS. Bowersy - czyli B&W.
Napisano

Gwoli wyjaśnienia.
Starszych kolumn, wzmacniaczy czy CD nie proponuje się dla kolekcjonowania, czy coś w tym rodzaju. Tylko dla brzmienia!
Kosztują dziś ułamek ceny nowych (20-30%), a grają przeważnie jakby płacić za nie 100%.
Napisano
Cytat

Gwoli wyjaśnienia.
Starszych kolumn, wzmacniaczy czy CD nie proponuje się dla kolekcjonowania, czy coś w tym rodzaju. Tylko dla brzmienia!
Kosztują dziś ułamek ceny nowych (20-30%), a grają przeważnie jakby płacić za nie 100%.

Jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to już w poniedziałek przywiozę je do domu icon_wink.gif
Jedno pytanie (pewnie bardzo amatorskie) - dlaczego mają cztery zaciski na kable?
Napisano

Jednak większy wofer!
Przypuszczam jednak (o ile pamiętam fotkę), że Twoje pomieszczenie (wiem, że MUS:() co nieco "zżera" basu.
Swego czasu byłem omalże zszokowany niewielką ilością basu z głośników 2x30 cm na stronę w pokoju 4x9 m (w tym połowa na odsłuch). Akustyka.
U mnie gra najpiękniej NOCĄ, basu nie jest za dużo, w zasadzie tylko w przypadku bardzo niewielkich głośności.
Kończę, bo się zaczyna robić bliźniaczy, drugi klub, podobnie jak na forum AS...

Pozdrawiam!
Napisano
I tak oto stałem się właścicielem kolumn Infinity Kappa 8.2
Zbyt wcześnie jeszcze aby rozpisywać się na temat ich brzmienia. Posłuchałem dopiero dwóch koncertów w formacie blu-ray i fragmentów kilku płyt. Wydaje mi się, że czasami brakuje troszeczkę basu a za dużo jest średnich tonów, chociaż w jednym z utworów zaskoczył mnie swoją głębią i dynamiką. To pewnie wina amplitunera, a więc moi drodzy: cóż z tym począć? Co dobrać?
icon_wink.gif
Napisano
kas
gratuluję zakupu!

Co do nowego wzmacniacza/amplitunera - to może niezłym pomysłem byłby zakup czegoś z ogłoszen na Forum, np. zestaw Pioneera:
"Zestaw Pioneer- Wzmacniacz AA6/Odtwarzacz Super Audio CD PDD6J Zestaw na gwarancji kupiony na początku sierpnia tego roku,kartony,instrukcje,wyposażenie. Cena za komplet 2000zł do małej negocjacji."

Tu już Zukzuk mógłby się dalej wypowiadać - tylko podaj jeszcze swoje możliwości finansowe...

Pozdrawiam
PS. Swoją drogą - to warto wiadomościach o sobie podać informację, gdzie mieszkasz - bo najlepiej nowy wzmacniacz przetestować u siebie przed jego zakupem icon_wink.gif
Napisano
Możliwości finansowe... Chętnie kupiłbym coś, co najlepiej będzie się spisywało z kolumnami. Skoro już zdecydowałem, że nie przeszkadza mi sprzęt używany, bo bardziej od designu interesuje mnie dobry dźwięk, to mam nadzieje że doradzicie mi coś w rozsądnych granicach cenowych. Cos naprawdę dobrego z dekoderami też brałbym pod uwagę (pod koncerty w dts).