Skocz do zawartości

jbl e-60 pioneer cs-997 jaki wzmacniacz?

Recommended Posts

Napisano
Witam
Posiadam 2 pary kolumn JBL e-60 i pioneer cs-997. ponadto posiadam amplituner Yamaha Rx-V495 no i nie jestem do końca zadowolony z dźwięku jakie wytwarzają poszczególne pary kolumn. Nie mam ich oczywiście podłączonych razem, poprostu aktualnie grają JBL a Pioneerki stoją bezużyteczne. Stąd moje pytanie:
1. Czy można do tego ampli podłaczyć jakiś equalizer żeby coś "poprawić"? Jeżeli tak to jaki?
2. Czy może zmienić ampli na wzmacniacz? Jaki? i z którą parą kolumn?
Dużo nie chcę wydać na wzmak (powiedzmy za równowartość ampli + pozbycie się któryś kolumn) bo żona mnie spali w ognisku przy najbliższej okazji. Mówi że na głowę dostałem przez to kombinowanie.
Nie wiem których kolumn się pozbyć, zależnie od rodzaju muzyki jaką slucham to jest sopran nie ma basu , jest bas nie ma sopranu i tak w kółko .... mógłbym podłączać kolumienki w tą i z powrotem.
Pokój 20m2 (kwadratowy), muzyka: sporo tego... nirvana, peral jam, acid drinkers, rush, marillion, illusion, flapjack, korn.... raczej takie brzmienia.
Napisano
Cytat

Posiadam 2 pary kolumn JBL e-60 i pioneer cs-997. ponadto posiadam amplituner Yamaha Rx-V495 no i nie jestem do końca zadowolony z dźwięku jakie wytwarzają poszczególne pary kolumn. Nie mam ich oczywiście podłączonych razem, poprostu aktualnie grają JBL a Pioneerki stoją bezużyteczne.

Ferol
Szczerze mówiąc - to doradzałbym raczej pozbycia się całego systemu (ew. najpierw zarówno E60 jak i CS-997 i dokupić porządniejsze kolumny do Twojej Yamahy, a za jakiś czas wymienić ją na wzmacniacz). E60 nadają się do kina domowego, bo w stereo ... niekoniecznie icon_eek.gif
Jeżeli pasuje Ci takie rozwiązanie, to można zacząć się zastanawiać nad zestawem wzmacniacz stereofoniczny + kolumny podłogowe w cenie 2000 (najlepiej około 3000 jeśli masz taką możliwość) do słuchania muzyki. Wiadomo, że najlepiej szukać od razu kompletu wzmacniacz+ 2 kolumny icon_lol.gif
Czy dopuszczasz sprzęt używany czy raczej wolisz nowe rzeczy? Jaką kwotę jesteś w stanie dopłacić do wymiany systemu?

Zakup equalisera raczej nie rozwiąże problemu, choć może trochę poprawić Twoje samopoczucie (bo brzmienie - chyba tylko chwilowo i zaraz znowu zaczniesz szukać czegoś lepszego...).
Pozdrawiam
Napisano
Ferol
Problemu z kasą nie przeskoczysz, żyć trzeba icon_lol.gif
I jak tam z decyzją - bierzesz się za sprzedaż?
Wytrzymasz bez sprzętu, czy na razie "wylatuje" jedna para (JBLe są droższe, więc pewnie od nich możesz zacząć)? Potem w okolicy 1000zł już mozna będzie znaleźć coś ciekawego wśród wzmacniaczy stereo i przyjdzie kolej na lepsze kolumny...

Pozdrawiam
Napisano
No cóż, pewnie od stycznia się wezmę bo wiadomo grudzień to nie miesiąc na inne wydatki icon_smile.gif)) Wytrzymałem już troszkę to ten miesiąc też wytrzymam. Troszkę szkoda mi tych JBL bo troszke za nie dałem i tej kwoty nie uzyskam spowrotem. A co do kupna wzmaka to jednak muszę wiedzieć w co konkretnie uderzyć bo każdy jednak co innego pisze więc będę musiał załapać się na jakieś odsłuchy z moimi zestawami koumn u kumpli albo nie wiem gdzie....?
Napisano
Ferol
Możesz przed decyzją o sprzedaży kolumn wyszukać używane kable głośnikowe ze średniej półki (tak za ok.100 zł) albo wyszukać wśród wyprzedaży końcówek serii w salonach. Poza tym odsunąć na parę godzin E60 dalej od ściany czy ogólnie trochę pozmieniać ich ustawienie i ogólnie się nimi pobawić, zdjąć maskownicę itp.
Napewno będziesz miał trochę inny dźwięk, może któreś z ustawień spodoba Ci się icon_lol.gif
A przy okazji - kolumny masz na zwykłych gumowych nóżkach czy na kolcach? Jaki masz kabel głośnikowy oraz kabel łączący CD z amplitunerem?

Natomiast pomysł z odsłuchem Twoich kolumn w połączeniu ze sprzętem kolegów (lub Twojej Yamahy i ich kolumn) jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Warto nawet pożyczyć od nich sam kabel głośnikowy jeśli mają coś lepszego niż u Ciebie

Pozdrawiam
Napisano
JBL mam na kolcach, kabelki mam normalne:) 3zł za metr:) a CD też na chinch za ok. 20zł czyli nic co mozna uznać za średnia czy wyższa półka
Koledzy niestety raczej też na kablach normalnych jadą. Pozostaje mi sprawdzić u nich inne kolumienki i inne wzmaki.
Co do ustawień kolumn to sporo juz wędrowały po pokoju i nic....