Kubot Napisano 28 listopada 2007 Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Witam mam mega problem. Mianowicie posiadam wzmacniacz unitra pw 8040 oddałem go do serwisu i serwisant powiedział mi że poszły wzmacniacze. Odebrałem go kolejnego dnia zapłaciłem 55zł i...wzmacniacz działa dobrze tylko na jeden kanał a drugi nie reguluje siły głosu, gra bez przerwy i tylko balansem można go wyciszyć oddałem więc go ponownie, dziś odebrałem Pan powiedział, że kolega sprawdził i jest sprawny. Ja przychodzę do domu, podłączam poczciwą unitrę a tu znów to samo. Sądzę, że w ogóle nie był sprawdzony...i mam pytanie możecie mi napisać co może być przyczyną??wtedy napiszę Majstrowi na kartce i każę mu to zrobić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 28 listopada 2007 Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Z Twojego opisu wynika, że uszkodzony lub odlutowany jest potencjometr siły głosu, skoro nie można regulować wzmocnienia jednego z kanałów. Chociaż, prędzej bym stawiał na zimny (pęknięty) lut, jednej z nóżek potencjometru. U nich akurat mogło być dobre połączenie, a przy przenoszeniu wzmacniacza znowu odłączyło się przejście. Taki pęknięty lut, wystarczy ponownie przetopić lutownicą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubot Napisano 28 listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Dzięki, za pomoc. Rozebrałem wzmacniacz, ale przy potencjometrze nie widzę pękniętych lutów...poruszałem tymi kabelkami podczas grania i nic sie nie zmieniało...ale podłączyłem słuchawki do jack'a i tak samo się zachowywały Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 28 listopada 2007 Udostępnij Napisano 28 listopada 2007 Oglądałeś płytkę drukowaną od spodu, gdzie są lutowane wyprowadzenia elementów do ścieżek drukowanych? Zimnego lutu można nie zobaczyć gołym okiem i potrzebna jest lupa i dobre światło. A najlepiej, profilaktycznie przetopić lutownicą wyprowadzenia potencjometru od strony druku. Możesz dokładniej określić głośność tego kanału, gdzie nie ma regulacji wzmocnienia. Mam rozumieć, że na słuchawkach było tak samo jak z głośnikami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubot Napisano 29 listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2007 NIe nie przyglądałem się tak bacznie, a regulacja nie działa od zera gdzieś do połowy skali Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 29 listopada 2007 Udostępnij Napisano 29 listopada 2007 Jest to ewidentna wina potencjometru, ma on startą ścieżkę oporową i nadaje się do wymiany. Najwidoczniej serwisant stwierdził, że jak naprawił końcówkę mocy, to wzmacniacz jest naprawiony, a sam potencjometr już zbagatelizował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubot Napisano 29 listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2007 Dzięki Ci bardzo w związku z tym czekają mnie kolejne wydatki:) ale taki leciwy sprzęt ma do tego prawo Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 11 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2007 Wymiana potencjometru, to praktycznie żaden wydatek, jego kosz jest nie większy jak 5 zł. Przy minimalnych umiejętnościach, z pomocą lutownicy, można dokonać tego samemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 W starszych sprzętach a Unitra nie jest tu wyjątkiem, po jakim czasie lubią psuć się potencjometry. Najczęściej ściera się warstwa oporowa, lub pokrywa się ona brudem dostającym się przez otwory. Można to w pewien sposób naprawić, ale łatwiej jest wymienić na nowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts