Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam, mam na oku na allegro trzy wzmacniacze
SONY TA-F235R
SONY TA-F245R
SONY TA-F319R
wszystkie są w podobnej cenie 200zł
kolumny moje to altusy 110, obecnie mam techniksa SU-X860, ale jak dłużej pogra z kolumnami to się wyłącza i trzeba go uderzyć żeby się załączył, z czasem to już nie pomaga
altusy te są po przeróbkach, takie je kupiłem, posiadają głośnik niskotonowy Dibeisi, nie wiem jakiej mocy, koleś co sprzedawał tacie powiedział że 300W, a na allegro są o 150W, i 200W
http://allegro.pl/glosnik-basowy-dibeisi-2...1937150594.html tylko membrana jest srebrna
który z tych trzech wzmacniaków wybrać, zeszłego roku kolumny te grały pod SONY TA-F235R kolegi na sylwku i grało dobrze, mimo że ten wzmacniacz jest 2 kanałowy a podłączyliśmy mu 4 kolumny, moje altusy 110 i kolego altusy 70. czytając różne aukcje i artykuły doczytałem się że mają one po 30W SONY TA-F235R lub 40W na kanał dla SONY TA-F245R i SONY TA-F319R będzie to wystarczające do tych kolumn?
przed techniksem miałem unitre PW 7020, spadła i przestała grać
z góry dzięki za pomoc
Napisano
Do Altusów i to w dodatku ze zmienionymi głośnikami, to raczej wszystko jedno co kupisz byle na chodzie. Sony raczej te mocniejsze.
Możesz wziąć jeszcze pod uwagę nieźle grający wzmacniacz Yamaha.
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-ax-380...1954757359.html
I raczej nie podłączaj do wzmacniacza czterech kolumn, bo możesz go uszkodzić. Koledze się udało, ale wszystko do czasu. Podwójna ilość gniazd służy do podwójnego okablowania, tzw. bi-wiringu. Można oczywiście podłączyć cztery kolumny (tylko po co?) ale muszą mieć wówczas impedancję 16ohm
Napisano
Ja swoje Altusy 110 mam podłączone pod rodzimy wzmacniacz WS-401S (u mnie jako continental edison na rynek francuski).
Gra dobrze, wygląda tez ładnie. Nie przekraczam wiecej jak 30% mocy bo to i tak juz dużo na mieszkanie w bloku.
Wychodzę z założenia że polskie kolumny podłaczamy pod polski wzmacniacz. Być może się mylę, jednak mój budżet akurat na tyle pozwala.
Napisano
Cytat

I raczej nie podłączaj do wzmacniacza czterech kolumn, bo możesz go uszkodzić. Koledze się udało, ale wszystko do czasu. Podwójna ilość gniazd służy do podwójnego okablowania, tzw. bi-wiringu. Można oczywiście podłączyć cztery kolumny (tylko po co?) ale muszą mieć wówczas impedancję 16ohm

O ile pamiętam te modele - to większość Soniaków (z tych czasów i późniejszych...) przy podłączeniu 4 kolumn wymaga minimum ośmioomowej impedancji. Więc 16-tek nie wymagają.
W każdym razie tak jest w F319R...

Ale nie są to zbyt mocne i wydajne modele, z parą kolumn jakoś sobie radzą - ale przy podpięciu 4 kolumn i głośniejszym słuchaniu te wzmacniacze będą mocno obciążone.

Chcesz podpiąć 4 kolumny i rozstawić je - to możesz, tylko nie przesadzaj z głośnością! No i nie podbijaj wysokich i niskich tonów...
I zauważ, jak to przypomniał f1angel w innym wątku, że kolumny opisane jako 8 om często mają mniejszą impedancję...

A niewątpliwie najlepiej będzie wybrać mocniejszy wzmacniacz niż te wybrane przez Ciebie i grać na 2 kolumnach icon_wink.gif

Pozdrawiam
Napisano
Tak RoRo, masz rację, w Sony TA-F319R rzeczywiście przy podłączeniu czterech kolumn wystarczy by miały po 4 ohmy. 16 ohm było chyba we wzmacniaczach Technics. Ale rzeczywiście nie wiadomo jak z wiarygodnością deklaracji niektórych producentów co do impedancji kolumn.
przy czym należałoby sprawdzić jaką impedancję mają kolumny Dibeisi. Tak czy inaczej z czterema kolumnami trzeba uważać.