Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Indygo

Usterka Yamahy RX-496RDS

Recommended Posts

Wczoraj, gdy mój tata włączył ten amplituner stereo (Yamaha RX-496RDS) coś trzasło. Teraz włącza się na chwilę i za chwile sam gaśnie. Zaniosłem go do naprawy (facet zamówił części i czeka) i podobno poszedł tranzystor polowy. Teraz moje pytanie od czego mógł się spalić taki element? Sprzęt kupiłem używany na Allegro i przez kilka dni chodził świetnie. Mam do niego stare głośniki JBL TLX-25. Czy to mogło być spowodowane jakąś wadą w głośnikach (przez kilka dni chodziły dobrze)? Czy teraz po naprawie mam je podłączyć bez obawy? Z tyłu obudowy amplitunera są gniazdka zasilające na 2 sprzęty, więc podłączyłem odtwarzacz DVD i HDD, czy to mogło spowodować za duże obciążenie? Co do samych głośników to trudno znaleźć jakieś info w każdym razie są 8ohmowe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podłączenie DVD do gniazda zasilającego nie mogło spowodować uszkodzenia wzmacniacza. Jeśli w momencie włączenia amplitunera ustawiona była duża głośność odsłuchu wtedy mogło dojść do uszkodzenia tranzystora. Nie ma pewności czy kolumny rzeczywiście są 8 ohm. Jak pokazują pomiary impedancji kolumn w testach przeprowadzanych w "Audio" większość z nich ma rzeczywistą impedancję 4 ohm. A najgorzej że czasami ich minimalna impedancja schodzi poniżej 4 ohm, w skrajnych przypadkach poniżej 3 ohm. Producenci zawyżają ten parametr, żeby nie zniechęcić klientów. Wzmacniacze stereo zwykle nie mają z tym problemów, ale amplitunery już tak. Niektóre modele Yamahy miały selektory impedancji. Według danych fabrycznych RX-496RDS ma przełącznik w wersji na rynek USA.
http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/av/eng.../AFR/RX-396.pdf
Jeśli twój egzemplarz go posiada przełącz na 4 ohm co zabezpieczy sprzęt na przyszłość. Jeśli nie, pamiętaj aby przed włączeniem przyciszyć Yamahę i staraj się nie grać na maksa. Dobrze jest sprawdzić wcześniej kolumny podłączając je do wzmacniacza stereo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rzeczywiście suwak był na wartości od 8-16om, czyli mam przełączyć na 4-8om? No i jak mam sprawdzić głośniki czy są całe? Też dać do serwisu, czy jakoś samemu da radę sprawdzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przełącz na 4 ohm. Będzie trochę ciszej, ale będziesz miał pewność że nie przeciążasz wzmacniacza. Głośniki sprawdź podłączając do zwykłego wzmacniacza stereo. Przycisz na min. przed włączeniem i pomału zwiększaj głośność. Jeśli nie masz wzmacniacza, to podłącz do Yamahy po naprawie ale w ten sam sposób (czyli stopniowo zwiększaj moc). Wystrzegaj się gry na maksa. Najgorsze (dla wzmacniacza i dla kolumn) jest przesterowanie, zwłaszcza gdy już słychać zniekształcony dźwięk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×