Indygo #1 Napisano 6 grudnia 2011 Wczoraj, gdy mój tata włączył ten amplituner stereo (Yamaha RX-496RDS) coś trzasło. Teraz włącza się na chwilę i za chwile sam gaśnie. Zaniosłem go do naprawy (facet zamówił części i czeka) i podobno poszedł tranzystor polowy. Teraz moje pytanie od czego mógł się spalić taki element? Sprzęt kupiłem używany na Allegro i przez kilka dni chodził świetnie. Mam do niego stare głośniki JBL TLX-25. Czy to mogło być spowodowane jakąś wadą w głośnikach (przez kilka dni chodziły dobrze)? Czy teraz po naprawie mam je podłączyć bez obawy? Z tyłu obudowy amplitunera są gniazdka zasilające na 2 sprzęty, więc podłączyłem odtwarzacz DVD i HDD, czy to mogło spowodować za duże obciążenie? Co do samych głośników to trudno znaleźć jakieś info w każdym razie są 8ohmowe... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marecki #2 Napisano 7 grudnia 2011 Podłączenie DVD do gniazda zasilającego nie mogło spowodować uszkodzenia wzmacniacza. Jeśli w momencie włączenia amplitunera ustawiona była duża głośność odsłuchu wtedy mogło dojść do uszkodzenia tranzystora. Nie ma pewności czy kolumny rzeczywiście są 8 ohm. Jak pokazują pomiary impedancji kolumn w testach przeprowadzanych w "Audio" większość z nich ma rzeczywistą impedancję 4 ohm. A najgorzej że czasami ich minimalna impedancja schodzi poniżej 4 ohm, w skrajnych przypadkach poniżej 3 ohm. Producenci zawyżają ten parametr, żeby nie zniechęcić klientów. Wzmacniacze stereo zwykle nie mają z tym problemów, ale amplitunery już tak. Niektóre modele Yamahy miały selektory impedancji. Według danych fabrycznych RX-496RDS ma przełącznik w wersji na rynek USA.http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/av/eng.../AFR/RX-396.pdfJeśli twój egzemplarz go posiada przełącz na 4 ohm co zabezpieczy sprzęt na przyszłość. Jeśli nie, pamiętaj aby przed włączeniem przyciszyć Yamahę i staraj się nie grać na maksa. Dobrze jest sprawdzić wcześniej kolumny podłączając je do wzmacniacza stereo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Indygo #3 Napisano 7 grudnia 2011 Rzeczywiście suwak był na wartości od 8-16om, czyli mam przełączyć na 4-8om? No i jak mam sprawdzić głośniki czy są całe? Też dać do serwisu, czy jakoś samemu da radę sprawdzić? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marecki #4 Napisano 7 grudnia 2011 Przełącz na 4 ohm. Będzie trochę ciszej, ale będziesz miał pewność że nie przeciążasz wzmacniacza. Głośniki sprawdź podłączając do zwykłego wzmacniacza stereo. Przycisz na min. przed włączeniem i pomału zwiększaj głośność. Jeśli nie masz wzmacniacza, to podłącz do Yamahy po naprawie ale w ten sam sposób (czyli stopniowo zwiększaj moc). Wystrzegaj się gry na maksa. Najgorsze (dla wzmacniacza i dla kolumn) jest przesterowanie, zwłaszcza gdy już słychać zniekształcony dźwięk. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach