tomgda Napisano 10 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2012 Uszanowanie.Wiem że porównuje dwa skrajne światy ale czy na pewno ?Czy rzeczywiście różnica w jakości dźwięku STEREO wzmacniacza i amplitunera kina domowego tej samej firmy (w podobnej cenie) są aż tak znaczne ?Czy ktoś robił kiedyś eksperyment i sprawdził jak zmieni się dźwięk po podłączeniu a-s700 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 11 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Może zapytam inaczejJak sie ma YAMAHA A-S700 do R-S700. Cena za amplituner STEREO na logike powinna być wyższa niż samego WZMACNIACZA a jednak jest niższa. Czyżby i tutaj widoczny (słyszalny) jest spadek jakości dżwięku ? Co powoduje różnicę w cenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Przy porównaniu cen nowych elementów aby amplituner do KD zagrał mniej więcej jakościowo tak jak wzmacniacz stereo powinien kosztować conajmniej 3-4 razy więcej. Logiczne, bo we wzmacniaczu stereo są dwa kanały a amplituner ma ich conajmniej pięć plus tuner plus dekodery, więcej gniazd itd... . To wszystko kosztuje. A jeśli ceny są podobne, to amplituner musi mieć te podzespoły gorsze jakościowo, co się rzecz jasna odbija na dźwięku. Proste? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 11 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Ok. A czy w przypadku amplitunera STEREO a wzmacniacza STEREO (jaki pisałem post wyżej A-S700 a R-S700) też będzie duży spadek jakości ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Mniejszy, ale w 9 przypadkach na 10 gorszy będzie amplituner. Konkretnie trzeba by wypróbować. Jeśli chcesz wymieniać sprzęt, to lepiej doskładać i kupić coś od razu z wyższej półki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Witaj,porównanie amplitunera Yamaha R-S700 ze wzmacniaczem A-S700 zdecydowanie wyłania zwycięzcę - wzmacniacz A-S700. Amplituner R-S700 jest odpowiednikiem orientacyjnie A-S500. Zapraszam jednak na odsłuchyw przypadku pytań służę pomocą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 11 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2012 Q21 jakiem cechy charakterystyczne dźwięku wypadają korzystniej dla A-S700 ? Miałeś okazje zrobić bezpośrednie porównanie odsłuchowe ? Bardziej mięsisty bas ? Bardziej szczególowa góra lub średnie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 13 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2012 Q21 czyżby czysta teoria z definicji nie poparta praktyką ? (bez urazy) Czy będzie słyszalna różnica w dźwięku A-S700 do R-S700 czy będzie to na tyle delikatne że pomijalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 16 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2012 Byłem, posłuchałem sprzętu do 2tys.zł i Yamaha ładnie, szczegółowo, bas bardziej punktowy niż pociągły, scena przyklejona do głośników.Zaproponowano mi do odsłuchu NAD. Mniej szczegółowo ale jednak coś w tym jest co mnie odrazu zahipnotyzowało - Dźwięk 3D (ale bez HD) Bardzo ładna przestrzeń. To go odróżnia od Yamahy oraz to że podstawa basowa jest znacznie bardziej rozbudowana (jednak). Może kosztem właśnie szczegółowości.Marantz. Coś pomiędzy Yamahą a NADem jeśli chodzi o przestrzenność. Górne rejestry jednak lepiej rozbudowane niż w NADzie. Bas podobny do Yamahy. Wysoka kultura.I weź tu bądź teraz mądry co wybrać Najlepiej z każdego wziąść to co najlepsze i połączyć w jeden wzmacniacz. Szczegółowość Yamahy, Przestrzenność i bas NADa, Kultura Marantza Ale to chyba niemożliwe w tej kwocie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts