Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Uszanowanie.

Wiem że porównuje dwa skrajne światy ale czy na pewno ?

Czy rzeczywiście różnica w jakości dźwięku STEREO wzmacniacza i amplitunera kina domowego tej samej firmy (w podobnej cenie) są aż tak znaczne ?

Czy ktoś robił kiedyś eksperyment i sprawdził jak zmieni się dźwięk po podłączeniu a-s700 ?

Napisano
Może zapytam inaczej

Jak sie ma YAMAHA A-S700 do R-S700. Cena za amplituner STEREO na logike powinna być wyższa niż samego WZMACNIACZA a jednak jest niższa. Czyżby i tutaj widoczny (słyszalny) jest spadek jakości dżwięku ? Co powoduje różnicę w cenie ?
Napisano
Przy porównaniu cen nowych elementów aby amplituner do KD zagrał mniej więcej jakościowo tak jak wzmacniacz stereo powinien kosztować conajmniej 3-4 razy więcej. Logiczne, bo we wzmacniaczu stereo są dwa kanały a amplituner ma ich conajmniej pięć plus tuner plus dekodery, więcej gniazd itd... . To wszystko kosztuje. A jeśli ceny są podobne, to amplituner musi mieć te podzespoły gorsze jakościowo, co się rzecz jasna odbija na dźwięku. Proste?
Napisano
Witaj,
porównanie amplitunera Yamaha R-S700 ze wzmacniaczem A-S700 zdecydowanie wyłania zwycięzcę - wzmacniacz A-S700. Amplituner R-S700 jest odpowiednikiem orientacyjnie A-S500.

Zapraszam jednak na odsłuchy
w przypadku pytań służę pomocą
Napisano
Q21 jakiem cechy charakterystyczne dźwięku wypadają korzystniej dla A-S700 ? Miałeś okazje zrobić bezpośrednie porównanie odsłuchowe ? Bardziej mięsisty bas ? Bardziej szczególowa góra lub średnie ?
Napisano
Byłem, posłuchałem sprzętu do 2tys.zł i icon_eek.gif

Yamaha ładnie, szczegółowo, bas bardziej punktowy niż pociągły, scena przyklejona do głośników.

Zaproponowano mi do odsłuchu NAD. Mniej szczegółowo ale jednak coś w tym jest co mnie odrazu zahipnotyzowało - Dźwięk 3D (ale bez HD) icon_mrgreen.gif Bardzo ładna przestrzeń. To go odróżnia od Yamahy oraz to że podstawa basowa jest znacznie bardziej rozbudowana (jednak). Może kosztem właśnie szczegółowości.

Marantz. Coś pomiędzy Yamahą a NADem jeśli chodzi o przestrzenność. Górne rejestry jednak lepiej rozbudowane niż w NADzie. Bas podobny do Yamahy. Wysoka kultura.

I weź tu bądź teraz mądry co wybrać icon_smile.gif Najlepiej z każdego wziąść to co najlepsze i połączyć w jeden wzmacniacz.

Szczegółowość Yamahy, Przestrzenność i bas NADa, Kultura Marantza icon_mrgreen.gif Ale to chyba niemożliwe w tej kwocie ?