Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Chcę przerobić mój zestaw stereo na kino domowe z zachowaniem moich altusów 200 gdyz albowiem sa to nowe kolumny i szkoda mi się ich pozbywać icon_smile.gif

Możecie mi cos doradzić? jaki amplituner 5.1 uciągnie te kolosy na 8 omów ?

Do tego chciałbym na tył podłączyc nie duże głośniki w narożnikach no i SUB.
Ani jednego ani drugiego jeszcze nie mam więc tez prosze was o jakieś rady w tym temacie.

Na amplituner moge wydać jakies 1200zł

Pokój narazie ok 25m prostokąt

w niedalekiej przyszłości audio będzie stało w 40 m salonie.

Pozdrawiam.
Michał

Napisano
Ma to być nowy amplituner - czy może być używany?

Sub na razie może sobie daruj - zobacz, jak to będzie grało i później zdecydujesz. A może się zdarzyć, że kolumny przestaną Ci się podobać i będziesz w pierwszej kolejności myślał o wymianie Altusów...

Swoją drogą - słuchałeś tych kolumn przed zakupem, czy po prostu Ci się spodobały?

Pozdrawiam
Napisano
Twój model jest ok., tylko można go dostać zdecydowanie taniej bo za 899 zł:
http://allegro.pl/amplituner-denon-avr-280...2092066927.html

A może zainwestuj w troszeczkę nowszy model DENON-a AVR-2807 =1100 zł???
http://allegro.pl/denon-avr-2807-amplitune...2079905000.html

Dodatkowo dostajesz gniazda HDMI, co prawda tylko w wersji 1.1, ale może zaraz będziesz chciał odtwarzacz Blu-Ray kupić, a on okaże się będzie miał tylko takie cyfrowe wyjście...? Wtedy jak znalazł icon_smile.gif Jeśli jednak nie zależy Ci na HDMI i Blu-Ray, to napisz znajdziemy starsze i ciekawsze urządzenia icon_smile.gif

P.S. Altusów pozbądź się czym prędzej icon_mad.gif
Napisano
AVR-1509 to niskobudżetowa seria, zdecydowanie mniej wydajna i nie ta jakość dźwięku.... Chociaż nowszy model od AVR-2807, to ciągle ma te same dekodery - czyli nic dla Blu-Ray w temacie Dolby TrueHD oraz DTS HD-Master Audio, jedynie gniazda HDMI... Ale z dźwięku ,,HD" można chyba skorzystać:

http://www.cinematic.pl/wiedza/uzyskanie_DTS-HD.html

Ja mimo wszystko wybrałbym AVR-2807, ze względu na wyższą jakość!!!

P.S. Każdy AV receiver (amplituner kina domowego) ma wyjście na SUBWOOFER!!! Zobacz na ostatnią fotkę z ogłoszenia: poszukaj grupę 8-gniazd oznaczonych wspólnie jako PRE OUT, wśród nich jest jedno oznaczone inywidualnie jako SW - to jego szukasz icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif
Napisano (edytowany)
wszystko mi w nim pasuje tylko nie ma wyjścia na woofer...

A sory nie doczytałem do końca Twojej wiadomości.
Dzięki za dokształcenie mnie.
To będzie mój pierwszy ampli więc wiesz icon_wink.gif

Zastanawiam się jeszcze na ONKYO tylko duzo ich na allegro uszkodzonych, czy to takie awaryjne sprzęty?

Możecie polecić jakiś model z ONKYO lu Harman Kardon ?

Zdecydowałem się jednak na zakup używanego sprzętu. Mogę wydac do 1200zł.

z góry dzięki za odpowiedź Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swoją wypowiedź zamiast pisać jeden swój post pod drugim...
Napisano
Ze swojej strony mogę Ci jeszcze polecić świętną YAMAHĘ RX-V1600, tutaj za 1299 złotych:

http://allegro.pl/yamaha-rx-v-1600-i2086979266.html

- brak mikrofonu do kalibracji (można żyć bez), a jest to argument do zbicia ceny spokojnie do 1200 zł!!!!!!!! W porównaniu z Denonem powinno być bardziej subtelnie i liniowo. Denon duży nacisk kładzie na dynamikę i jeśli ktoś tego szuka to ma ideał... Ale jeśli bardziej czegoś neutralnego, to Yamaha będzie lepszym wyborem. Ja oczywiście jestem wiernym klientem Yamahy icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif i polecam Ci ją bardzo... Dodatkowo atutem jest wielkie doświadczenie tego producenta w produkcji procesorów DSP - są doskonałe. No i tylko spójrz jak ona wygląda icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Napisano
Denon 3806 to model wyższy - i o rok starszy.
Co do różnic - popatrz na parametry i opisu obu amplitunerów to się dowiesz więcej. Krótko mówiąc - zachęta do wykazania większej aktywności (bez obrazy - to po prostu sugestia, bo z wolnym czasem krucho by poszukać na stronach Denona).

Zauważ tylko, ze handlarz który go sprzedaje na aledrogo nie pokazał na zdjęciu i pilota i nic nie pisze na ten temat.
Czyli krótko mowiąc leci w ... (kulki albo coś w tym stylu). icon_sad.gif

Jeżeli będziesz zainteresowany, to spytaj się go o to.
Poza tym - skoro są uszkodzenia spowodowane transportem, to czemu odpowiednio nie zabezpieczył amplitunera? Informuje, że stan perfekcyjny - a o tym, co jest na wyposażeniu ani słowa!
Wg mnie to nieuczciwe i odpuściłbym sobie -ale jeżeli sprzęt Ci się podoba, to pierw zadaj pytanie mailem o wyposażenie (nie widać również mikrofonu do pomiarów oraz instrukcji i i anteny)

Pozdrawiam