Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Lukash1710

ELEKTRONIKA WST-601

Recommended Posts

Witam.

Mam wzmacholek ELEKTRONIKA WST-601. Mój problem taki, że nie mam dźwięku. Ani na MONO ani na STEREO.
Podlaczylem pod laptopa. Sluchawki graja, wiec wina nie lezy przy laptopie.
Do wzmacniacza dziś kupiłem kabel JACK - DIN, bo nie mialem kabla a wzmachol jest świeżo od kolegi. U niego na jego kablu jak sprawdzaliśmy pół miesiąca temu, dzialalo bez problemu i tylko go sprawdzil i wszystko gralo.
Przyznam się, kabel kupioy w Elektronicznym za 6zł. Czy to może być wina kabla?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie jest nastepujące: w którą stronę idzie sygnał:
normalnie dwukierunkowy pięciopinowy kabel DIN ma zarówno sygnał wejściowy, jak i wyjściowy.
Tak jest przy kablach DIN na DIN.

Końcówka jack stereo - to 3 druty (lewy, prawy, masa),
natomiast 5 DIN jeśli jest stereofoniczny i ma 3 druty (lewy, prawy, masa) to puszcza sygnał w jedną stronę

Wg mnie musisz poszukać rozpiski sygnałów na pięciopinowym wtyku DIN, następnie albo multimetrem sprawdzić wyprowadzenia w tej wtyczce - albo rozłożyć wtyczkę i sprawdzić które piny we wtyczce są podłączone...

Uwaga: jest to prawdopodobne wyjaśnienie - tak na szybko - i nie dam za nie głowy.
Ale może Ci pomoże icon_cool.gif

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poniżej masz link do opisu złączy w gnieździe i we wtyczce DIN
http://obrazki.elektroda.net/69_1204312520.jpg

w przejściówce DIN - jack (tak samo będzie z minijack)
http://obrazki.elektroda.pl/8377507100_1329731110.jpg

albo tutaj
http://business.virgin.net/tom.baldwin/pinout-5din.html

Masz multimetr - by sprawdzić czy sygnał prawidłowo przechodzi?
Jak pisałem wcześniej - masz zazwyczaj 2 rodzaje kabla poąłczeniowego (przejściówki) dla sygnału stereo idącego albo od strony wtyku DIN, albo odwrotnie - od strony wtyku jack.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dałem wzmacniacz do elektryka. Stwierdził, że został przepalony kanał, który odpowiada za sygnał między wzmacniaczem a sprzętem.
Drogo mi za to zawołał, więc sobie to odpuściłem. Sprzedałem to padło. Dorwałem amplituner o mocy 90W firmy SONY. Może i słabe, ale daje radę - suba napędza. icon_wink.gif

Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

×