Skocz do zawartości

Harman Kardon STEREO POWER czy Magnat MC 1 ?

Recommended Posts

Napisano
Witam
Jestem na etapie realizacji swoich marzeń o dobrym ( mam nadzieję) sprzęcie grającym - po wielu poszukiwaniach, mój wybór zawężył się do: Harman Kardon STEREO POWER i Magnat MC 1.
Sprzęt ma służyć głównie... i tu aż wstyd się przyznać, do słuchania radia przez moją małżonkę icon_smile.gif (głównie muzyka z lat 80-tych).
Sprzęt będzie stał w pokoju 20 m2 (sporo kwiatów, bibloteczka z książkami, kanapa, dywan i stolik).

Czy możecie nakierować mnie na właściwe tory? - tzn. który z ww. sprzętów i jakie do nich kolumny (na dzień dzisiejszy wydolę jeszcze na nie powiedzmy ok. 2 tys.)

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie icon_smile.gif

Pozdrawiam
RObert
Napisano
Oicmoh
Dla mnie te dwa systemy są mało porównywalne... słuchałeś już obu i podobają Ci się?
Bardziej pociąga Cię coś niedużego (i oszczędność miejsca jak w Magnacie), czy wolisz jednak coś większego jak HK?
Jeżeli chcesz wejść w "lampę" to nie wiem czy komplet wszystko w jednym (Magnat Music Center 1 z odtwarzaczem SACD oraz połączenie lampowego przedwzmacniacza i tranzystorowej końcówki) będzie najlepszym wyjściem - może lepiej mieć oddzielne komponenty?
Czy komplet Harman Kardon STEREO POWER to wzmacniacz HK-970, tuner TU-970 i CD HD-970 (ale bez możliwości odtwarzania SACD)?
Łącznie z kolumnami chcesz wydać ok. 6-7 tysięcy, a kolumny będziesz chciał mieć podłogowe czy raczej monitory, w obu przypadkach masz dość dużą moc - czy kolumny muszą być równie mocne?
Czego będziesz słuchał poza radiem i czy dwukanałowe SACD będzie tylko dodatkową, rzadko/nigdy wykorzystywaną funkcją ?
Pzdrawiam - sorry, że tyle pytań icon_rolleyes.gif
Napisano

Słuchaliśmy wraz z żoną obu systemów - na porównywalnych kolumnach lepiej wypadał Harman (jedynym minusem jego jet ten "plastikowy" wygląd) - sprzedawca zarzekał się prawie na kolanach, że lepiej brzmi Magnat.
W skład zestawu Harman Kardon STEREO POWER wchodzą wszystkie wymienione przez Ciebie elementy,
Zestaw ma służyć przwede wszystkim do słuchania radia, sporadycznie CD, dwukanałowe SACD... to coś o czym do niedawna nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje icon_smile.gif
Co zaś tyczy się kolumn - chciałbym, aby były zgrane z zestawem - nie mam preferencji czy to będą monitory, czy też podłogowe. Jedyne kolumny jakie do tej pory użytkowałem, to Altusy 110 (20 lat temu) i przez ostatnie 10 lat Audiowave 171 (niestety "wyemigrowały" wraz synem i synowąicon_smile.gif
Muzyki /radia słuchamy raczej cicho - nie chcemy nagłaśniać całego bloku, zależy nam raczej na dobrej jakości.

.... ile pytań, tyle odpowiedzi icon_smile.gif

Pozdrawiam
Robert
Napisano
Oicmoh
A na jakich kolumnach słuchałeś obu zestawów?

Wydaje mi się, że przy takim słuchaniu jak Twoje / Twojej żony i kwocie 2 tysiące na kolumny warto poszukać ambitnych kolumn podstawkowych - np. EPOSy M12 ze stendami za 2100zł
http://www.allegro.pl/item286136817_kolumn..._epos_st12.html
Może coś z Monitor Audio czy DALI z głośnikami wstęgowymi...
Jakość (wierność) będzie lepsza niż większych podłogówek.
A i wyglądem będą lepiej pasowały do dość dyskretnego "kombajnu" Magnata icon_cool.gif
Pozdrawiam
Napisano
Poszedłem dziś popatrzeć na kolumny... i "padłem na kolana" przed Rotelem - biorę wzmacniacz Rotel RA-05 i Tuner RT-06.
Na razie pozostanę przy kolumnach Audiowave 171 - zaczynam zbierać kasę na Audio Academy Hyperion III... modląc się, aby żona nie dowiedziała się ile na to wydam icon_smile.gif
Napisano
Świetny pomysł z tym Rotelem i z wejściem w monitory!
Nie odsłuchiwałem Audiovawe 171, ale recenzje mają niezłe icon_lol.gif
Fajny wybór i trzymam kciuki - może uda Ci się znaleźć coś ciekawego z używanych kolumn w granicach 2 tysięcy, wtedy ewentualne "wyjście" z nich będzie w miarę bezbolesne?
Co do Hyperion III - czyli docelowo kolumny podłogowe? Poniżej producent wystawiał je za 3300zł
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=281007171
Może uda Ci się po prostu wziąć od innego zestawu czy pożyczyć na krótko jakieś kolumny i po zebraniu odpowiedniej kasy od razy kupić te Hyperiony, będzie mniej zachodu - a i wydatek rzędu 2 tysięcy na rozwiązanie chwilowe może byc problematyczne icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam
Napisano
Oicmoh
To faktycznie najlepsze wyjście z tymi A171 - gratuluję porządnej rodziny icon_cool.gif
Zreszta ja na swoją też nie narzekam icon_lol.gif
Ciekawe, jakie będą Twoje wrażenia po przejściu z A171 na trzecie Hyperiony...
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Wyżej wymienione monitorki A171 mam już od 10 lat i nawet po zakupie docelowych kolum, pozostaną w rodzinie... są super icon_smile.gif

Pozdrawiam
Robert

Na to będę musiał poczekać ze dwa miesiące... ale jak tylko je zakupię, to opiszę swoje wrażenia.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie icon_smile.gif
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Robert