syzio Napisano 7 września 2012 Udostępnij Napisano 7 września 2012 Witamdopiero zaczynam przygodę z gramofonami, sprawiłem sobie gramofon Technics SL-DB3, wzmacniacz Yamaha R-3 i głośniki KLH. Wszystko grało świetnie, dopóki nie wyjechałem na wakacje i nie używałem gramofonu przez kilka tygodni. Kiedy próbuje teraz przesłuchać jakąkolwiek płytę, gramofon gra ją ze zwiększoną prędkością. Jestem zielony w tych tematach i ne mam pojęcia co się popsuło. Prosiłbym o jakąś poradę i pomoc, zanim będę musiał wyłożyć pieniądze w serwisie czego bardzo bym nie chciał.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2012 Udostępnij Napisano 7 września 2012 Znajdź w przedniej części gramofonu (chyba blisko lewego boku) przesuwany przełącznik prędkości obrotowej "SPEED" 33/45, sprawdź w jakim jest położeniu i przestaw go w inne położenie...PozdrawiamPS. Zdarza się, że rodzinka w przypływie gorliwości czyści sprzęt Uprzedź ich na przyszłość, by przy podniesionej pokrywie nie czyścili gramofonu w okolicach igły, bo zrobią kuku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syzio Napisano 7 września 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2012 Nie no na tyle to się na gramofonach znam przełącznik jest w dobrym ustawieniu bo jak go zmieniam to płyta gra jeszcze szybciej...Dodam, że sprawdzałem kilka płyt które wcześniej grały normalnie a teraz dziwnie przyspieszone. Czekam na kolejne odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2012 Udostępnij Napisano 7 września 2012 Regulowałeś obroty?Obok 33/45 RPM masz "Pitch adjust"Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syzio Napisano 7 września 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2012 tego nie robiłem . a to możliwe że się sam rozregulował przez długą przerwę w użytkowaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2012 Udostępnij Napisano 7 września 2012 To sprawdź i pokręć!Natomiast bardziej prawdopodobne jest to, że ktoś niechcący przesunął pokrętło... Samo nie powinno tak się stać.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syzio Napisano 10 września 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2012 no dokładnie o to chodziło. dzieki za pomoc. niestety pojawił się nowy problem - prawy głośnik przestaje działać, tzn przez chwile gra a potem przestaje grać. jest jakis sposób żeby sprawdzić czy winne jest wejście gramofonu czy kable? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 września 2012 Udostępnij Napisano 10 września 2012 Odłącz i ponownie podłącz (i dociśnij) kable .Jeżeli nadal jest dziwnie - to zamień kable miejscami:we wzmacniaczu podłącz prawy z gramofonu do lewego we wzmacniaczu i z drugim kablem podobnie.Ale pamiętaj, by nie podłączać gramofonu pod inne wejścia niż PHONO.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts