Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam pytanie zakupilem niedawno nowe kolumny Tonsil Zeus.
Z tego co sie dowiedzialem istnieje tam zabezpieczenie "zarowkowe". Mam pytanie odnosnie wlasnie tej zaroweczki. Lubie sluchac glosnej muzyki i gdy podkrecam mocniej wzmacniacz (duzo mocniej) to przez otworta bas refleksu widze blyski ktore domyslam sie pochadza wlasnie z tej zaroweczki. I moje pytanie brzmi czy to znak ze powinienem zmniejszyc glosnosc ? Czy to standard ?
Napisano
Nie raczej nie harczy choc nie jestem zadnym audiofilem wiec moze mi conieco umykac. Mam Technicsa SU-V570 myslalem ze bede go mogl odpalic na pelnej mocy ale to swiecenie pojawia sie juz przed 3/4 pokretla, moze powinienem skontrolowac wyjscia wzmacniacza czy przypadkiem nie ma jakis skokow pradowych przy wysokim wzmocnieniu ?
Napisano
Praktycznie zden wzmacniacz nie kreci sie do konca 3/4 to i tak daleko moj ma maksymalna moc na godzinie 12 no chyba ze nagranie jest po lekku czyli bez subsonicznych basow np. lzejsze kawalki santany to wtedy dojde do okolo 3/4 (godz 3).W twoim przypadku zapewne jest tak ze to wzmacniacz juz nie wyrabia albo to zabezpieczenie w kolumnach jest ustawione na stanowczo za wczesna ingerencje w sygnal.Na pewno da sie to wyrzucic tylko trzeba zaplacic za usluge lub jesli sie znasz samemu.

Ja stawiam ze to wzmacniacz nie jest w stanie podac wiecej pradu.
Napisano
Żarówka w zwrotnicy, to jedno z najprostszych zabezpieczeń przed przeciążeniem głośników. Takie rozwiązanie zaczerpnięto z kolumn estradowych, i stosowane jest ono w Zeusach. Jak żarówka tylko lekko błyska, to jeszcze można grać spokojnie. Ciągłe świecenie żarówki, to już jest sygnał o zbyt dużej podanej mocy. Jak się żarówka spali, to już wiadomo..... głośnik został uratowany.
Usunięcie żarówki spowoduje, że przy przeciążeniu głośnika wysokotonowego, spowoduje jego spalenie.
Napisano
Cytat

A co w tym dziwnego. Technicsy to też są dobre wzmacniacze i nawet takiemu Zeusowi drażnią żaróweczkę. icon_razz.gif

No ale wiesz takie kolosy, praktycznie prawie estradowe i taki wzmacniaczyk domowy juz im daje tak popalic ze sie palą.
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...