Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich
Mam wielką prośbę od kilku dni staram sie włąsnymi siłami ogarnąć temat okablowania dosc skomplikowanego dla mnie (blondynki dodam icon_wink.gif zestawu:
Amplituner (Onkyo 505E) - DVD (Onkyo 405E) - Głośniki (Quadral Quintas 500) - TV plasma (Panasonic 42PV7P) + dodatkowo tuner sat polsat cyfrowy.
Zależy mi na odbieraniu z tunera kiedys programów hdmi (tv jest co prawda hd ready ale mi wystarczy)
Bardzo proszę o jakąś radę dla bezradnej w gąszczu tylu informacji blondynki icon_wink.gif w temacie okablowania co z czym i jaki kabel najlepiej - wiem ze jest kilka mozliwosci ale niestety nie wiem jakie sa najlepsze i nie pogrązające budżetu, dodam ze TV ma niestety tylko jedno wejscie HDMI!!!! czy to jakis problem?, zależy mi na w miarę dobrej jakości kablach (widziałam kable Prolink w dosc dobrych cenach, warto???) w bardzo rozsądnych cenach, tak by nie popsuc zestawu kablami ale z 2 strony chciałabym max wydac na to 200zł, dam rade?? icon_smile.gif
Aha czy do wszystkich głośników (5 szt) mogę zastosowac kabel o przekroju 2mm2?? czy to wystarczyna duze głośniki??
Dziękuję za podpowiedzi, to moje poczatki wiec wybaczcie głupie czasem pytania icon_smile.gif
Napisano
Kasiula
Do opisu będzie rysunek z opisem złącz, będzie Ci łatwiej się połapać icon_rolleyes.gif
Połączenie audio DVD z amplitunerem - najlepiej cyfrowym, pojedyńczym kablem RCA/RCA (czyli cinch/cinch) opisanego zazwyczaj jako "Digital Coaxial", ewentualnie cyfrowym optycznym "Digital Optical".

Jaki masz aktualnie kabel od cyfrowego tunera Polsatu do telewizora i jakie wyjścia w tym tunerze?
Połączenie wideo - łączysz DVD z plazmą najlepiej kablem HDMI, ale jeżeli masz tylko jedno gniazdo HDMI w TV i chciałabyś je wykorzystać w innym celu (np. do podłaczenia dekodera Polsatu - o ile ma takie złącze) to zostaje kabel 3x RCA/RCA które wkładasz do gniazd "Component video" (tylko obraz) i 2x RCA/RCA (dwa kanały fonii: L oraz R) dla dźwięku.
Trochę gorszą jakość obrazu zapewni kabl SCART/SCART (zwany też EURO lub złącze 21-pin, są takie dwa w Twoim Panasonicu, oznaczone jako AV1 i AV2), ale masz od razu i wizję i fonię.

Do podłączenia kolumn na razie wystarczy Ci kabel 2mm^2 (zazwyczaj są sprzedawane kable o ciut większym przekroju 2.5mm^2, ale może trafiłaś właśnie na coś o rzadziej stosowanym przekroju).

Co do okablowania - faktycznie temat jak rzeka, jakich długości potrzebujesz: głośnikowych i połączeniowych DVD/amplituner/TV?
Na w miarę niezły kabel SCART/SCART o długości 1.5metra trzeba wydać minimum 40-50zł, na 3 kable RCA/RCA podobnej długości tyle samo. Kabel 2x RCA/RCA do audio to min. 30zł.

A po podłączeniu kabli (pamiętaj o prawidłowym podłączeniu kabli głośnikowych: plus w kolumnie z plusem w amplitunera, minus z minusem) czeka Cię jeszcze lekka zabawa z menu - trzeba uruchomic autokalibrację z wykorzystaniem dołączonego mikrofonu, odpowiednio wybrać źródła dźwięku (np. dla DVD przy kablu koaksjalnym będzie to digital - coaxial) itd, ale nie załamuj się, pomożemy na Forum - najwyżej trochę to potrwa icon_cool.gif

Pozdrawiam

DSC01446.jpg

Napisano
Dziękuję bardzo kolego za pomoc, jutro jade kupic kabelki i zaczynamy zabawe bo trochę bardziej juz mi świta w głowie icon_smile.gif ale postanowiłam ze zrobie to sama wiec tak będzie, co do tunera polsatu to jeszcze go nie posiadam hmmm ale chciałam hdtv wiec złącze hdmi bedzie i niestety pojawia sie problem z jednym hdmi w telewizorze, sama nie wiem gdzie lepiej urzyc tego połaczenia z tunerem sat. czy dvd a nie da rady znaleźc jakiegos kompromisu hmmm?? icon_smile.gif
zapytam jeszcze jak duza różnica bedzie miedzy połaczeniem TV-DVD typu scard a komponentem z RCA?
Jesli zas chodzi o długosc kabli to beda one max 1m, poza głosnikowymi oczywiscie icon_smile.gif, a słuchał ktos moze głosników podłaczonych tym kabelkiem profigold z drucikiem w srodku?? warto wydac czy nie bedzie odczuwalnej róznicy miedzy zwykłymi kabelkami z miedzi beztlenowej??, no i jaka bedzie ewentualnie róznica gdy do głownych kolumn podłacze grubsze kable np 4mm2...??
dzieki i prosze o wyrozumiałosc za zbyt trywialne pytania czasami icon_wink.gif
Napisano
Kasiula
Proponuję na razie podłączyć DVD kablem HDMI, potem jakimś ciut lepszym SCARTem i zobaczysz różnicę.
Jeżeli będzie niewielka na Twojej plaźmie, to zostaw połaczenie SCART-SCART. Dzięki temu unikniesz (przynajmniej chwilowo) wydatków na kable RCA (cinch). A kabel SCART zawsze Ci się przyda.
Jak już będziesz miała dekoder podłącz go SCARTem, potem znowu HDMI i znów szukaj różnic w obrazie. icon_rolleyes.gif
Jeśli w obu przypadkach będą duże różnice na korzyść HDMI zawsze masz możliwość przekładania tego kabla między DVD a dekoder (zakładam, że częściej będziesz oglądała telewizję) a z czasem może znajdziesz ciekawsze rozwiązanie...

A teraz optymalne rozwiązanie icon_lol.gif
W Twoim amplitunerze ONKYO masz 2 wejścia HDMI (akurat na odwarzacz DVD i na dekoder) i jedno wyjście sygnału (na plazmę). Prawdopodobnie jest możliwość wyboru źródła w amplitunerze (wybierasz sygnał przechodzący - albo będzie to DVD, albo dekoder). W wolnej chwili postaram się to sprawdzić i dam Ci znać.
W takim przypadku potrzebujesz tylko 3 kable HDMI i masz sprawę rozwiązaną icon_cool.gif
Poza tym Twój ONKYO ma możliwość skalowania obrazu (konwersję z trybu o niższej jakości - np. z wejść "komponent (3x RCA)" i przesłanie go kablem HDMI na Twoją plazmę aż do trybu 1080p).

Jeżeli to jednak nie zadziała - chociaż powinno...
to może uda się znaleźć jakiś rozsądny przełącznik HDMI z dwóch urządzen (DVD i dekoder) na jedno (tzn. na telewizor).

Pozdrawiam