Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, przymierzam się do zakupu pierwszego gramofonu.Budżet mam niewieki, bo 150zł(+ jakaś igła za 100zł).Póki co wybór padł na siemens'a RW-302.Możecie coś powiedzieć o tym gramofonie?

Druga sprawa to przedwzmacniacz, i czy wystarczy tu podstawowe vivanco za ~70zł , czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?
Mój sprzęt to:
ampli Onkyo TX-NR 579 i kolumny QQ 6000.

Nie wiem, jakiego dźwięku w porównaniu z cd mogę się spodziewać(chodzi mi tu głównie mo jakość), zdaję też sobie sprawę z tego, że budżet jest niewielki.
Pozdrawiam i liczę na jakieś odpowiedzi
Napisano
Co do przedwzmacniacza gramofonowego - zdecydowanie lepsza jakość będzie wtedy, gdy dołożysz jakieś 100zł i kupisz używany firmowy preamp, np. podstawowe modele ProJect, NAD czy Cambridge Audio. Ale niestety trzeba poszukać i ew. trochę poczekać, bo nie zawsze są dostępne - a nowe kosztują ok.300zł.

Co do nowej igły, to zamienniki kosztują zazwyczaj w okolicy 40zł, ale czasem warto będzie wymienić wkładkę (ceny niezłych to ok. 100zł i więcej...). Ale tu już można poczekać z wymianą - w przeciwieństwie do zakupu preampu gramofonowego...

Pozdrawiam
Napisano (edytowany)
Dzięki, za odpowiedź, chyba faktycznie poczekam, aż trafi się lepszy preamp icon_smile.gif Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano
Witam.
Brzmienie płyty winylowej, a płyty cd to dwa światy.
Jakościowo, oczywiście cd będzie dokładniejszy. Winyl, za to oddaje muzykalnie duszę i nastrój. Sam rytuał grania muzyki na gramofonie jest wyjątkowy, przynajmniej dla mnie. Winyl, jest nośnikiem, na którym muzyki możesz dotknąć. Im grubszy i cięższy, tym lepszy. Słuchanie muzyki w takiej postaci, ma swój niepowtarzalny urok i czar.
Jakość brzmienia, możesz poprawić, inwestycją w lepszą wkładkę, jak pisał RoRo.
Gramofon, który planujesz kupić... Jeśli chcesz wydać 150 zł na gramofon i zainwestować 100 we wkładkę, może warto zastanowić się nad przeznaczeniem tej kwoty na coś solidniejszego z lepszą wkładką. Wkładkę możesz zmienić zawsze, gramofon, proponuję kupić lepszy, żeby nie zmieniać na taki za kilka miesięcy.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, ale pozwolę sobie zaproponować, dla przykładu :

http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-435-i2909788887.html
[ DUAL CS 435 ]

lub droższy :

http://tablica.pl/oferta/gramofon-dual-123...la-ID1TLE1.html
[ DUAL 1239 ]

Pozdrawiam.