Złom Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 lutego 2013 Witam, mam pytanie... Jak podłączyć dwie złączki "banany" z gramofonu Fonica G-250 do jakiegokolwiek wzmacniacza, który posiada złącza tego typu: Podgląd... . Z góry dzięki, nie mam pojęcia jak to złożyć. Być może sporo mieszam. Z góry przepraszam za nieogarnięte pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 1 marca 2013 Udostępnij Napisano 1 marca 2013 Cytat Witam, mam pytanie... Jak podłączyć dwie złączki "banany" z gramofonu Fonica G-250 do jakiegokolwiek wzmacniacza, który posiada złącza tego typu: Podgląd... . Z góry dzięki, nie mam pojęcia jak to złożyć. Być może sporo mieszam. Z góry przepraszam za nieogarnięte pytanie. Gramofon podlaczasz do wejscia GRAMOFON (PHONO) ktore ma wieksza czulosc od uniwersalnego wejscia z CD, tunera FM, DVD czy tunera satelitarnego. Swoja droga ciekawy ten wzmacniacz Unitry ze zdjecia. Kto wymyslil DYSKOFON w miejsce CD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złom Napisano 13 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2013 Kontynuując temat tego gramofoniku. Udało mi się zorganizować radioodbiornik Bolero 3281, czyli sprzęt do kompletu z epoki. Oczywiście wewnątrz zrobiłem porządek, dzisiaj pierwszy raz podłączyłem do sieci. Działają wszystkie lampy, prócz tej pentodki z frontu (nie świeci się). Udało mi się wyszukać jedną stację (RMF Classic na UKF'ie). Wreszcie podłączam gramofon i właściwie albo głośniki mają zakłócenia, albo jest zupełna cisza. Na panelu tylnym Bolero przy złączu do gramofonu jest właściwie tylko oznaczenie "E" przy jednym z dwóch gniazd. Sprawdziłem który kabel odchodzi "od igły" w gramofonie i podłączałem go w różnych konfiguracjach, z tym samym marnym skutkiem. Nie wiem, czemu zestaw nie bryka, może ktoś odpowie na to pytanie, a nawet coś poradzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Nie do końca rozumiem, co ma Bolero (tuner) do gramofonu.Gramofon podłączasz do wejścia "gramofon na tylnej ścianie (skrajne prawe) we wzmacniaczu WS 422, tuner do osobnego wejścia. Może oczywiste rzeczy piszę - ale tak na wszelki wypadek.Powinno grać, a jeśli nie to trzeba sprawdzić połączenia od wkładki (i samą wkładkę, bo może walnięta) przez wzmacniacz do kolumn.Powodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złom Napisano 14 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Nie, nie. Wycofałem się z tamtego wzmacniacza i teraz bezpośrednio łączę gramofon z radiem ("Bolero"), z którym mógł kiedyś lata 60' pracować, chciałem skompletować oryginalny komplet. Problem tkwi właśnie w tej konfiguracji, a raczej w warkocie płynącym z głośnika, zamiast dźwięku... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts