TadekP Napisano 26 kwietnia 2013 Napisano 26 kwietnia 2013 Witam wszystkich Forumowiczów.Po przeszukiwaniach różnych forów i przeczytaniu różnych porad szczerze powiem, że mam istny mętlik w głowie.Przedstawię więc "sytuację ogólną". Jestem użytkownikiem "kina domowego" składającego się z ampli-Koda AV-600X, BR Sony BDP-S380 oraz zestawu kolumienek Kody: Harmony CV20F+CV20S+CV20C+SW-1211 . Całość gra na 25 m2. Pozostałe źródła to zmodyfikowany CD Technics SL-PG590 (kilka lat temu wymieniony napęd - bodajże na PHILIPS-a), PS3, tuner TV Sat (głównie radio). Słucham na tym (poza filmami ) mieszanki złożonej z klasyki (z operą włącznie); staroci (np. Pink Floyd, Queen, Vangelis, Oldfield) - ale też polskiej ballady/piosenki autorskiej. Otrzymywany z takiego zestawu dźwięk nie powoduje u mnie "ekstazy" ale ogólnie akceptuję taką jakość.Niestety mój amplituner zaczął się sypać (ma problemy ze sterowaniem zarówno zdalnym jak i ręcznym-przechodził już z tego powodu naprawę dwa lata temu). Dodatkowo brakuje mi w tej mieszance urządzeń radia internetowego. Wpadłem więc na genialny pomysł wymiany ampli na urządzenie z "siecią". Zdaję sobie sprawę z ograniczeń komponentów - jednak na dziś mogę zmienić tylko to.I tu pytanie - ze względu na kompatybilność z TV, BR i S3 zastanawiałem się nad Sony STR-DN1030. Jednak przeglądając różne opinie rozważam też Yamaha RX-V473 (tym bardziej, że cena lepsza). Mój pułap wydatków to 2.000 zł.Proszę zatem o podpowiedź: Czy taka zmiana da też efekty w dźwięku stereo?A może należałoby wybrać zupełnie inaczej? Z góry dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 27 kwietnia 2013 Napisano 27 kwietnia 2013 Witaj,biorąc pod uwagę posiadane kolumny i preferencje brzmieniowe, prawdopodobnie najlepiej sprawdziłby się amplituner Harman Kardon AVR 365, jedynie nie posiada on radia internetowego, za to spokojnie wygra pod względem dźwiękowym z urzadzeniami konkurencyjnymi nawet za 3 tys. zł. - http://www.q21.pl/harman-kardon-avr-365.html.Jeśli jednak radio internetowe jest ważne, zdecydowanie polecam amplituner Denon AVR-2113, który brzmieniowo będzie odpowidał Twoim gustom, dobrze sprawdzi się w konfiguracji z Twoimi kolumnami i jest w pełni wyposażony także w funkcje sieciowe - http://www.q21.pl/denon-avr-2113.htmlJeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Odpisz, cytując
TadekP Napisano 28 kwietnia 2013 Autor Napisano 28 kwietnia 2013 Dzięki Q21. "Sieciowość" ampli uznałem za jeden z priorytetów, więc zgodnie z twoją sugestią Denon AVR-2113. Co prawda wychodzi trochę poza limit więc... nie wiem czy nie poczekać. Rozumiem, że Yamaha RX-V473 nie przystaje do reszty? I jeszcze jedno pytanie zanim wybioręsię gdzieś posłuchać tego denona - jak z obługą innych sprzetów pilotem dołączonym do ampli? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 28 kwietnia 2013 Napisano 28 kwietnia 2013 Witaj,Yamaha RX-V473 lub teraz HTR-4065 (to ten sam amplituner) to klasa niżej niż AVR-2113, będzie to wyraźnie słyszalne podczas odsłuchu. AVR-2113 posiada uniwersalnego pilota, tak więc jeśli pozostałe urządzenia są typowe, pilot powinien je spokojnie obsłużyć.Co do ceny to proszę o kontakt na priv, myślę że zmieścisz się z zakupem w ustalonym budżecie. Odpisz, cytując
Recommended Posts