Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Potrzebuję pomocy w podłączeniu gramofonu. Chciałbym móc słuchać winyli bezpośrednio z niego oraz zgrywać je na komputer.
Posiadam gramofon gs 460 bernard z wyjściem DIN oraz wzmacniacz philips integrated stereo amplifier fa 630. Czy ten sprzęt wystarczy do słuchania i zgrywania winyli? Jakie przejściówki muszę kupić? Jak widzicie kompletny ze mnie laik. Proszę o pomoc icon_smile.gif.
Napisano
Zerknij na tył wzmacniacza i sprawdź czy posiada wejście PHONO i jeśli tak to jakie (din czy chinch) - tu wyjaśni Ci się co do przejściówek.
Jeśli nie ma PHONO to konieczny jest przedwzmacniacz gramofonowy - poszperaj w wątkach to przeczytasz co warto brać.
Co do zgrywania to pewnie się da jakoś ale nie mam pojęcia jak. Sam właściwie jestem ciekaw.
Napisano
Masz 2 wyjścia magnetofonowe w swoim filipsiaku, którymi wychodzi sygnał ze wzmacniacza na inne urządzenia.

Sprawdź, jakie masz gniazdo wejściowe sygnału analogowego w karcie dźwiękowej komputera (najprawdopodobniej minijack stereo – jak w słuchawkach)

Potrzebujesz
a) kabel przejściówka z DIN (to, co w gramofonie) na 2 cinche. Kierunek sygnału musi być z DIN w stronę 2xcinch. Jeżeli będziesz kupował taki kabel to upewnij się u sprzedawcy. Są też kable DIN – 4xcinch (czyli sygnał idzie w obie strony).
b) kabel przejściówka 2xcinch na minijack stereo

Podłączasz gramofon pod wejście PHONO (i oczywiście icon_wink.gif wybierasz takie źródło na przednim panelu wzmacniacza), a wzmacniacz podłączasz pod dowolne wyjście REC-OUT (TAPE 1 lub TAPE 2).

Pozdrawiam