bandzior85 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 lipca 2013 zastanawia mnie czy w ogóle warto zarabiać przewód głośnikowy w końcówki typu banan albo widełkiwidziałem że np tzw bananki można kupić w cenie od złotówki do bodajże parunastu złotych za szt. w wersji pozłacanejrozumiem że złoto świetnie przewodzi ale czy jest odczuwalna różnica podczas odsłuchu?może jest to tylko kwestia wygody i estetyki bo z taką opinią się spotkałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 lipca 2013 Witaj!Moim zdaniem zastosowanie wtyków bananowych lub widełkowych to krok w stronę wygody i estetyki. Bez wątpienia ułatwia to podpinanie kabli,nie mówiąc jużo wypasionym wyglądzie (jak użyjesz jakichś dizajnerskich modeli) Co do brzmienia,to wg filozofii którą ja wyznaję,każdy taki element w torze audio to jednak kolejna "przeszkoda" którą musi pokonać dźwięk w drodze do moich uszu. Marnej jakości wtyki mogą okazać się czymś w rodzaju "wąskiego gardła" dla dźwiękodajnego prądu,że tak to określę Zatem ja nie oszczędzał bym na jakości bananów czy widełek. Dodam na marginesie,że w moim torze gra wzmacniacz wyposażony z ww. powodów tylko w regulację głośności (ani jednego przełącznika czy pokrętła ponad to),a w kwestii kabli- konsekwentnie - "męczę" się ze szczotą 4mm2 - czyli gołe druty w zaciskach Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 lipca 2013 Moim zdaniem to kwestia wygody. Co do wpływu na odsłuch - może i jest to słyszalne ale myślę, że przy spełnieniu trzech warunków - świetny słuch, świetna akustyka pomieszczenia, świetny sprzęt. W warunkach domowych i budżetowym sprzęcie nie sądzę, żeby nawet wrażliwe ucho wiele różnicy usłyszało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 lipca 2013 Zgadza się. Ale najlepsza końcówka, to jej brak. Jeśli tylko kabel na to pozwala lepiej podłączyć gołe druty. Jeśli już zakładamy wtyk, to rzeczywiście jak najlepszej jakości i najlepiej zaciskany mechanicznie (hydraulicznie). Nie lutowany czy przykręcany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktagon Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 lipca 2013 Cytat zastanawia mnie czy w ogóle warto zarabiać przewód głośnikowy w końcówki typu banan albo widełki A mój Audiolab 8200P (końcówka mocy) ma terminale tylko i wyłącznie dla gołych kabli. Czyli w tym wypadku nie mam nad czym się zastanawiać.Po stronie kolumn to inna sprawa.Tak czy owak, jak nie masz potrzeby częstego przenoszenia sprzętu, gołe kable będą najodpowiedniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts