Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ciąg dalszy o ECM-owym jazzie. Odświeżam sobie klasyki, ale też mniej popularne płytki. 

Old and New Dreams - "Old and New Dreams" (1979) - fantastyczny album. Zróżnicowany - jest egzotycznie, ekspresyjnie ale też subtelnie, intrygująco - partie Hadena w "Song for the Whales". 

Dave Liebman - "Lookout Farm" (1974) - prawdopodobnie najbardziej znany album Liebmana, nie znam innych. Dość standardowe fusion, świetnie zagrane. Abercrombie gra piękne partie, szczególnie w otwieraczu, w latynoskim stylu. 

John Surman - "Upon Reflection" (1979) - mój drugi odsłuch tej płytki Surmana. Nie powiem, niebanalne granie. Jazz, elektronika, folkowe klimaty. Świetnie się tego słucha, choć osobiście leszcze lepiej wspominam "Morning Glory" i "How Many Clouds Can You See?" Innych płyt Surmana dla ECM nie znam.

Napisano
21 godzin temu, sonique napisał:

Co z Phillipsem, Abercrombie, Townerem, Surmanem, Garbarkiem, Metheny?

Phillips to dla mnie przede wszystkim Mountainscapes.

Abercrombie, wiadomo jaka płyta 😉 Lubię, aczkolwiek gdyby usunąć utwór tytułowy - Boże broń!!! 😁, to mówiąc szczerze album byłby dość daleko w moim rankingu. Oczywiście nic nie umniejszam Lungs, Love Song, Ralph's Piano Waltz, Red and Orange i Remembering, to wszystko bardzo ładne, równe granie na wysokim poziomie, no ale tytułowy to inny poziom.

Ralph Towner - hmm, nie kojarzę jego albumów 😅 Tylko "Solstice", ale chyba nie słuchałem, nie pamiętam nawet 😁

Jan Garbarek - dawno temu słuchałem "Afric Pepperbird", podobało się, ale też "Sart" - takie zwiewne i okiełznane free - tak tą muzykę zapamiętałem. Zrobiła jeszcze lepsze wrażenie niż Afric Pepperbird. Muszę sobie odświeżyć, głównie Sart. Innych nie znam.

Pat Metheny - nie znam gościa 😅 To znaczy znam oczywiście, ale muzyki już nie 😁

Napisano (edytowany)

Sart Garbarka dla mnie zdecydowanie za Afric Pepperbird i Triptykon. Metheny bardzo mocny w ECM. Potem w Nonesuch czy Geefen to już mocno inne granie (dla mnie mniej interesujące), choć wciąż słychać, że to Metheny.

Edytowano przez sonique
Napisano
32 minuty temu, sonique napisał:

ECM top 10. Kolejności przypadkowa.

IMG_3335.jpeg.cb1f03cb137e773af317e633841713cd.jpeg

IMG_3334.jpeg.ca23e7f4d48c3f1a14448e3389d1af55.jpeg

IMG_3333.jpeg.115015e2fd2cf81f4b5a9a52f5349c00.jpeg

IMG_3326.jpeg.9e915d00c1686b435a8b88788bdbfc6f.jpeg

IMG_3324.jpeg.3d969ff6c67c5698f0dceef3b5068de4.jpeg

IMG_3318.jpeg.521f45f866e781a659d27a501efa9de5.jpeg

IMG_3316.jpeg.8b69bfaa915ab71dcda694555323a290.jpeg

IMG_3314.jpeg.b168adc6b8fbffef94b1e3b9e85fe281.jpeg

IMG_3313.jpeg.e5f156d79be706c7abef74b28d5cada0.jpeg

IMG_3332.jpeg.de589601b92b8e9905da79cfc903a723.jpeg

Juliana Priestera niedawno kupiłem i mnie nie kopnęło niestety.... Bright Size to w sumie zapomniałem 😁 Podobnie Solstice. Obie mogłyby byc i u mnie. A Afric Pepperbird to taka plyta, którą czasem uwielbiam, a czasem w ogóle nie rozumiem. Ale jej pierwszy utwór to jest mistrzostwo świata i okolic!

Napisano

Oczywiście co dzień to zestawienie. Choć top 3 OBIEKTYWNIE raczej zawsze powinno być takie:

1. Dave Holland - The Conference of Birds

2. Keith Jarret - The Köln Concert

3. Steve Reich - Music for 18 Musicians.

#3 się u mnie nie załapał do top 3 chyba tylko dlatego, że subiektywnie odrobinę wolę inne, choć wiem, że ta obiektywnie lepsza i bardziej dla muzyki doniosła.

Napisano

Lista najlepszych i lista ulubionych to dwie różne listy... Nie wszystko co obiektywnie dobre czy doniosłe musi nam sie podobać, choć możemy to umieć docenić i odwrotnie, to co lubimy może przecież zalatywać lekkim kiczem... 

A Webera nie mam nic ale cos tam jest na liście zakupów...

Napisano (edytowany)
28 minut temu, fp74 napisał:

Lista najlepszych i lista ulubionych to dwie różne listy... Nie wszystko co obiektywnie dobre czy doniosłe musi nam sie podobać,

Zdecydowanie! Stąd główny problem z wyborem. Ja jednak poszedłem za sercem…, które dość mocno jak widzę pokrywa się z tzw. listą obiektywną.

49 minut temu, fp74 napisał:

Juliana Priestera niedawno kupiłem i mnie nie kopnęło niestety....

A mnie kopnęło mocno. Pierwszy raz słuchałem z TIDALa przez słuchawki nocą, zanim jeszcze kupiłem płytę.

Najbardziej w życiu kopnął mnie jednak Davis ze swoim Bitches Brew - schodząc z ECM na moment. Jechałem wtedy samochodem zimą o zmroku na prom do Skandynawii i przygotowałem sobie odpowiedni zestaw na drogę. Dość powiedzieć, że straciłem kontakt z rzeczywistością i musiałem się mocno rozejrzeć i zejść na ziemię aby się zorientować gdzie akurat jestem… Dodatkowo pamiętam ten moment do dzisiaj a było to już dość spory czas temu;)

Z tych co „kopią” z ECM to dla mnie każda wymieniona w Top 10 płyta. Plus kilka innych, ale to temat na inny czas i pewnie inny wątek, a może też inne forum. Nie będziemy tu „przynudzać”.;)

Edytowano przez sonique
Napisano

Moja dziesiątka. Pierwsza czwórka praktycznie stała. Kolejność przypadkowa.

Eberhard Weber - "The Colours of Chloë"

Dave Holland - "The Conference of Birds"

Manfred Schoof Quintet - "Scales"

Keith Jarrett - "The Survivors' Suite"

Barre Phillips ‎- "Mountainscapes"

Old and New Dreams - "Old and New Dreams"

Julian Priester Pepo Mtoto - "Love, Love"

Circle - "Paris Concert" 

Nils Petter Molvær - "Khmer"

Robin Kenyatta - "Girl From Martinique"

Napisano (edytowany)

Fajna lista, tak to widzę:

Eberhard Weber - "The Colours of Chloë" - trochę za mało dynamiczna/jazzowa dla mnie ale też bardzo lubię.

Dave Holland - "The Conference of Birds" - wiadomo:)

Manfred Schoof Quintet - "Scales" - no raczej:)

Keith Jarrett - "The Survivors' Suite" - ależ oczywiście:)

Barre Phillips ‎- "Mountainscapes" - super!:)

Old and New Dreams - "Old and New Dreams" - nie znam!

Julian Priester Pepo Mtoto - "Love, Love" - petarda!:)

Circle - "Paris Concert" - nie znam!

Nils Petter Molvær - "Khmer" - jedyna z „nowej ery” ECM, zdecydowana większość naszych tutaj wyborów to przecież lata 70-te, także szacun dla Nilsa!!!

Robin Kenyatta - "Girl From Martinique" - nie znam!

W mojej poczekalni kilka postów powyżej znajduje się kilka tytułów nieoczywistych. Szczerze je polecam! (W Top 10 nie dało się za bardzo poszaleć…)

Edytowano przez sonique
Napisano

Poza tym, lubię i cenię:

Eberhard Weber - "Yellow Fields" - może zastąpić dowolną pozycję od 5 do 10

Jan Garbarek - Bobo Stenson Quartet - "Witchi-Tai-To"

Codona - "Codona"

John Surman - "Upon Reflection"

Keith Jarrett - "The Köln Concert"

Bengt Berger ‎- "Bitter Funeral Beer"

Jan Garbarek / Bobo Stenson / Terje Rypdal / Arild Andersen / Jon Christensen - "Sart"

Kenny Wheeler - "Gnu High"

Dave Liebman - "Lookout Farm"

Chick Corea - "Return to Forever"

Tomasz Stańko - "Balladyna"

Napisano

No wspólny zbiór Wasz @Adi777, @fp74 i mój mógłby wypaść ciekawie - całkiem sporo się pokrywa - co jednak o czymś świadczy;)

Ktoś się dołączy?

5 minut temu, Adi777 napisał:

Dave Liebman - "Lookout Farm"

Zdecydowanie! Niestety tej płyty nie posiadam a więc nie zauważyłem, że nie uwzględniłem. Ale do top 10 raczej by nie wpadła…

7 minut temu, Adi777 napisał:

Chick Corea - "Return to Forever"

Nie zaprzyjaźniłem się z tą płytą za bardzo, chociaż wiem, że jest jedną z ważniejszych.

Napisano
9 minut temu, sonique napisał:

Old and New Dreams - "Old and New Dreams"

Moim skromnym zdaniem warto ;) Dwie kompozycje Ornette Colemana, reszta to autorski materiał. 

11 minut temu, sonique napisał:

Circle - "Paris Concert" - nie znam!

To trochę hardkorowe granie, tym bardziej jak na ECM ;)

13 minut temu, sonique napisał:

Robin Kenyatta - "Girl From Martinique"

Obstawiam, ze sporo osób tego nie zna, a szkoda, bo bardzo ciekawie to brzmi. Wolfgang Dauner gra tu na klawinecie nadając całości oryginalności i świeżości.

6 minut temu, sonique napisał:

Nie zaprzyjaźniłem się z tą płytą za bardzo, chociaż wiem, że jest jedną z ważniejszych.

Ja też jakimś wielkim fanem nie jestem, bardziej doceniam niż lubię. Szczerze mówiąc, nie jestem fanem całego Return to Forever. 

Napisano (edytowany)

1. To nie ECM. Płyta „Playing” i owszem - tę znam, ale nie ta, którą proponujesz;)

2. Znam tę okładkę. Pewnie kiedyś słuchałem. Sprawdzę.

3. Nigdy nie widziałem tej okładki. Zaciekawiło mnie to… sprawdzę.

Edytowano przez sonique
Napisano
Przed chwilą, sonique napisał:

1. To nie ECM. Płyta „Playing” i owszem - tę znam, ale nie ta, którą proponujesz;)

Mam na myśli album z 1979 roku, ten z 1977 jest pod takim samym tytułem, ale nie z ECM 🙂

Bardzo dobrze wspominam też "Odyssey" i "After the Rain" Rypdala, Deer Wan Wheelera, "New Directions" DeJohnette, 

Ketil Bjørnstad, David Darling, Jon Christensen & Terje Rypdal - The Sea - pamiętam brzmienie tego albumu, bardzo przestrzenne, ambientowe - podobało mi się.

Napisano

A mogłoby sie wydawać na pierwszy rzut oka, ze wszystkie plyty ECM są takie jak ich okładki,  czyli fajne ale prawie takie same. A jednak... Daliście mi sporo materiału do odrobienia. I dobrze, bo mam w tym roku jazzowe lato. Poprzednie bylo metalowe...

Napisano

Aha, pominąłem Steve Reich & Musicians - "Music for 18 Musicians", bo to nie jazz ;)

No i zdecydowanie Stephan Micus - "Implosions" - uwielbiam takie natchnione, mistyczne granie. Ponad dwudziestominutowy utwór "As I Crossed a Bridge of Dreams" przenosi mnie w inny świat. Cudo.

Napisano
22 minuty temu, Adi777 napisał:

Mam na myśli album z 1979 roku, ten z 1977 jest pod takim samym tytułem, ale nie z ECM 🙂

Bardzo dobrze wspominam też "Odyssey" i "After the Rain" Rypdala, Deer Wan Wheelera, "New Directions" DeJohnette, 

Ketil Bjørnstad, David Darling, Jon Christensen & Terje Rypdal - The Sea - pamiętam brzmienie tego albumu, bardzo przestrzenne, ambientowe - podobało mi się.

Mam i cenię bardzo wysoko:)

3 minuty temu, Adi777 napisał:

Aha, pominąłem Steve Reich & Musicians - "Music for 18 Musicians", bo to nie jazz ;)

No i zdecydowanie Stephan Micus - "Implosions" - uwielbiam takie natchnione, mistyczne granie. Ponad dwudziestominutowy utwór "As I Crossed a Bridge of Dreams" przenosi mnie w inny świat. Cudo.

Jak nie lubisz tego Steva to się do mnie nie odzywaj:)

Micusa mam dwie, ale nie „Implosions” - sprawdzę.