Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,
chciałbym sobie wreszcie sprawić mój pierwszy zestaw kina domowego.
W sumie chciałbym przeznaczyć ok 3 tys zł.
Zacząłem się rozglądać, czytać i powiem szczerze że wiem coraz mniej icon_smile.gif
Jeśli chodzi o kolumny to wybór padł na:

KODA AV-702 v.2 + SW-1000 v2

Z opini przeczytanych przeze mnie o tych kolumnach stosunek jakość/cena wypada bardzo korzystnie - jeśli macie inne zdanie, bądź inne propozycje czekam na sugestie icon_smile.gif

Problem mam jednak z wyborem amplitunera + DVD pod te kolumny. Zostaje mi na to ok 1 tys. zl. Napiszcie na co zwrócić uwagę przy wyborze ? Co jest istotne a co mało ważne. Czy lepiej kupić niski model nowy czy raczej szukać coś wyższego używanego ? Podajcie swoje propozycje, najlepiej z linkami do alledrogo icon_smile.gif

liczę na Waszą pomoc, z góry dziekuje i pozdrawiam
Napisano
Pan.M
Opisz swoje oczekiwania odnośnie zestawu: głównie ma służyć do słuchania muzyki w stereo czy do oglądania filmów w kinie domowym (ew. podaj proporcje muzyka/kino).
Jakiej muzyki słuchasz?
Jaka jest powierzchnia do nagłośnienia?
Czy dopuszczasz możliwość zakupu za ok. 3 tysiące zestawu amplituner + DVD + 5 kolumn, ale bez subwoofera?
Czy może być to używany komplet (albo niektóre jego elementy)?
Pozdrawiam
PS. Warto zwracać uwagę na promocje, które dotyczą głównie całych zestawów KD (amplituner + DVD+ kolumny), bo wtedy ceny są najbardziej sensowne (kupując od razu cały komplet wydajesz kilkaset złotych mniej niż na poszczególne elementy). Problemem jest to, że w gotowych zestawach jest mniejszy wybór kolumn. icon_confused.gif
Napisano
Witam ponownie,
dzięki za cenne dla mnie rady.
na chwilę teraźniejszą mam 2 opcje w głowie:
1)
Kolumny: KODA AV-702 v.2 + SW-1000 v2
Amp: PIONEER VSX417
DVD: PIONEER DV400
cena: ok 3050zł

2)
Kolumny: KODA AV-860 + SW-1000
Amp: YAMAHA RX-V461
DVD:YAMAHA S661
cena: ok 3000zł

Napiszcie czy to ma jakiś sens czy błądzę icon_smile.gif

Jeśli chodzi o moje oczekiwania to:
1) myślę że stosunek muzyka/kino będzie jakieś 50/50,
2) muzyka pop/rock/soul/jazz - w każdym razie żadnej techniawy,
3) wielkość pomieszczenia ok 20m2,
4) wolalbym raczej kompletny zestaw tzn z subwooferem
5) czy używany sprzęt czy nowy ? z tego co piszecie to używany wchodzi w grę ewentualnie amplituner.

Jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić na chłopski rozum co daje mi gniazdo HDMI i USB w amplitunerze. Czy jeśli kupię DVD z gniazdami HDMI i USB to czy to mi nie wystarczy ? Rozumiem że HDMI daje lepszą jakość obrazu, ale po co mi to w amplitunerze ? Rozumiem że USB daje mi możliwość podpięcia np odtwarzacza mp3 - czy jak będę miał DVD z USB to co mi daje USB w amplitunerze ?
Przepraszam za może głupie pytania , ale naprawdę w tym nie siedzę
Napisano
Cytat

Jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić na chłopski rozum co daje mi gniazdo HDMI i USB w amplitunerze. Czy jeśli kupię DVD z gniazdami HDMI i USB to czy to mi nie wystarczy ? Rozumiem że HDMI daje lepszą jakość obrazu, ale po co mi to w amplitunerze ?

Jak podłączysz odtwarzacz DVD do telewizora i wykorzystasz do tego złącza HDMI, no to wtedy w amplitunerze takie złącze jest niepotrzebne. Zaoszczędzisz też na jednym kablu HDMI który tani nie jest.

Cytat

Rozumiem że USB daje mi możliwość podpięcia np odtwarzacza mp3 - czy jak będę miał DVD z USB to co mi daje USB w amplitunerze ?

Masz wtedy możliwość podłączenia urządzenia USB do amplitunera bez włączania odtwarzacza DVD
Napisano
Pan.M

Do tego złącza HDMI się odniosę .

A mianowicie że jak masz amplituner , który przez HDMI ma możliwość skalowania do 1080p czyli FullHD to musi mieć te skalery , które odpowiadają za to sztuczne "podwyższenie" rozdzielczości i mogą być - ale niekoniecznie muszą - lepsze niż analogiczne skalery w telewizorze... W związku z czym teoretycznie powinien być lepszy obraz.
Fakt faktem że to juz muszą być amplitunery z wysokiej półki...

Druga rzecz to że np. masz ... 4 źródła z wyjściem HDMI a w telewizorze np. 2 wejścia HDMI więc po prostu każde źródło z wyjściem HDMI podpinasz pod amplituner ( jeśli oczywiście ma 4 wejścia HDMI ) i potem wsio jednym kabelkiem do TV... i jak wyżej to raczej te z wyższej półki amplitunery to mają.