Pascha2000 Napisano 28 lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 lutego 2008 mam pytanie...jak najlepiej zgrywac z kaset na mp3?chodzi mi o to my nie było szumu w czasie zgrywania a mianowicie...zgrywajac kasete z magnetofonu podłanczam przewód wpinajac go w słuchawki w odtwarzaczu (magnetofon) a drugi koniec w mikrofon w kompie...przy zgrywaniu zawsze jest szum( lekki oczywiście, ale jest) czy da sie cos zrobic z tym?nie chodzi mi abym poxniej w jakim s programie go usunął ale czy jest jakas inna mozliwosc zgrywania...moze ma na to wpływ to z czego zgrywam (np czy to jest wieża czy zwykły bom box)...z góry dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 28 lutego 2008 Udostępnij Napisano 28 lutego 2008 Cytat zgrywajac kasete z magnetofonu podłanczam przewód wpinajac go w słuchawki w odtwarzaczu (magnetofon) a drugi koniec w mikrofon w kompie...przy zgrywaniu zawsze jest szum I będzie szum. Z samego połączenia wyjścia słuchawkowego, które ma szumy własne, oraz z wejścia mikrofonowego, które z racji swojej podwyższonej czułości generuje dodatkowe szumy. Nie wnikając już w to, że zapis magnetyczny obdarzony jest szumami, to jeżeli nagrania dokonano z udziałem systemu Dolby, to również powinien być z tym systemem odtwarzany.Reasumując, powinieneś do zgrywania kasety użyć możliwie najlepszego magnetofonu z układem redukcji szumu Dolby, i przez gniazda wyjściowe OUT, połączyć kablem 2xCinch>minijack do wejścia Audio IN w karcie dźwiękowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pascha2000 Napisano 28 lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2008 Cytat Cytat zgrywajac kasete z magnetofonu podłanczam przewód wpinajac go w słuchawki w odtwarzaczu (magnetofon) a drugi koniec w mikrofon w kompie...przy zgrywaniu zawsze jest szum I będzie szum. Z samego połączenia wyjścia słuchawkowego, które ma szumy własne, oraz z wejścia mikrofonowego, które z racji swojej podwyższonej czułości generuje dodatkowe szumy. Nie wnikając już w to, że zapis magnetyczny obdarzony jest szumami, to jeżeli nagrania dokonano z udziałem systemu Dolby, to również powinien być z tym systemem odtwarzany.Reasumując, powinieneś do zgrywania kasety użyć możliwie najlepszego magnetofonu z układem redukcji szumu Dolby, i przez gniazda wyjściowe OUT, połączyć kablem 2xCinch>minijack do wejścia Audio IN w karcie dźwiękowej. dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 2 marca 2008 Udostępnij Napisano 2 marca 2008 Cytat nie chodzi mi abym poxniej w jakim s programie go usunął Ostatnio jak zgrywałem nagrania z kasety, to i tak jeszcze dodatkowo usuwałem szumy programem cool edit . Odszumianie ustawiłem na niskim poziomie gdyż wtedy nie słychać jeszcze zmian w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 2 marca 2008 Udostępnij Napisano 2 marca 2008 U mnie jest jeszcze spora kolekcja kaset.Ale nie wiem czy by mi się chciało je przegrywać. Nie ma czasu przesłuchać wszystkiego co zgromadziłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 29 marca 2008 Udostępnij Napisano 29 marca 2008 Zgrywanie kasety c60 bez żadnych dodatkowych operacji na nagraniu, wymaga praktycznie godzinę i kilka minut czasu. Ale jak już trzeba coś poprawiać w zgranym pliku to nawet do pół godziny zejdzie na jedno 5 minutowe nagranie. Ale satysfakcja większa że nagranie jest lepsze niż było na kasecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts