satriani1 Napisano 5 lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 lutego 2014 Witam,Bardzo proszę Was o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Posiadam głośniki Maestro S (100 W 8 Ohm 30-20000 Hz). Potrzebuje amplitunera stereo (tylko nowe wchodzą w grę). Znalazłem Yamahę R-S500 (2 x 75 W przy 8 ohm). Czy to dobry wybór? Jak to razem zagra? Czy zaciskać pasa i kupić R-S700 (100 W przy 8 ohm)? Budżet mocno ograniczony - 1300 zł. Będzie grany głównie rock, metal, czasami jazz i klasyka.Dziękuję Wam z góry za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 5 lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 lutego 2014 sądzę, że Yahama może trochę wyostrzyć te tonsile oraz zapanuje nad basemja bym się skusił ale jak masz możliwość to najpierw posłuchaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satriani1 Napisano 7 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 Nie bardzo mam możliwość odsłuchu takiej konfiguracji. Zastanawiam się jak w praktyce zagrają te kolumny z r-s500 i r-s700. w r-s700 moc wyjściowa na głośnik przy 8 ohmach to 100 wat. te głośniki też są 100 watowe. Warto dołożyć czy nie będzie odczuwalnej różnicy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 Witaj,Yamaha R-S700 będzie wyraźnie lepsza, jednak jest to niestety wyższa cena.A czy koniecznie potrzebujesz amplituner stereofoniczny ? Jeśli może być to wzmacniacz, to moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem będzie np. NAD C316BEE czy Xindak A-06.Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 jeśli masz kasę to bierz mocniejszy, będziesz miał zapas mocy przy ewentualnej wymianie kolumn w przyszłości na moje ten NAD jest za słaby na Twoje tonsile Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satriani1 Napisano 7 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 Słucham często radia, a nowy tuner to dodatkowo 1000 złotych. A jak w praktyce będzie z różnicą pomiędzy tymi wzmacniaczami. Jestem laikiem w kwestii audio, dlatego nie wiem czego się spodziewać po większej mocy wzmacniacza. Czy będzie zauważalna różnica w brzmieniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 nie, będziesz miał tylko więcej mocy w zapasie więc ostrożnie z gałką głośności Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satriani1 Napisano 7 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 czyli rozumiem, że będzie to odczuwalne przy dużych natężeniach dźwięku. Czyli jeżeli nie lubię słuchać głośno muzyki, to równie dobrze mogę kupić R-S300 gdzie jest po 50 Wat na kanał... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 też obsłuży ale na Twoim miejscu kupiłbym mimo wszystko 500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satriani1 Napisano 7 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 Cytat też obsłuży ale na Twoim miejscu kupiłbym mimo wszystko 500 uzasadnij bardzo proszę. Nie wiem po prostu czy potrzebuję wydawać 400 zł więcej na R-S700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 widzę, że niczym się nie różnią poza mocąwięc po zorientowaniu się w temacie ja bym wziął R-S500 i powinien Ci wystarczyć do tych tonsili, nie potrzebujesz 700, niższy model i tak da Ci spory potencjał mocowy.a zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w dobre kable bo to ważne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satriani1 Napisano 9 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc. Zakupiłem 500 i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem amplituner kina domowego Denon AVR 1509. Nie ma najmniejszego sensu porównywać tych dwóch sprzętów. Zupełnie inna bajka. Głośniki dopiero teraz zaczęły grać. W reszcie usłyszałem bas z tych tonsili!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 lutego 2014 To super że mogliśmy pomóc.Yamaha to Yamaha Napisz o swoich wrażeniach z grania i czy rozważyłeś opcje zainwestowania w kable jeśli nie dysponujesz dobrymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomelo79 Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2014 Witam.Moje Maestro S napędza Yamaha AS-500.Mam ten sprzęt od kilku miesięcy też miałem mętlik w głowie co kupić (miałem kupic Dali Zensory 7)ale po odsłuchu stwierdziłem że nie warto pakowac tyle kasy bo dzwięk przypominał mi tłuczące się garnki czy pokrywki od garnków napędzany były Rotelem...Więc zaryzykowałem Tonsil MAestro S +Yamaha as 500 i Yamaha cd-300....jestem zadowolony bardzo...słucham głównie polskiego rocka dużo dżemu,lady pank,perfect ale i mela koteluk brzmi pięknie,czy emu- varius manx...yamaszka troche gra ostro czasami musze podregulować loudnes i przyciać go bo jest za ostro...kwestia ucha,muzyki itp. yamaha gra bardzo dokładnie świetnie oddaje muzyke akustyczną szelesty palcy na gryfie od gitary i takie tam....a i basu jest sporo po wygrzaniu się głosników...kolumienki naprawde ładnie grają...bo na początku troszke mi brakowało basu....polecam szczerze..pozdr Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B11 Napisano 28 kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2014 A może Harman Kardon 3490. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts