koszalek Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Witam mam zamiar zakupic zestaw tonsil maestro II 5.0 I troche sie napalilem na yamahe rx-v675 tylko nie wiem czy to dobry wybor,mam zamiar sluchac muzyki z gramofonu cd i ogladac filmy,porzebuje troche opini moze propozycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Skoro jesteś miłośnikiem płyt gramofonowych, CD, a dalszej kolejności film, to lepiej kupić amplituner stereo, lub wzmacniacz z wejściem MM na gramofon i dwie solidne kolumny frontowe, zagra to lepiej niż kino domowe.Jak koniecznie musisz mieć jeszcze wejścia cyfrowe i radio internetowe to jest yamaha RN500, czy Onkyo TX-8050 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 dzieki za propozycje,ale do gramofonu sie przymierzam bo nigdy nie mialem ale twoja propozycje przemysle,ale co bys napisal o moim zestawie?i jakie przody bys proponowal?czy tonsile czy inne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Po bardzo krótkim romansie z kinem domowym, nie jestem chyba objektywnym cenzorem. Po kwartale zdałem sobie sprawę że na nagłośnieniu filmu "zależy " mi raz w miesiącu, a muzyki słucham min. 4 godz. dziennie. Obecność kilkudziesięciu różnych wejść opcji z czasem też nie była błogosławieństwem ( obsługa pilota ) i po pół roku sprzedałem. Wrodzone zamiłowanie do prostych rozwiązań skłoniło mnie do zamiany na "prosty", acz nowy, amplituner stereo, gra 2 klasy lepiej od kd, o obsłudze nie wspominając. O dziwo więcej nagłaśniam koncertów i filmów teraz niż wtedy, a muzyka gra jak powinna, cóż oddając sprawiedliwość może radio internetowe byłoby by fajne ?Teraz pojawiło się parę dobrych modeli stereo z wejściami cyfrowymi, wybór jest lepszy i większy niż 3 lata temu, może to będzie dla niektórych dziwne, ale wolałbym taki stereofoniczny amplituner, niż amplituner kina domowego za 3-4 tys.Co do zestawienia tonsil maestro z amp. kina domowego yamaha, to nie słyszałem razem, bo wyroby tonsila jakby nieobecne, niestety, w sklepach. Co nie znaczy że maestro są złe, są gorsze wyroby tej firmy Jakkolwiek dużą miłością obdarzyłeś te dwa wyroby , kolumny tonsil i yamahę, musisz posłuchać tego razem. To że yamaha spodobała Ci się w salonie z jakimiś innymi kolumnami, nie znaczy że z maestro będzie tak samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 niedawno wlasnie na ten temat rozmawialem ale nie mam pojecia co wybrac czym sie sugerowac moze jakies propozycje?mam stary zestaw yamahy 5.1 ale ma z 8 lat dlatego sie sugeruje zestawem 5.0 ale nie mam problemu nad lepszym wyborem,a co do tonsila tak naprawde wole zarobic polskiej firmie niz zachodniej ale nie znaczy z musze kupic tonsilowskich glosnikow Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Cytat co do tonsila tak naprawde wole zarobic polskiej firmie niz zachodniej ale nie znaczy z musze kupic tonsilowskich glosnikow Rozumiem patryjotyzm, brawo, ale ciekawe czy z równym entuzjazmem wsiadasz do poloneza, syreny, kupujesz polskie tenisówki, dresy i jeansy, oglądając polski tv ?Żartowałem , kupując zagraniczne też dostatecznie dużo zarabia sklep i dystrybutor, a i skarb państwa z podatku podratujesz a odrobina zdrowego egoizmu lepiej wpłynie na dźwięk. Swoją drogą jest sporo innych rodzimych producentów kolumn, niestety droższych . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 (edytowany) wiem ze sa drozsze i licze sie troche z wiekrzym wydatkiem bo i tak nie kupuje na rok dwaniestety nie mam do odsluchu tonsili bo mieszkam za granica,wiem o tym ze lepiej odsluchac i w tym mam bol icon_sad.gif Edytowano 6 kwietnia 2014 przez RoRo Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Napisz gdzie to ma grać, metraż i jaki dźwięk lubisz. Z czym( kolumny) grałeś dotychczas, co Ci się podobało , a co nie . Co powinno się zmienić według Ciebie. Po tylu latach nie masz dość kina domowego, nie przejadło się ?Jak napiszesz, pewnie inni się potem podłączą do tematu i pomogą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 [quote name='jacek75' date='26 03 2014, 14:16 ' post='110780']Napisz gdzie to ma grać, metraż i jaki dźwięk lubisz. Z czym( kolumny) grałeś dotychczas, co Ci się podobało , a co nie . Co powinno się zmienić według Ciebie. Po tylu latach nie masz dość kina domowego, nie przejadło się ?Jak napiszesz, pewnie inni się potem podłączą do tematu i pomogą :smilesuwbuftem]Chm, więc pokój długości 5-6 metrów szerokość 3,5-4 metrów jest to pokój gościnny, a dźwięk to zależy od muzyki jazz uwielbiam trabke i saksofon do tego delikatny dźwięku w oddali perkusji, rock pewnie gitara i w głębi gitara basowa, poważna skrzypce i wiolaczela, trochę starego disco, house music, zestaw mam hamahy 5.1 a co zmienic? Chyba wszystko, oprucz subwoofera jest niezły;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Już drugi raz, teraz dokładniej opisujesz jakiej słuchasz muzyki w tym poważnej, jej składowych, instrumentów, widać że to lubisz, ba planujesz kupić gramofon. Nic nie wspominasz o "doznaniach i efektach filmowych" , ale nadal nie chcesz, podarować sobie czegoś znacznie lepszego niż KD, bo piszesz ... Cytat zestaw mam hamahy 5.1 a co zmienic? Różnica w dźwięku między amplitunerem KD, a podobnym cenowo wzmacniaczem jest ogromna, mam wrażenie że nie wiesz co tracisz. Druga sprawa , wydając kwotę XXXX na komplet 5 średnich kolumn kd, można kupić dwie, ale dobre.Kolejna sprawa że do nowych amplitunerów kd yamahy chyba( może się mylę) nie podepniesz gramofonu, nie znalazłem opisu wejścia MM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 28 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2014 (edytowany) witam tak sobie myslalem ze pewnie masz racje,pewnie sobie zostawie stary zestaw kina domowego i dokupie tylko przody pius zmacniacz i tak filmow az tak duzo nie ogladam to juz o wiele wiecej muzyki slucham,czy jestes mi cos w stanie polecic za kwote ok 6000zl?Film może być drugorzędną sprawa, co do podłączeniu adaptera do Yamahy też nie znalazłem wejścia na adapter (CHYBA) ALE mogę dokupić dodatkowo wzmacniacz bo maestro głośniki mają podwójne wejścia z tyłu Edytowano 6 kwietnia 2014 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 28 marca 2014 Udostępnij Napisano 28 marca 2014 W tej cenie to spokojnie możesz sobie zrobić oddzielny "kącik stereo" i przebierać jak w ulęgałkach w sklepach i specjalistycznych komisach i aukcjach z forów hi-fi. Subiekci będą w niebo wzięci w sklepach W ciemno to można mp3 kupić za 300zł , ale nie wzmacniacz (a może lampę, albo hybrydę ? ), czy tym bardziej dobre, drogie kolumny . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 28 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2014 (edytowany) Też pomyślałem o lampy i nawet pokusilem się sprawić ceny, ale jestem laikiem w tej dziedzinie i niestety potrzebuje pomocy;-) Edytowano 6 kwietnia 2014 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2014 To może zdecyduj się, czy chcesz kino domowe i 5 głośników (albo 5.1) - czy też zestaw stereo do kolumn AE Evo 3?I jak już będziesz wiedział - to kontynuuj pisanie w odpowiednim swoim wątku...PozdrawiamPS. Poza tym "amplifiers" to nie amplituner tylko wzmacniacz, więc równie dobrze może być stereofoniczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszalek Napisano 7 kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2014 Cytat To może zdecyduj się, czy chcesz kino domowe i 5 głośników (albo 5.1) - czy też zestaw stereo do kolumn AE Evo 3?I jak już będziesz wiedział - to kontynuuj pisanie w odpowiednim swoim wątku...PozdrawiamPS. Poza tym "amplifiers" to nie amplituner tylko wzmacniacz, więc równie dobrze może być stereofoniczny. Juz sie zdecydowalem dlatego pisze w innym dziale,ale nie znaczy ze zrezygnowalem z zestawu kina domowego, a co do amplituner to zwykle przyzwyczajenie,ale bede sie staral pamietac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts