Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, potrzebuję pomocy, przymierzam się do zakupu jakiegoś fajnego sprzętu audio do pokoju. Póki co mam wieżę Sony MHC-RG30 i podpięte do niej zestawowe dwa głośniki. Posiadam dodatkowo cztery podobne głośniki (jedna para Panasonic, drugiej firmy nie pamiętam). Myślałem o zakupie amplitunera, jakiegoś taniego przedwzmacniacza i podłączeniu tych czterech/sześciu głośników do amplitunera,a następnie do pc. Zastanawiam się nad tymi dwoma:
http://allegro.pl/pioneer-sx-339-wysoka-ja...4191297737.html
http://allegro.pl/amplituner-onkyo-tx-7430-i4208335313.html
Który Waszym zdaniem jest lepszy?Co należałoby zmienić/dokupić? Budżet na amplituner + przedwzmacniacz to gdzieś ponad 400zł. Zależy mi na dosyć dobrym odsłuchu, najczęściej słucham rapu.
Średnio znam się na sprzętach audio itd,a komplet amplituner + przedwzmacniacz + głośniki widziałem u znajomego.
Z góry dzięki za pomoc, bardzo mi na tym zależy.
Napisano
Cytat

Myślałem o zakupie amplitunera, jakiegoś taniego przedwzmacniacza i podłączeniu tych czterech/sześciu głośników do amplitunera,a następnie do pc. Zależy mi na dosyć dobrym odsłuchu,

icon_eek.gif Jak zależy Ci na np. wygodzie chodzenia, czy szybkości biegania to zakładasz cztery pary butów, jak chcesz mieć lepszy odbiór podłączasz drugi telewizor, czy trzecie wideo ?
Pięć, sześć głośników to tylko kino domowe i pod warunkiem że masz film ze ścieżką dźwiękową w tylu kanałach, muzyka jest zazwyczaj w dwu i dwie kolumny są optymalne .
Napisano

Cytat

Cytat

Myślałem o zakupie amplitunera, jakiegoś taniego przedwzmacniacza i podłączeniu tych czterech/sześciu głośników do amplitunera,a następnie do pc. Zależy mi na dosyć dobrym odsłuchu,

icon_eek.gif Jak zależy Ci na np. wygodzie chodzenia, czy szybkości biegania to zakładasz cztery pary butów, jak chcesz mieć lepszy odbiór podłączasz drugi telewizor, czy trzecie wideo ?
Pięć, sześć głośników to tylko kino domowe i pod warunkiem że masz film ze ścieżką dźwiękową w tylu kanałach, muzyka jest zazwyczaj w dwu i dwie kolumny są optymalne .

Chciałeś się przede mną popisać czy co? Bo nie rozumiem.
Posiadam w domu sześć głośników, dlatego chciałem je podłączyć pod amplituner,. Poza tym u w/w znajomego wszystkie cztery dobrze grały.
Napisano
Chciałem Ci pomóc, bo o to prosiłeś, bo to forum gdzie oferujemy porady w bardziej złożonych problemach niż Twój i nikt się nie popisuje. Szkoda że tego nie rozumiesz i rady innych odbierasz w taki sposób.
Jeśli kolega ma cztery głośniki, droga wolna , bądź "lepszy" i podepnij sześć głośników .
Liczyłeś na poradę, czy tylko na przyklaśnięcie i hura dla Twojego pomysłu ?
Napisano
Witam.

Posłuchaj, podłączanie sześciu głośników pod wzmacniacz/amplituner stereo, to kompletna pomyłka. Tak się nie robi. Nawet nie powinieneś podłączać 2 par kolumn, tylko jedną. To że to gra to ok. Tylko, że marnie i wprowadza totalny bałagan w scenie stereo.
Jeżeli chcesz podłączyć kilka głośników, powinieneś szukać kina domowego. Jednak rozumiem, że Ty chcesz słuchać muzyki, a nie oglądać filmy.

Tak więc najlepiej będzie, jak kupisz wzmacniacz stereo i dwie kolumny. Może uda Ci się sprzedać, te które masz obecnie i zgromadzić trochę więcej funduszy na zakup sprzętu.
Napisz co masz obecnie i pomyślimy. Ostatecznie możemy poszukać jakiegoś niedrogiego wzmacniacza i kolumn w Twoim budżecie, ale najlepiej byłoby dołożyć trochę kasy i kupić coś lepszego w miarę możliwości.
Przemyśl temat i daj znać.
Napisano
Jeśli potrzebujesz pomocy, to posłuchaj rad bardziej doświadczonych kolegów.
Nikt tu się nie popisuje, a sugestywne przykłady mają Ci unaocznić jaki błąd chcesz popełnić.
Stereo, to wzmacniacz (na ogół lepszy niż amplituner) i dwie kolumny. Oraz oczywiście dobre źródło dźwięku.
Sprzedaj trzy pary pewnie niskiej jakości kolumn i kup za to parę dobrych. Będziesz miał dość dobry a może jeszcze lepszy odsłuch.
Amplituner i przedwzmacniacz za 400zł, to niestety obietnica bardzo niskiej jakości, nawet w sprzęcie używanym. Natomiast wzmacniacz stereo w tym budżecie potrafi zagrać już na dość wysokim poziomie.
Teraz wszystko zależy od Ciebie. Jeśli chcesz skorzystać z wiedzy forumowiczów, którzy często od wielu lat interesują się tematem i słyszeli wiele różnych zestawień, możesz skompletować naprawdę dobrze grający system za stosunkowo niewielkie pieniądze.
A jeśli chcesz forsować swoje teorie o wielu kolumnach podłączonych do amplitunera i ich rzekomo dobrym graniu, to wolno Ci w to wierzyć. Ale poparcia tych teorii szukaj raczej nie tu, lecz u swoich znajomych.