Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Podobno niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie, ale ja w dobrej wierze icon_smile.gif
Napisz proszę dlaczego chcesz akurat kolumny aktywne, co Ci one dadzą (albo co myślisz, że dadzą).
Chodzi o miejsce, zminimalizowanie ilości sprzętu, czy ilość połączeń?
Jakiego brzmienia poszukujesz? Mam być jaśniejsze, ostrzejsze, bardzo wyraziste czy konturowe, albo też miększe, dobrze wypełnione, soczyste, cieplejsze, bardziej gładkie i płynne?
Zdajesz sobie sprawę, że w tej cenie znakomita większość takich kolumn to są niewielkie monitory i choć są to na ogół konstrukcje studyjne, dobrze by było postawić je na solidnych, masywnych standach.
Na biurku, czy jakiejś komodzie też pewnie zagrają, ale moim zdaniem gorzej (efekty stereofoniczne).
I pamiętaj, że głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu siedzącego słuchacza.
Jeśli o tym wiesz, to ok, może ta informacja przyda się innym.
Napisano
Wybór padł na aktywne, ponieważ nie mam wzmacniacza, aby podłączyć zwykłe kolumny, a do w/w DACa można podłączyć aktywne. Zdaję sobie sprawę, ze są to najczęściej małe kolumny i właśnie m.in. dlatego chce je kupić. Maja stanąć na dużym biurku, ewentualnie może później na podstawkach. Niestety nie rozróżniam dźwięku w ten sposób który napisałeś, więc bardzo ciężko mi sprecyzować czego szukam.
Napisano
Nawet jeśli kwestię jakości odtwarzanej muzyki z takich aktywnych głośników pominiemy, to istotna rzeczą będzie alternatywa w postaci niedrogiego używanego wzmacniacza stereo i dwu normalnych kolumn. Będzie to bardziej funkcjonalne, bo będziesz mógł z czasem jak zajdzie potrzeba coś zmienić ( wzmacniacz lub kolumny ).
Tak pozostajesz ( nadal nie oceniam jakości grania) z ustrojstwem 2in1- przerośniętymi głośnikami komputerowymi .
Zastrzegam że słuchałem kiedyś tylko z 2, 3 tanich zestawów za ok 1000 zł, cóż porażka . Ciekawe jak gra droższy np. Focal Easya , a jego wielkościowo i cenowo zwykły odpowiednik focal chorus z niedrogim wzmacniaczem ?
Napisano
Jeśli idzie o jakość dźwięku, choć i tak ma on jak dla mnie trochę techniczny, "studyjny" rys lepiej być może poszukać w tej cenie używanych kolumn aktywnych zarówno wyżej podanej firmy jak i Genelec, ATC, Yamaha, czy inne.
Ale faktycznie bardziej uniwersalne i chyba przyjemniej grające będą kolumny pasywne do zastosowań domowych oraz jakiś wzmacniacz. I to niekoniecznie CA. Bo są lepsze. Szczególnie jeśli bierzesz pod uwagę zestaw z drugiej ręki.
Wiadomo. Używane były kiedyś często o wiele droższe i co za tym idzie są lepsze jakościowo.
W cenie do 2kzł można by złożyć naprawdę dobrze już grający system.
Napisano
A ja myślałem, że w audio chodzi o to by dobrze grało icon_wink.gif
Jeśli miałbym się czegoś obawiać, to co najwyżej kupna odtwarzacza CD z rynku SH, bo dużo w takim odtwarzaczu ruchomych części i laser się zużywa.
Ale Twój wybór, Twoje pieniądze.
Napisano
Moim zdaniem najlepszy wzmacniacz, nowy i tak do 1 tys to pioneer A-30, solidna konstrukcja z niezłych komponentów, pracuje w klasie AB , to w tej cenie rzadkość. Tylko że zasługuje na sporo droższe kolumny niż nawet 2 tys. zł wtedy może pokazać na co go stać.
Tak możesz wybierać między denonami 520 i 720 ( też nie wiele starczy na nowe kolumny ) , tanimi pioneerami A-10 i A-20( daje radę) i yamahami 300 ,500 . Jednak według mnie, kolumny powinny i tak stanowić 2-3 krotność ceny wzmacniacza, aby to fajnie zagrało, bo nowe ciekawe kolumny za ok . 1000 zł para to niemożliwe zadanie . Za 1600 zł za parę nowych kolumn, owszem można coś trafić dobrego. Jeśli więc zdecydujesz się na nowy wzmacniacz ( w tym budżecie) to kolumny jeśli mają być dobre to tylko używane.
Napisano
Jacek75, przecież większość wzmacniaczy pracuje w klasie AB, klasa A, D lub inne są właśnie rzadszym zjawiskiem. Choć ta ostatnia coraz częściej się pojawia.
Poza tym zgadzam się z tym co napisałeś. Pioneer a-30 to jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych nowych wzmacniaczy w tej cenie.
A kolumny w takim budżecie, to już niemal katastrofa. oczywiście po komputerowym czy miniwieżowym (choć nie dotyczy to najlepszych miniwież) pitu-pitu mogą się wydawać super. Ale tak naprawdę w dobie wzrastających cen surowców i robocizny nawet w Chinach sprzęt hi-fi (i nie tylko) na niższych pułapach cenowych zaczyna przypominać coraz bardziej atrapy a nie poważne konstrukcje.

I stąd kolego Blackhorseman pisałem o sprzęcie z drugiej ręki. A nie mam w tym żadnego interesu by Ci taki polecać.
Możesz zawierzyć naszemu (w tym i mojemu) doświadczeniu w tym temacie albo nie.
Kupisz nówki, popachną rok, dwa świeżością i jak się skończy gwarancja pewnie niedługo padną, bo tak są obliczone. A za naprawę będziesz bulił tak samo jak za starszy sprzęt. Z tym, że starszy, który był kiedyś z dużo wyższej półki tak szybko się nie psuje.
Ale składaj na lepszy. Tylko po co płacić 3-4 razy więcej za coś, co można mieć taniej?
Więcej Cię nie będę przekonywał. Chcesz nowy, postaram się i ja doradzić coś najlepszego. Jakiegoś jednookiego w kraju ślepców.