brownie Napisano 12 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Narazie pozostaje zrobić mi standy z drewna, będą pasowac do biorka drewnianego i stolika z palet a nie bedą mnie dużo kosztować. teraz powinny być wymiary: ) zastanawiam się nad zrobieniem podwójnego filaru z kantowki o przekroju 100x100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 No to by było ok, chociaż komorę możesz zrobić i szerszą, np. 150 X 150 mm. Weź lepiej deskę dwójkę, albo półtora. Jak chcesz zrobić płyty górną i dolną ? Drewno, metal ? W razie czego zrób otwór w górnej, tak aby mieć możliwość zasypania ich piaskiem. to Ci wyjdzie najtaniej, a będą ważyć swoje. Jeszce tylko dałbym kolce w podstawach dolnych, dla lepszej izolacji. Najprostsze i najtańsze znajdziesz wśród poniższych propozycji :http://allegro.pl/listing/listing.php?orde...g-v6-p-1-e-0805 [ KOLCE GŁOŚNIKOWE ]Nie wiem jaką masz wizję i plan wykończenia tych standów, ale jak się przyłożysz to efekt może być ciekawy. Mam nadzieję, że pochwalisz się gotowym egzemplarzem jak już będzie gotowy.Tak dla podpatrzenia, zobacz tutaj :http://stanpor.pl/standy.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 12 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Półkę górną oraz dolną planuje zrobić z drewna. Postanowiłem zrobić dwa filary żeby konstrukcja była mocniejsza i solidniejsza. W przyszłości zapory lukę między jednym a drugim filarem i tam umieszczę balast. Kolce też planuję zamówić, i wstepnie się już rozglądałem. dzięki bardzo za podrzucenie linku. Materiał czyli drewno już zamówiłem w tartaku:-) Łączna kwota to 20 zł całość / będzie dokładnie wyszlifowane oraz pomalowane na kolor taki jak biorko. Oczywiście po ukończenie pracynad standami wrzucę zdjęcia obrazujące kompletny już sprzęt. dzisiaj przyszły paczki!!!:-) wszystko dotarło w całości. Kolumny jak i wzmacniacz były zapakowane tak że można by nimi rzucać. Naprawdę pod tym wzglęgem sprzedający mnie poztywnie zaskoczyli. kolumny swoim stanem również mnie zaskoczyły pozytywnie. ich stan wizualny oceniam na bardzo dobry. stan samych glośnikóww również jak nowe:-) wzmacniacz również okej. wizualnie bez żadnych zarzutów. wizualnie ze sprzetu jestem bardzo zadowolony. jutro najprawdopodobnie dojdą kable wiec będę testować i pisać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Rzeczywiście standy powinny być na ogół masywne, najlepiej z możliwością wsypania piachu lub śrutu ołowianego.Niektóre firmy robią standy drewniano-metalowe albo drewniano-kamienne. Są nawet całkowicie drewniane, ale to wielka rzadkość.Standy drewniane, to raczej stojaki wynoszące tylko kolumny na daną wysokość. Nie zapewnią w większości przypadków dobrej stabilności i tłumienia/wygaszania drgań. Co jest bardzo ważne dla uzyskania dobrych efektów stereofonicznych. A także odpowiedniego brzmienia.Mam nadzieję, że wiesz o tym iż stand powinien wynieść kolumnę na taką wysokość, by głośnik wysokotonowy znalazł się na wysokości Twoich uszu gdy siedzisz i słuchasz? Wyższą szkołą jazdy są standy regulowane, bo pozwalają na precyzyjne dobranie wysokości kolumny względem słuchacza.Niektóre kolumny i dedykowane im standy mają otwory pozwalające skręcić kolumnę razem ze standem (np. Sonus Faber).Daje to większą masę całości, sztywność a także większe bezpieczeństwo kolumny (nie spadnie).Jeśli nie masz możliwości czy środków by zastosować na płyty górne i dolne żeliwa, stali węglowej czy marmuru albo granitu, to pomyślnad tym by zrobić sandwicha z kilku gatunków drewna, albo innych materiałów.Do przyklejenia kolumn do standów zwyczajowo polecam Blu Tack (do kupienia na Allegro). Substancja plastelinopodobna z której lepisz po 4 kulki i podkładasz pod kolumnę dociskając do standu. Substancja ta nie wysycha, nie niszczy forniru kolumny, daje się użyć wielokrotnie, ma dobre właściwości tłumienne (czyli pośrednio poprawia brzmienie) i dobrze trzyma kolumnę na standzie. Odklejasz jakbyś wykręcał śrubę. Mam, stosuję, polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 12 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2014 Mam nadzieję, że drewienko będzie już suche na tyle, że nie będziesz miał niespodzianek w postaci pęknięć i zwichrowań, bo inaczej lipa. Dlatego nie polecałbym stosowania mokrej kantówki jako filar standu. Zwróć na to uwagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Cytat bo inaczej lipa. Z lipy bym raczej nie robił. Lepiej z orzecha włoskiego albo dębu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Pracownik tartaku powiedział, że przyjedzie dostawa nowych drzew i wymienił rodzaje i lipy na pewno nie było ale jakie dokładnie nie pamiętam. Właśnie ten minus że drewno będzie świeże, więc będę musiał poczekać przynajmniej ten tydzień. W tej temperaturze jaką mamy teraz powinno przez ten czas w miarę podeschnąć. f1angel , wiedziałem że kolumna powinna być w miarę na wysokości głowy słuchacza ale dzięki że wspomniałem że najlepiej aby niskotonowy znalazł się na wysokości uszu tak też zrobie.Boję się że moje standy będą tak jak wspomniałeś jedynie czymś co wyniesie kolumnę w gorę. Myślę co tu wykombinować aby zwiększyć masę standów. Być może jakieś żłobienie w drewnie od tyłu i od spodu i dołożenie ze złomowiska jakiś elementów metalowych zwiększających masę. Muszę faktycznie pomyśleć nad tym.Masa plastyczna którą mi podałeś jest na allegro, i nawet w Poznaniu więc pewnie podejdę sobie i odbiorę. Dzisiaj najprawdopodobniej będą kable i już się nie mogę doczekać podłączenia i odpalenia sprzętu Wiem że źródło dźwięku też jest istotne ale póki co muszę muszę pozostać jedynie przy ipodzie i laptopie. Być może za miesiąc po oddaniu tej kwoty która pożyczyłem pomyślę nad czymś. Póki co tylko wiem że jest jakieś urządzenia ktorę z sygnału wychodzącego z komputera przekształca je na sygnał o wyższej jakości. Na jakiej zasadzie i jak to działa nie wiem, ale pewnie w przyszłości zainteresuję się tym tematem. Coś na zasadzie zewnętrznej karty dźwiękowej, która mogłaby przekształcić normalny dźwięk z lapka i ipoda na "lepszy". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loco50 Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Ja zrobiłem standy z granitu u kamieniarza, który robił mi kominek.Wyszło całkiem ładnie.No i są ciężkie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Cytat Pracownik tartaku powiedział, że przyjedzie dostawa nowych drzew i wymienił rodzaje i lipy na pewno nie było ale jakie dokładnie nie pamiętam. Ej z tą lipą to nie chodziło mi o gatunek drewna, tylko w sensie lipa, że kapota, kibel, ogólnie określenie negatywne. F1angel sobie zażartował, a Ty pomyślałeś odwrotnie. Ale fajnie, bo śmiesznie wyszło. Ale ja bym robił z dębu. Cytat Właśnie ten minus że drewno będzie świeże, więc będę musiał poczekać przynajmniej ten tydzień. W tej temperaturze jaką mamy teraz powinno przez ten czas w miarę podeschnąć. To stanowczo za mało wierz mi. Nie wiem z jakiego drzewa będziesz miał deski, ale każde schnie inaczej. Jedne krótko, inne długo, ale z pewnością to nie jest kwestia tygodnia. Może być to szybszy proces, kiedy jest suszone sztucznie, mechanicznie w suszarkach z klimatyzacją.A jak będzie to świeża kantówka, o której pisałeś wcześniej, to możesz mieć zwichrowania, lub pęknięcia. Cytat Boję się że moje standy będą tak jak wspomniałeś jedynie czymś co wyniesie kolumnę w gorę. Myślę co tu wykombinować aby zwiększyć masę standów. Być może jakieś żłobienie w drewnie od tyłu i od spodu i dołożenie ze złomowiska jakiś elementów metalowych zwiększających masę. Muszę faktycznie pomyśleć nad tym.. Już pisałem wcześniej. Jak zbudujesz komorę, to będziesz mógł zasypać ją suchym piaskiem. Pewnie i tanio. A nie złom pakować do środka, co tam włożysz, wał korbowy ? Cytat Póki co tylko wiem że jest jakieś urządzenia ktorę z sygnału wychodzącego z komputera przekształca je na sygnał o wyższej jakości. Tak, to urządzenie to DAC. Digital to Analog Converter. Czyli urządzenie, które przekształca sygnał cyfrowy na analogowy wprowadzając jednocześnie wzrost jakości brzmienia. Takie układy są w każdym odtwarzaczu cd, i występują także jako separowane urządzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Haha nie szczaiłem z tą lipą Wiem wiem że tydzień to zbyt mało żeby drewno wyschło. Zimą suszyłem 2 tygodnie na biurko i delikatnie się zwichrowało ale już mam ładnie wyrównane.Jak zrobię standy to podeślę zdjecia Dzisiaj będę podłączać sprzęt to napisze jak wyszło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 No koniecznie napisz o wrażeniach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 mam mały problem. podłączyłem kolumny z wzmacniaczem tak jak powinny być podłączone czyli czerwony do czerwonego itd. ipod podłączyłem normalnie kablem z minijackiem a z drugiej strony czyli od strony wzmacniacza dalem 2xchinch. sprawdziłem miernikiem czy jest przejście w odpowiednich stykach i jest wszystko okej. jednak muzyka nie gra:/ cos pewnie zrobiłem nie tak albo cos mi jeszcze do kompletu brakuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Najlepiej daj zdjęcia, pokaż jak to połączyłeś. Czyli tył wzmacniacza i zaciski kolumn. W kompie nie masz wyciszonego dźwięku?We wzmacniaczu sprawdź, czy odpowiedni przycisk włączania głośników (speakers) jest włączony. A także, czy selektor źródeł jest przełaczony do odpowiedniego wejścia gdzie podłączyłeś źródło. Czyli jak podłączyłeś pod wejście CD na panelu przednim powinno być przełączone na CD.A z tyłu wzmacniacza są takie zworki (druciki) łączące Main Amp IN z Pre-Amp OUT? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Jak wrócę do domu to Zrobie zdjęcia i podeślę. tak one są zwarte. a powinny być? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Jeżeli podłączyłeś pojedynczym kablem, to zworki powinny być na kolumnach. Moim zdaniem, to kwestia połączeń. Sprawdziłeś wszystko, jak radził przedmówca ?A możesz podpiąć telefon ? Sprawdź, czy działa. Jeżeli wszystko jest podpięte, tak jak powinno i nadal nie będzie działać, to jeszcze istnieje prawdopodobieństwo, że kabel jest niesprawny. Jakiś czas temu był taki przypadek tutaj na Forum. Podobna sytuacja i to właśnie kabel zawinił. Zdarza się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 wstqwiam zdjecia podłączenia wznacniacza: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 przód wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Kurde, wszystko podłączyłeś poprawnie. A jak zmieniasz wejście ? Próbowałeś podpiąć np. pod CD ?A sygnał z kompa wychodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Z ipoda i z telefonu probowałem i nic. Jak podłącze słuchawki to grają normalnie czyli źródło dzwięku jest okej. Próbowałem zmieniać na inne wejścia ale też to nie pomogło. Jeszcze ewentualnie sprawdzę te wtyki rca ale powinny być okej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Dziwne, bo słuchawki działają ok.A wybrałeś odpowiednią sekcję ? A, lub B jeżeli chodzi o podłączenie kolumn ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Tak, na wzmacniaczy jest napisane że 4ohmowe kolumny na A lub B. Tu i tu próbowałem i bez efektów. Jutro zadzwonie do gościa i spytam co mogłem podłączyć nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 Dobra inaczej.Na froncie wzmacniacza, po lewej stronie pod klapką, masz sekcję SPEAKERS. I tam masz dwa przyciski, do sekcji A i do sekcji B. Jeżeli podłączyłeś kable do sekcji A, to wciśnij przycisk sekcji A, bo widzę, że na zdjęciu żadna z nich nie jest podświetlona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 kurde, nadal cisza.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 No blać , a miałem nadzieję, że napiszesz, że działa. Zrób mu reseta, odłącz od sieci i włącz ponownie. Facet coś pisał o tym, że czasami się załącza na zwolu. Ale coś za długo to trwa. Może to pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brownie Napisano 13 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2014 No więc czekałem nawet 15 min ale nic se nie załączyło. Odłącze tak jak mówisz i spróbuje a jutro do niego zadzwonie i sie spytam może coś podpowie. Póki co dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts