Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,posiadam amplituner yamaha htr 5930.Zakupiłam tv LG 42LA691S i chciałabym,aby głos z tv był odtwarzany przez amplituner,tylko nie wiem jakiego kabla mam użyć.W tv jest wyjście optyczne a w ampli nie ma.załączam panel tv do którego jest podłączonedvd

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Witam,posiadam yamaha htr 5930.Zakupiłam tv LG 42LA691S i chciałabym,aby głos z tv był odtwarzany przez ,tylko nie wiem jakiego kabla mam użyć.W tv jest wyjście optyczne a w ampli nie ma.załączam panel tv do którego jest podłączonedvd

A TO PANEL AMPLITUNERA

DSC01446.jpg

Napisano
Na tylnej ściance amplitunera po lewej stronie jak byk jest napisane "DIGITAL INPUT" i są tam wejścia optyczne!
Złącza nr 1 oraz 2 (opisane jako DTV/CBL-czyli z założenia przeznaczone na wielokanałowy sygnał cyfrowy optyczny z telewizora lub kablówki )to właśnie złącza optyczne - wystarczy wyjąć zaślepkę i połączyć wyjście optyczne w TV z jednym z tych wejść w amplitunerze oraz po włączeniu amplitunera wybrać właściwe źródło.

Kabel optyczny kup odpowiedniej długości, z obu stron musi mieć wtyk typu TOSLINK (są dwa rodzaje wtyków w kablach optycznych).
Przykładowy tani kabel masz w linku poniżej
http://allegro.pl/kabel-przewod-optyczny-b...4467774402.html

Pozdrawiam
Ps. Dobrze, że załączyłaś zdjęcia - to zdecydowanie ułatwiło odpowiedź icon_cool.gif