Darek_F Napisano 19 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2014 No to postanowione. Dzięki wielkie, Panowie. Myślę, że skuszę się na te NEO 3 V2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 19 października 2014 Udostępnij Napisano 19 października 2014 Zatem czekamy na info i opis wrażeń. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie ok.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 19 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2014 Zmiana planów - facet odpisał mi, że wyśle nowy głośnik średniotonowy i go sobie wymienię. No i dobrze, bo na necie wyczytałem, że Neo 3 i Neo V2 mają "tight bass" co jest raczej przeciwieństwem "deep bass" - czyli takiego, jaki lubię. Tak mi się podoba ich brzmienie, że nie chcę się z nimi rozstawać Ale i tak przed chwilą wypatrzyłem na allegro Aelite 3 - http://allegro.pl/show_item.php?item=4712600203 To chyba będzie mój następny level Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 19 października 2014 Udostępnij Napisano 19 października 2014 To w takim razie ok. Mam nadzieję, że głośnik będzie identyczny. Sprawdź to zanim wsadzisz go w skrzynię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 października 2014 Udostępnij Napisano 19 października 2014 Szczerze mówiąc, to takie głośniki powinno się dobierać i wymieniać parami. Niby taki sam model powinien mieć jednakowe parametry, ale jest z tym różnie.A Aelite 3 nie są aby trochę za duże do Twojego pokoju? Żeby "deep bass" nie zamienił się w "horrible bass" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 19 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2014 Na innym forum polecali mi jeszcze naprawić ten głośnik - tzn rozkleić go, resor skleić buteprenem a następnie przykleić do cewki klejem epoksydowym. Ale jednak boję się tego robić - jak później skleję ten głośnik? Skąd wezmę zawieszenie?Druga metoda to odkleić tylko kopułkę, zablokować wycentrowaną cewkę i w miejscu przedarcia resoru nałożyć butapren. To już bardziej wykonalne. Ale znów pytanie - jak bezpiecznie odkleić tą kopułkę? Czy są jakieś rozpuszczalniki które nie uszkodzą membrany?Facet który ma mi wysłać nowy głośnik powiedział, że ten stary mogę sobie zatrzymać. Myślę, że w takim wypadku nic nie tracę i można się troche pouczyć na zepsutym sprzęcie. Ale jak już to chciałbym zabrać się do tego jak należy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 października 2014 Udostępnij Napisano 19 października 2014 Jeśli tak, to gdy będziesz miał już nowy głośnik spróbuj naprawić ten zepsuty i później możesz go podłączyć oceniając słuchowo rezultaty. Tak czy inaczej rzeczywiście nic nie tracisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 20 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2014 Jeszcze jedno pytanie - jak do tego zestawu nada się wzmacniacz Sansui AU-X501? Jaka jest charakterystyka jego brzmienia? Pojawił się taki na allegro z ceną wywoławczą 399 zł i zastanawiam się czy go nie zmienić. Wtedy sprzedałbym tego Denona PMA-360. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 października 2014 Udostępnij Napisano 20 października 2014 Jak zapłaciłeś za sprawne kolumny uczciwą cenę, to kolumny mają być sprawne. Oczywiście możesz dokonać napraw głośnika w celach eksperymentalnych, móże się uda, to będziesz miał zapas. Póki co, staraj się wymienić głośnik na sprawny.Co do Sansui, to akurat tego nie słyszałem. Jeżeli gra podobnie do starszych konstrukcji, to warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 20 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2014 No właśnie wszyscy zachwalają te wzmacniacze Sansui, a ten mi bardzo odpowiada - ma odpowiednią liczbę wyjść. Inne starsze modele mają zazwyczaj Tape 1/2, Phono, Tuner i AUX a czasami nawet tego ostatniego nie mają.Ten wzmacniacz ma akurat flitr subsonic, o którym pisał Profi. Wczoraj zrobiłem mały test na tych głośnikach - równocześnie na gramofonie i na komputerze włączyłem "Sonatę księżycową", przy czym wersja z komputera była w formacie flac. Gdy muzyka leciała z komputera - głośniki grały spokojnie i nie skakały. Gdy przełączyłem na gramofon, to przy tym samym rodzaju muzyki i przy tej samej głośności membrany skakały. A mój obecny wzmacniacz nie ma tego filtra subsonic, więc może lepiej zaopatrzyć się w taki wzmacniacz, który go posiada? Nie chciałbym, żeby głośniki znowu mi wyskoczyły z resorów przy zwykłym, cichym słuchaniu muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 października 2014 Udostępnij Napisano 20 października 2014 No może nie wszyscy zachwalają, ale wzmacniacze są dobre. Bo jak wszystko. Nie to dobre, co dobre, ale co się komu podoba.A filtr subsonic warto mieć jeśli się słucha z gramofonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 24 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2014 A czy ten filtr subsonic to jest to samo co "low filter", np. we wzmacniaczu AU-G33X? Czy warto dać za ten wzmacniacz dwie stówy?Czy za Sansui AU-X501 warto dać czterysta zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 27 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2014 Czy mogę tym razem prosić o radę odnośnie doboru wzmacniacza do kolumn EVO 3? Na wzmacniacz chciałbym przeznaczyć ok, 400 zł, max 500. Słucham muzyki rockowej - głównie z winyli, w pokoju o wielkości ok. 25 metrów, który jest otwarty na przedpokój - kolejne 7 m.kw.Dobrze by było żeby wzmacniacz posiadał wyjścia phono, cd, tuner i aux. W tej chwili nie mam odtwarzacza CD, ale może kiedyś uzupełnię zestaw stereo. Do aux mam podłączony komputer. Przydałby się jeszcze filtr subsonic.Lubię brzmienie ciepłe z głębokim basem, chociaż neutralne też mi pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts