Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Według mnie to do stereo pozostaniesz przy wzmacniaczu Diory, a amplituner będzie tylko do kina domowego.

Są jeszcze takie wzmacniacze z procesorem kina domowego. Ma on 3 końcówki mocy do kanałów surround i centralnego oraz wyjście na subwoofer. Podłączasz do niego wzmacniacz stereo z kolumnami frontowymi i masz system 5.1. Z tym że odrwarzacz DVD musi mieć własne układy DolbyDigital 5.1 i dts, oraz wyjście analogowe 5.1 z którego sygnał przechodzi do wzmacniacza-procesora.
Jest to dobre rozwiązanie dla tych co chcą wykorzystać swój wzmacniacz stereo do kina domowego.
http://www.allegro.pl/item329341188_yamaha...nology_ss_.html
Napisano
Jak do tej pory miałem po prostu dwa zestawy kabli do przednich głośników - jeden podłączony do wzmacniacza, drugi do starego kina. Wyłączałem kino - włączałem wzmacniacz , wyłączałem wzmacniacz - włączałem kino i to działało bez problemu.
Jeżeli Yamaha nie będzie miała wyjścia pre-out lub nie będę tego umiał połączyć to po prostu przy tym zostanę.
A swoją drogą nikt nie wypowiedział sie o pre-aut
Napisano
Yamaha 361 nie ma wyjścia preout, więc łatwo nie będzie. Co ciekawe, przedstawiony w poprzedniej mojej wypowiedzi wzmacniacz efektowy ma regulowane wyjście preout dla wszystkich 6 kanałów systemu 5.1.

Cytat

Wyłączałem kino - włączałem wzmacniacz , wyłączałem wzmacniacz - włączałem kino i to działało bez problemu.

Tylko nie pisz że miałeś jednocześnie podpięte kino i wzmacniacz stereo do tych samych głośników. Mam nadzieję że podpinałęś je na zmianę.
Napisano
Witam,
Mam jescze jedno ostatnie pytanie:
Czy jeżeli będę posiadał Amplituner Kina Domowego , który posiada wbudowane dekodery: DOLBY DIGITAL , DTS oraz Programy kina domowego DSP: Action, Drama, Hall, Musical, Theater; /ale nie ma Pro Logic/ to będę mógł
z sygnału stereo z dekodera sat uzyskać dzwięk przestrzenny ?
Napisano
Tak. Takie zadanie spełnia właśnie procesor DSP.
Co prawda nie będzie ta przestrzenność tak klarowna jak przy DD i DTS, ale będzie inaczej niż w stereo. Jednym taka sztuczna przestrzenność podoba się, zaś innym nie. Posłuchasz i sam ocenisz te efekty.