Wiktor2512 #1 Napisano 14 października 2014 Witam.Więc kiedyś miałem głośniki 2.1 do komputera,potem zafascynowało mnie majsterkowanie i podpiąłem skrzynkę z głośnikiem jako 2 subwoofer to tego zestawu.Niestety podczas burzy głośniki sie spaliły.Więc ze starego zestawu 2.1 wyjąłem głośnik bassowy i dociąłem miejsce na ten głośnik obok tego co jest w skrzynce.Dostałem od wuja następne głośniki Philips LSB 400 niestety bez wzmacniacza.I nie wiem pod co podłączyć te głośniczki czy kupić wzmacniacz stereo ale co z tą skrzynką samoróbą. Czy nie kupić zestawu Genius sw 3000 i podpiąć je pod tamten wzmacniacz.On ma 15w na satelitę i 40w na subwoofer.Zdjęcie głośników dam w załączniku Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #2 Napisano 14 października 2014 Cześć.Wiktor2512, Ja mogę polecić Ci jakiś niedrogi wzmacniacz, ale budżetu sam nie odgadnę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiktor2512 #3 Napisano 14 października 2014 A może być wzmacniacz w systemie 2.1 czy tylko 2.0 ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #4 Napisano 14 października 2014 Jakie 2.1 ???Jakiego wzmacniacza szukasz ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiktor2512 #5 Napisano 14 października 2014 O to chodzi że nie wiem więc tu pisze.Chodzi mi 2.1 czyli 3 kanały z tego 2 na lewy i prawy głośnik a 3 kanał ma zazwyczaj więcej watt niż pierwsze 2 i służy do głośnika bassowego Coś takiego zobacz http://www.samsontech.com/site_media/legac...esolv%202.1.jpgPS: Chodzi mi o głośniki do kompa bo jeżeli chodzi o profesjonalne stereo, wzmacniacze itp to jestem całkowicie zielony :C Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #6 Napisano 14 października 2014 Posłuchaj, zestaw, który pokazałeś, to faktycznie 2.1 i to jest zestaw, który nie wymaga wzmacniacza.Natomiast, jeżeli chcesz podłączyć głośniki, które umieściłeś na zdjęciu w pierwszym swoim poście, to będzie Ci potrzebny wzmacniacz stereo. I odradzam zabawy w podłączanie trzeciego głośnika DIY, gdyż po pierwsze, nie znasz jego specyfikacji, a po drugie, stereo to wzmacniacz i dwie kolumny.Mogę Cię zapewnić, że przyzwoity, używany zestaw stereo, zagra o niebo lepiej niż zestaw komputerowy.Tak więc, to Ty musisz zdecydować co wybierasz. Co prawda, te głośniki Philipsa, to raczej kiepski sprzęt, ale jak kupiłbyś w miarę niezły wzmacniacz i z czasem zainwestował w lepsze kolumny, to już początek fajnego zestawu stereo, zamiast plastikowego 2.1 do kompa.Co Ty na to ? Bo nie wiem dokładnie czego szukasz. Jak masz jakiekolwiek pytania, to pisz śmiało. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #7 Napisano 15 października 2014 Cytat Chodzi mi 2.1 czyli 3 kanały z tego 2 na lewy i prawy głośnik a 3 kanał ma zazwyczaj więcej watt niż pierwsze 2 i służy do głośnika bassowego Owszem są wzmacniacze (amplitunery-wzmacniacz z radiem) z opcją 2.1 ale, dalej jest inaczej niż piszesz. Po pierwsze nie ma 3 kanałów, nie spotkałem się z piosenkami na 3 kanały: lewy, prawy i środkowy/bardziej boczny(?) subwoofer burzy efekty sereo, chyba że chodzi tylko o bas. Druga rzecz, chyba ważniejsza z Twojego puntu posiadania, ten "3 kanał" nie ma więcej watt jak piszesz ( w komputerowym zestawie najwyżej) . Jeśli oferuje go jakaś marka,( bo nie wszystkie), to wyjście na taki 3 głośnik basowy tzw.subwoofer, jest realizowana jak na foto, oznacza że głośnik basowy musi być aktywny-mieć swój własny wzmacniacz i filtry odcięcia dla regulacji pasma i głośności basu. Wzmacniacz nie daje mu mocy, watt, tylko sygnał co ma odtwarzać i dalej aktywny subwoofer z wbudowanym w środku wzmacniaczem to robi. Wzmacniacz stereo ma końcówki mocy dla dwu kanałów .Natomiast podpinanie kolumn stereo pod tzw. wzmacniaczyki od zestwu komputerowego, jest równoznaczne z godzeniem się na awarię, jakbyś chciał holować roweremnp. auto. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #8 Napisano 15 października 2014 Wiktor2512, jakieś wnioski, co do powyższych wpisów ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach