Skocz do zawartości

Pomoc w określeniu modelu kolumn Dali

Recommended Posts

Napisano
Dzień dobry wszystkim zgromadzonym icon_smile.gif

Ostatnio wpadły w moje ręce dwie kolumny podłogowe. Nie są one kompletne. W jednej brakuje głośników basowych, w drugiej zaś brakuje maskownicy. Obudowa zaś dzierży małe oznaki płynącego czasu. Jednak przymocowana plakietka z logo Dali spowodowała, że postanowiłem się im lepiej przyjżeć i być może ofiarować im drugą młodość. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu modelu tych kolumn. Będzie mi łatwiej odnaleść specyfikację głośników i skompletować maskownicę.

Oczywiście w pierwszej kolejności pytałem wujka google i przeszukałem stronę producenta (wycofane produkty).

Na plakietce są wybite numery (jak na zdjęciu) na jednym głośniku "1670" zaś na drugim "1671".

Z góry dziękuję za pomoc.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Są to numery seryjne produktu do np. karty gwarancyjnej. Szukanie maskownicy raczej skazane na niepowodzenie, kto z ich właścicieli sprzeda jedną maskownicę, zresztą do czego Ci maskownica ?
Większym problemem jest brak głośników niskotonowych. Należałoby odkręcic któryś z pozostałych spisać model i napisac do firmy, lub serwisu, tanio nie będzie. Można też kupic dwa o podobnych parametrach, włożyć po jednym do każdej kolumny na dół , a te co sa na górę (jesli oczywiście ten dolny i górny to ten sam)
Napisano
Hm.
To ciekawe, bo przekopałem różne strony z Dali, i takiego modelu nie ma icon_eek.gif

Jeśli zerknąć tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Audiop...8out_of_sale.29

Tu oficjalna strona:
Nowsze:
http://www.dali-speakers.com/en-US/Loudspe...lue-Series.aspx

Starsze:
http://www.dali-speakers.com/en-US/Loudspe...LI-101-109.aspx

pierwszą serią Dali były blue. Było kilka generacji tych kolumn, ale tylko niesymetrycznie rozmieszczone głośniki mają 104 i 109, ale 104 nie mają średniotonowego.

Poza tym nie widziałem żadnych kolumn Dali z niesymetryczną maskownicą.

Co do obecności samej maskownicy to nie wiem - u mnie, wbrew zdrowemu rozsądkowi audiofila (oksymoron oczywisty icon_wink.gif ) są założone, bo stoją w pokoju w miejscu trochę eksponowanym i boję się o kopułki.
Poza tym mamy sierściuchy, więc z dwojga złego wolę, żeby zaciągnęły oczka na maskownicy, niż ciachnęły membrany (na szczęście kolumn nie ruszają, nawet na nie nie skaczą).

//
A może po prostu napisać do firmy?
Napisano
A może są to jakieś samoróbki DIY? Wg układu głośników obstawiałbym na T+A serii Criterion.
Wstaw wyraźniejsze zdjęcia głośników, a jeśli to nie problem - płytki zwrotnicy i głośników od strony magnesów.