MAreve Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Witam, kilka miesięcy temu zakupiłem głośniki tannoy DC 2000, mam problem z jednym z nich, podejrzewam że jest to od początku, ale nie zwróciłem na to uwagi.Mianowicie jeden z głośników charczy lecz gdy przytrzymam go bardzo delikatnie to przestaje, ktoś wie gdzie leży problem ?Dodam, że głośniki mają ciągle nałożone maskownice i nikt ich nie dotyka.Filmik dla wyjaśnienia :https://www.youtube.com/watch?v=fhRVi1s3XGY...eature=youtu.bePozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 Czy naprawdę nikt nie wie od czego może się tak dziać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 Cześć.Nie masz czasami odklejonego zawieszenia na jakimś odcinku w tym głośniku ? Może przesadziłeś z niskimi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 Wszystko wizualnie wygląda ok, nic nie jest odklejone.Niskie mam odkręcone na ponad połowę na wzmacniaczu, ale muzyki na maxa nie słucham, maxymalnie 40-50% mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 A od kiedy głośnik zaczął tak grać, kojarzysz ?Jeszcze mógł odkleić się resor dolny, ale żeby to zobaczyć, musiałbyś wykręcić głośnik i zajrzeć jak wygląda od środka. Sprawdź to jeszcze dokładnie, może tam jest problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 3 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 Nie mam pojęcia od kiedy to jest, możliwe, że od początku...Gdy słucham rapu to tego nie słychać, najgorzej słuchać to przy czystych dźwiękach gitary itp.Nigdy nie rozbierałem kolumny, nie chciałbym czegoś uszkodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 3 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2014 Wielkiej filozofii tam nie ma. Cztery śrubki i ostrożnie wyciągnij głośnik ze skrzyni, zajrzyj czy nie jest odklejony dolny resor. Możesz delikatnie pomacać palcem, poruszać membraną i słuchać jak pracuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 5 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2014 U mnie grały na pewno dobrze, idealnie czysto, wyłapałbym to (na nagraniu słychać wyraźnie). Być może w transporcie coś się obruszyło / odkleiło, zdarza się to nawet w nowych głośnikach.Odkręć głośnik i sprawdź czy jakiś paproch nie dostał się tam pod spód, lub czy te druciki nie latają luźno. Ewentualnie czy zawieszenie jest szczelne. Możesz też podłączyć osobno ten jeden głośnik (wyjmij zwory i podłącz pod dolne zaciski) lub całkowicie osobno, poza kolumną podłącz ten jeden głośnik. Włącz te kawałki gdzie pojawiały się zniekształcenia i obserwuj patrząc na głośnik od tyłu, gdzie jest źródło tego efektu. Może coś się wyjaśni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 5 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2014 Rozebrałem głośnik niestety nic tam nie widać, wydaje mi się że to może być cewka z tego co czytałem.Zrobiłem kilka zdjęć: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 5 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2014 Może zobacz, lub usłysz co "pryka" jak włączysz muzykę i będziesz go trzymał w dłoni. Może wtedy bardzej precyzyjnie da się zlokalizować tego "świerszcza" ? Może jeden z tych wewnętrzynych drutów, plecionek uderza np. o zawieszenie, miałem tak kiedyś w aucie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 5 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2014 Przyglądałem się dobrze, nic tam nie widać żeby mogło obcierać, jestem prawie pewny że to niestety cewka..Znacie kogoś kto jest w stanie to naprawić ?Dzwoniłem po fachowcach to mówią, że raczej nie do naprawy, głośnik do wymiany, hm tylko gdzie ja taki znajdę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 6 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2014 Dodam jeszcze, że głośnik na tyle nie ma żadnego oznaczenia producenta czy to normalne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 6 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2014 Może jakiś podmieniony albo fałszywka ? A tak na poważnie to charakterystyczny głośnik, chyba stosowany tylko i wyłącznie w tych Tannoyach, nigdzie takiego nie widziałem, więc trudno żeby nie był oryginalny.I nie ma co panikować, głośnik nie jest mechanicznie uszkodzony wiec wymiana całego głośnika na 99,9% nie będzie konieczna. Może jakiś problem z miejscowo przemieszczoną cewką lub inny drobny problem, z którym fachowiec sobie poradzi bez problemu. Na maila odpisz to Ci pomogę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts