MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Cytat chlopaki...a powiedzcie mi prosze, dlaczego te moje mission graja tak jakos po cichu z ta maja rx w stereo? czy chodzi tu o to, ze sa trubne do napedzenia? czy typowe 8 ochm (np. TONSIL MAESTRO 180) GRALY BY LEPIEJ, GLOSNIEJ? a moze jakies inny wielkie pudla ? a w kinie wielokanałowo grają głośniej ?Pewnie masz podniesione ustawienia głośności do ustawień dla kina. ( do tego jakaś korekcja i regulacja , do tego dochodzi kanał centralny)Jak przechodzisz w tryb czystego stereo wszystkie regulacje przestają działać.Jeśli się nie mylę to ona ma selektor impedancjiUstawiłeś go na LOW dla misków ?Tym ze trzeba zrobić głośniej bym się nie przejmował.To tylko kwestia ustawienia poziomu głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 ja wszystko podciagalem na maxa w kinie, no niby w stereo tez no w kinie to ma jebniecie hehe albo aero plyta w dts jarre to jest wykop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Cytat Cytat chlopaki...a powiedzcie mi prosze, dlaczego te moje mission graja tak jakos po cichu z ta maja rx w stereo? czy chodzi tu o to, ze sa trubne do napedzenia? czy typowe 8 ochm (np. TONSIL MAESTRO 180) GRALY BY LEPIEJ, GLOSNIEJ? a moze jakies inny wielkie pudla ? a w kinie wielokanałowo grają głośniej ?Pewnie masz podniesione ustawienia głośności do ustawień dla kina. ( do tego jakaś korekcja i regulacja , do tego dochodzi kanał centralny)Jak przechodzisz w tryb czystego stereo wszystkie regulacje przestają działać.Jeśli się nie mylę to ona ma selektor impedancjiUstawiłeś go na LOW dla misków ?Tym ze trzeba zrobić głośniej bym się nie przejmował.To tylko kwestia ustawienia poziomu głośności. wszystko mam na large i na maxa z tylu jest napisane ze ampli obsluguje kolumny przednie 4 ohm tylko martwi mnie ze jest tak w instrukcji...a na tylnim panelu sa takie male zaciski do 2 strefy chyba i tam pisza ze 4 ohm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Ja bym się raczej 3mał ustawień w okolicy neutrum.Tylko głośność tak jak nam potrzeba.Takie podkręcanie prowadzi często do większych zniekształceń.Wyższa impedancja wyciska mniej mocy z wydajnego wzmacniacza.Sęk w tym że wzmacniacz jest w stanie pracować z podobnymi mocami przy różnych impedancjach kolumn jesli ma selektor.Jeśli go brak to będzie się nadawał albo do 8 ohm i przegrzewał przy niższych (wyższe napięcie zasilania)lub Wyciśniemy więcej na niższej impedancji ale na wyższej będzie słabszy (niższe napięcie zasilania)Coś mi sie wydaje że ustawienie impedancji minimalnej jest w menu i to przy uruchomieniu po raz pierwszy i potem mozna to zmieniać przez jakąś kombinację. To jest w instrukcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 jest takie specialne ustawienie w ampli wybor impedancji i tam jest opcja 8 i 6 ohm...ja mam na 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 a jakie to jest to neutrum ? bo juz sie gubie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Dobre końcówki stereo mają możliwość obciążania impedancją 4 omową a te lepsze nawet 2 omową ( o najlepszych z 1 omową tylko wspomnę). Zwróćcie uwagę, że jak pisałem ta końcówka Yamahy jest z lat '90 panowały tam nieco inne standardy. Zresztą być może podłączenie kolumn 4 omowych nie wyrządziłoby jej krzywdy. Poza tym to nie była jakaś droga końcówka.Co by nie pisać lepiej jednak rozejrzeć się za czymś innym. A Tonsil Maestro nawet jakby zagrały głośniej, to na pewno nie lepiej niż Missiony. Co Ty z tymi Tonsilami, wspominasz je już któryś raz.Naprawdę nie są najgorsze, ale też nic specjalnego, by się nad nimi zastanawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 wszystkie glosniki mam na large ustawione a wyjscie na bas na subwoofer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 no dobra przepraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 wiesz jak bylem w tej wrzesni to jakos tak fajnie tam bylo hahahah...moze ta kawa mi zaszkodzila? ja juz kiedy chciale sprzedac te mission dawali mi za nie 1200 zl i chcialem kupic te tonsile ale jakos po zbadaniu impedancji w tym tonsilu i stwierdzeniu przez samego szefa ze sa dobre , odeszlem od tego zamiaru Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 a co z tym neutralem? to jak mam w koncu ustawic ten moj ampli dla missionow?wiecie ja nie mam instrukcji po polskudo rx i wszystko ustawialem z ucha male 6 godzin siedzialem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 a wracając do technicsów i ich wentylatora to całkiem był sprytny pomysłrodem z wzmacniaczy estradowychstosunkowo niewielki radiator i nieduży zasilacz w tych wzmacniaczachi wszystko mogło długo i głośno grać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Cytat a co z tym neutralem? to jak mam w koncu ustawic ten moj ampli dla missionow?wiecie ja nie mam instrukcji po polskudo rx i wszystko ustawialem z ucha male 6 godzin siedzialem To kiepska sprawa nie mieć do takiego ampli instrukcji którą się rozumie.Ona jest naprawdę grubą książkąPodstawa to właśnie reset ustawień po wcześniejszym ustawieniu impedancji kolumn.Potem trzeba przeprowadzić proces automatycznej kalibracjiNa koniec można próbować wprowadzać poprawki ( trzeba tu uważać żeby nie przesadzić)Jeśli którąś z kolumn podłączysz odwrotnie powie Ci o tym.Ustawi optymalna częstotliwość podziału miedzy subwooferem i reszta i wybierze które kolumny mają być ustawione jako duże a które jako małe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 MobyDick ja mam ustawione na 6 ohm w tych ustawieniach jak zrobie ta kombinacje o ktorej piszesz no fajnie mozna nia zabic hahahah ze 600 kartek?ta automatyczna kalibracja mnie denerwuje robi balagan tylko tak mi sie wydaje kazdy glosnik gra inaczej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Jeśli dobrze działa to powinna zrobić porządek.Wprowadza zmiany fazy i korekcje częstotliwości parametrycznie dla dopasowania do modów pomieszczenia.U Yamahy tak bywa że ustawia się 6ohm do podłączenia kolumn 4ohmy i to oficjalnie zgodnie z instrukcja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 ja naprzyklad nie wiem co oznacza w ampli ustawienie CROOS OVER ----- FREQ od przedzial 40 do 200 hz ja zrobilem na 80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 To jest do jakiej częstotliwości pracuje subwoofer i od jakiej przejmują pasmo kolumny ustawione jako małe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 To jest do jakiej częstotliwości pracuje subwoofer i od jakiej przejmują pasmo kolumny ustawione jako małe.80Hz to standard dla DD i DTS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 a wiesz jak wyglada ten sub dual 9.1 jaki mam czarny dwie dziury i na srodku dioda...nie wiem czy mam dobrze ustawione ...czarna magia, ale dajesz czadu hehehehehehhe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 Wiem już jaki to subwoofer.Ale niezbyt dobry do muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 18 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2014 wiem wiem ale niestety nie mam warunkow na inny moin marzeniem jest fane stereo ale nie zaprzecze ze nie chcialbym rezygnowac z tego co mam bo pieniedzy az tak duzo nie mam nie jestem profesjonalista i kiedys jak dalem fotki na forum audi video niech nas zobacza chodzilo o kino domowe to tylko mnie zjechali hahahah, ale ja mowie lepiej gorzka prawda niz slodkie klamstwo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 Te suby robi człowiek znany głównie z dobrych wzmacniaczy do tego celu.Miałem do czynienia z kilkoma jego wyrobami.W oparciu o jeden z jego wzmacniaczy projektowałem jeden subwoofer o kształcie kuli.Za to sadze że jest zupełnie dobry (ten Twój sub ) do kina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 19 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 MobyDick http://www.audiostereo.pl/nasze-instalacje.../page__st__2460taki sam nik jak tutaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 19 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 W oparciu o jeden z jego wzmacniaczy projektowałem jeden subwoofer o kształcie kuli.to nie mam wiecej pytan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 19 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 MobyDick zmykam spac jutro znowusz o 5 wstac musze....jutro mnie nie bedzie...imprezka, ale w sobote sie odezwe....musze cos wykombinowac zeby stereo u mnie cykalo jak to sie kiedys mowilo ogolnie jestem zadowolony z tego co zdobylem jak kiedys liczylem bylo to jakies 6.5 tysia haha ale klocek po klocku spokojnej nocy i do uslyszenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts