Kaczor325 Napisano 18 grudnia 2014 Napisano 18 grudnia 2014 Od jakiegoś czasu mam głośniki Microlab B77. Bardzo sobie chwalę, grają naprawdę świetnie jak na tą cenę [jakoś ok. 200-220 zł chyba], jednak rzadko mam okazję sprawdzić ich prawdziwą moc, bo jednak mieszkam z rodzicami, często zmęczeni i ciężko poszaleć.Tak więc w końcu czas zadbać o bardziej nauszny sprzęt. Miałem wcześniej AKG K404, które były wystarczające do tego [aczkolwiek uszy od nacisku, i głowa od metalowego pałąka bolały po godzinie]. Jednak dwukrotne próby przelutowania wtyku nie pomogły i słuchawki po prostu umarły [a nie będę oddawał do specjalisty]. Tak czy siak były średnio wygodne, i do domu lepiej coś na całe uszy - pełne nauszne. Do czego mają być?- szeroko pojęta muzyka gitarowa od cięższego rocka/punku do metalu (jednak żadne black-death-growl metale Sabaton, Hunter, Bullet for my Valentine, sporo damskiego gotyku tj. Within Temptation, Delain)- często też do gier, jednak nie jakiś hardkorowych przez Sieć, gdzie potrzebuję nieziemskiego pozycjonowania (obecnie spędzam po pół dnia przy DA: Inkwizycja do 2:00-3:00 )Wypatrzyłem sobie AKG K514 MK II. Z tego co poczytałem, to nie mają mocno wyróżnionego basu, co mi bardzo pasuje. Bas ma sobie grać w tle za gitarami + słyseć miłe "pukanie" stopy perkusyjnej (bądź wiercenie, zależne od gatunku ). Do telefonu (SGS4) mam Brainwavz R1, które właśnie w cięższych metalowych kawałkach zbyt wbijają mi wręcz w mózg stopę perkusyjną. Wysokie tony są piękne i czyste po wsłuchaniu, jednak czasem zbyt schowane za basem. I wolałbym żeby w nowych nausznych to było nieco bardziej przytłumione i zrównoważone.Nie jestem takim audiofilem i to tylko moje odczucia. Jednak trafne? I K514 mi powinny podpasować?I teraz druga rzecz - do czego będą podłączone. Cóż...niestety zintegrowanej karty. I poczytałem w Sieci, że jednak takie K514 potrzebują małego kopa od jakiejś lepszej karty dźwiękowej, to prawda? Najtańszą i sensowną wypatrzyłem Asusa Xonar DG, która podobno ma jakiś tam wzmacniacz słuchawkowy nawet. Byłaby wystarczająca [o ile w ogóle potrzebna] ? Odpisz, cytując
Revo Napisano 19 grudnia 2014 Napisano 19 grudnia 2014 Cześć. Po pierwsze, zapytanie bardziej pod dział Pc-Audio. Biorąc pod uwagę jednak sam wybór słuchawek,w t ym przedziale cenowym niewile mozna wymagać. Miałem te słuchawki o których piszesz (AKG K514 MKII), aczkolwiek krótko jako zastepcze. Jesli chodzi o dźwięk to jest w miarę tak jak się naczytałeś. Te słuchawki grają górą bardziej, ale nie przesadnie. Bas nie jest ich domeną, aczkolwiek jest on zdecydowanie lepszy niż u konkurencji (w tym przedziale cenowym). Piszesz coś o grach... Tutaj polecam słcuhawki Creative Aurvana Live! Podobny przedział cenowy, a do muzyki są rewelacyjne. Świetna scena! Nie wiem jak z dostepnością, ale zapewne jeszcze są do kupienia. Pamiętaj o wygrzaniu słuchawek. Nawiasem mówiąc, ten przedział cenowy jest dośc okrutny. Można jednak trafić na brzmienie aspirujące do nieco wyższej półki. Miałem podobnie kilka lat wstecz, i mając te 150 zł w kieszeni zdecydowałem się na Koss Porta Pro, które są słuchawkami mobilnymi, a na których słuchałem w domu, dosłownie - tak dobrze grały. Są u mnie po dzien dzisiejszy u mnie.Nie wypowiem się na temat karty, bo nie słucham muzyki w ten sposób. Patrz dział o ktorym wspomniałem, albo poczekaj na odpowiedzi innych z forum . Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 19 grudnia 2014 Napisano 19 grudnia 2014 Obawiam się jednak że Creative Aurvana Live! może mieć zbyt dużo basu.I bez problemu można je kupić.Jeśli chodzi o podłączanie do wyjścia dźwięku z płyty głównej to w brew pozorom można się tu spotkać z różną jakością.Zdarzają się nawet wbudowane w płytę główną wzmacniacze specjalnie dedykowane do słuchawek. ( Jednak nie liczył bym na to że producent nie poinformował by o tym)Zwykle problemem bywa zbyt mała siła głosu jaką możemy w ten sposób uzyskać.Asus Xonar DG może ten problem rozwiązać.Ma wbudowane wyjście cyfrowe (optyczne) umożliwiające podłączenie do takiego zewnętrznego DACa.Jednak jego parametry często ustępują układom wbudowywanym w płyty główne tego producenta.Wg specyfikacji obsługuje tylko częstotliwości próbkowania do 96 kHzTo dość dziwne bo układy na nim zawarte powinny umożliwić do 192 kHzDo współpracy z dźwiękiem z płyty głównej komputera potrzebujemy zwykle słuchawek o niewielkiej impedancji i sporej skuteczności, która pozwoli nam słuchać muzyki z wystarczającą dla nas głośnością. Problem może tu stwarzać np. niski poziom głośności dźwięku jaki oferuje TV DVB-T z podłączonego do komputera urządzenia. Problem ten może czasem rozwiązać wyjście słuchawkowe głośników podłączonych do wyjścia z karty dźwiękowej. Najlepszym rozwiązaniem jest tu wzmacniacz słuchawkowy.Trudno mi polecić jakiś model słuchawek.Większość dobrych słuchawek z tego przedziału cenowego ma dość obfity bas.Jeszce więcej ma upośledzone przetwarzanie górnego skraju pasma. ( dla wielu osób jest to do zaakceptowania) Odpisz, cytując
Kaczor325 Napisano 19 grudnia 2014 Autor Napisano 19 grudnia 2014 Ok, temat do zamknięcia. Sprawa słuchawek się wyjaśniła, i teraz kwestia karty do nich, a jak sami wspomnieliście - nie ten dział. Odpisz, cytując
Recommended Posts