Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Rozwinięcie poprzedniego tematu o wyborze słuchawek. Raczej mi odradzano te K514 MKII, które początkowo sobie wypatrzyłem, ze względu na inne lepsze w tej cenie. Jednak to będzie prezent od panny, wcześniej rzuciłem jej te AKG jako przykład, a dziś się okazało, że już zamówiła. : ] (nasz wspólny przyjaciel, którego się poradziła, jej powiedział że dobry wybór więc się nie wahała icon_razz.gif ) Cóż, nie są na pewno złe, a że mogły być lepsze...przynajmniej ładne, wygodne (wg. masy opinii), i na pewno pasują mi pod względem posiadania zwykłych gąbek-siatek, a nie skóry. Teraz do tematu:

Czytałem na różnych forach [polskich i zagranicznych], że te AKG już dostają nowego życia i są "mniej zamulaste" na jakimś lepszym sprzęcie, a nie zwykłej zintegrowanej karcie. Niestety, mój budżet nie jest zbyt wygórowany (może lepiej dozbierać?) i w obecnej chwili stać mnie na wydanie góra ok. 150 zł. I co warto, o ile cokolwiek?
1) W tej cenie znajdę Xonara DS, w którym mógłbym kombinować z opampem - warto? Dużo by zmienił? Go złapię za nawet równe 100 zł. Jest także i jeszcze niższy w hierarchii Xonar DG, który nówka jest za okrągłe 100 zł.
2) Są także stareńkie Creative Audigy/X-Fi, które także oscylują w tej cenie - Audigy 2 ZS, X-Fi Gamer/Music. Jednak mam wątpliwości, ze względu na właśnie minimum 2-3 lata stażu jakiejkolwiek z nich.
3) Dziś natknąłem się na zewnętrzną kartę Audiotrak Maya, która ma sporo pozytywnych opinii. Chyba najlepsza opcja by była? Jednak ciężko dostępna na rynku wtórnym, a nówka już wypada z mojego budżetu.
4) Zbierać na coś lepszego? Lepszy Xonar, bądź jakieś bardziej audiofilskie marki jak Audiotraki (Cube?) czy Fiio za +200 zł? Ale czy różnica będzie tak duża na moim sprzęcie?

No właśnie - moim sprzęcie. Jedno słuchawki, drugie głośniki. Czy moje głośniki, Microlab B77, jakoś poczują nową świeżość na którejkolwiek z powyższych kart? Grają bardzo fajnie już teraz, wręcz jak na mój gust idealnie (dzięki też małej regulacji, na którą pozwalają przez potencjometry Bass/Treble). Jeżeli jednak nie tyle słuchawki by na tym zyskały, ale także głośniki - kupię (dozbieram?) bez wahania.
Napisano
Jeśli chodzi poprawę brzmienia Microlaba to jeśli to co masz na płycie głownej jest ok nie bedzie dużej róznicy jeśli kupiusz Xonora za ~100zł
No chyba że ta karta jest jakaś strasznie badziewna.
Może napisz co to za płyta główna.
Wzmacniacz słuchawkowy może zadziałać różnie.
Te działające w dziedzinie analogowej za dużo nie poprawią.
Mogą wzmocnić sygnał dla większego poziomu głośności i czasem mogą złagodzić niedociągnięcia kiepskiego wyjścia nieco je przymulając.
Kiedy będziesz miał słuchawki najlepiej próbować rożne opcje.
Napisano
Płyta AsRock P67 Pro3 [chip Realteka ALC892, o dziwo na ich stronie padają jakieś słowa z "headphone amplifiers icon_razz.gif ].

Czyli wnioskuję, że Microlab się nie poprawi na tak słabych kartach. Ale na mocniejszych tak? [jak wspomniane Audiotrak Cube? Czy na Mayi może już poczuję różnicę?]
Napisano
Chyba tylko na słuchawkach będzie znacząca poprawa.
Mogą być za to różnice mniejsze lub większe.

Nie znam tej płyty głównej osobiście.
Zwykle istnieje gdzieś w ustawieniach możliwość podniesienia poziomu sygnału wyjściowego.
Napisano
A jak by było na Xonar D1/DX? Jakie są różnice między nimi, poza pierwszą na PCI, a drugą na PCIe? Bo jednak byłbym w stanie te około 200 zł przeznaczyć, a widzę, że obie w tej cenie oscylują (oczywiście, jeżeli NAPRAWDĘ warto icon_smile.gif ).

I jeszcze nieco inne pytanie. Bo ciągle dręczy mnie fakt, że jednak te K514 mogą być słabe. To inaczej zapytam - czy będą/powinny być lepsze niż K404? Bo je używałem długi kawał czasu i były całkiem fajne, nawet na smartfonach czy z integry (tylko cholernie nie wygodne na dłuższą metę)
Napisano
W sumie...kupując używaną kartę przecież będę mógł właśnie sprzedać za mniej więcej tyle samo jeżeli nie podpasuje/nie zrobi wielkiej różnicy. icon_razz.gif

To teraz czysto teoretycznie - czy między Xonarem DS a DX/D1 jest spora różnica? Warto dopłacić drugą stówę?
Napisano
Mam słuchawki (K514). icon_razz.gif Podpiąłem do komputera...i mało nie dostałem zawału. Brzmią mniej więcej jak dołączane do telefonów. icon_wink.gif Niemal totalny brak basu! Zacząłem kombinować z EQ, nieco go przybyło, jednak ogólna jakość dźwięku przez to spadła, wysokie tony się schowały. Przerażony zaczynam myśleć "może muszą się wygrzać?". W telefonie to samo, i do tego cicho jak cholera, a na komputerze w sumie też jakoś niezbyt głośno (mimo max głośności wszędzie). Z drugiej strony - może właśnie trzeba dźwiękówki z jakimś wzmacniaczem słuchawkowym co da im nieco mocy?
Na szczęście, przypomniało mi się, w salonie jest nie byle jaki amplituner Denona. Nie wiem jaki dokładnie model, tak czy siak jakość musi mieć co najmniej ponadprzeciętną, a może i lepszą niż większość kart dźwiękowych do 200-300 zł. Podłączyłem (duży jack)....uffff! Jest moc, jest bas, jest całkiem niezła neutralność po prostu. icon_smile.gif A głośność ledwie 60/100 i uszy rozrywa. Jak narzekam na zbyt dużo mięsa w moich dokanałowych Brainwavz, o tyle tutaj jest po prostu naturalnie. Chwilami rzeczywiście, jak piszą w Sieci, wysokie tony potrafią skrzeknąć i nieco zbyt się wybić, ale to naprawdę rzadkość, i równie dobrze może być wina kompresji MP3.

Tak więc - słuchawki wyraźnie potrzebują lepszego źródła. Jak napisał kumpel, za pewne w mojej płycie głównej siedzi zimny chip, bo nawet laptop ojca Lenovo za 999 zł lepiej gra z tymi słuchawkami, niż mój PC.
Co kupić? Co się nada? Ktoś wcześniej pisał, że Xonary odpadają bo właśnie zimno grają i już lepiej np. X-Fi Gamer. Prawda? Czy może Xonar DS byłby dobry z jakimś ciepłym opampem? Bo w cholerę to naprawdę bardzo słabo gra, a widzę, że potencjał jest.

I powiem tak - cena niemal nie gra roli. Chcę kupić coś, co po prostu będzie dobrze współgrać z tymi słuchawkami. Czy wystarczy Xonar DS za 100-130 zł, czy trzeba Audiotraka Cube za 250 - oby dobrze grało. icon_smile.gif