Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć, zanim przejdę do tematu, jako nowy forumowicz chciałem się przedstawić. Mam 37 lat, mieszkam pod Wawą w domku jednorodzinnym, muzyki słucham od dziecka, ale jej jakością zacząłem interesować się dopiero w 2006 r. Po dłuższej przerwie wracam do hobby. Odwiedziłem po kilku latach przewy Audio Show i znowu złapałem bakcyla.
Niestety nie posiadam odrębnego pomiszczenia do odsłuchu, a przy dwójce "nadających" dzieci słuchanie muzyki to prawdziwe wyzwanie. W ciągu dnia gadaja jedno przez drugie a w nocy śpią, więc też trzeba umiarkowanie z głośnością.
Na szczęście od kilku lat moja małżonka z większym zrozumieniem podchodzi do mojej pasji, więc jest szansa na zakupy.

Słucham w zasadzie wszelkiego rodzaju muzyki, od klasycznej i filmowej, przez klimaty około jazzowe (np. Diana Krall, Jazz nowoorleański), rockowe (tu raczej klasyka, Pink Floyd, Deep Purple, Queen, Dire Straits), współczesny POP, ale i Basement Jaxx czy różne ciekawe zespoły jak The Piano Guys czy The Lost Fingers.
Pokój ma około 30 m2, ale niestety sprzęt wraz z TV jest wciśnięty w kąt - pokój jest bardzo nieustawny, schody, wejście do przedpokoju, wejście do kuchni, 3 pary okien balkonowych.

W latach 2006-2008 składałem zestaw po kątem kina domowego. Kupiłem wówczas nastepujące klocki:
-DVD Pioneer DV 565A - odtwarzał SACD i DVD-A, ceniony za dobrą jakość muzyki i przyzwoity obraz,
-amplituner ONKYO TX-SR601E
-Głosniki B&W: Front DM 603 S3, central LCR 60 S3 , tył DM 600 S3.
-PSP3

Dlaczego znowu zakupy? Padło mi jakiś czas temu DVD. Kino jest odtwarzane na PSP3 i w zasadzie wszystko jest ok (irytuje tylko głosny wiatrak), tylko nie mam na czym suchcać muzyki. PSP do tego się nie nadaje - za głosno pracuje, irytuje obsługa wymagająca włączania TV, dźwięk jest konwertowany przez amplituner, co nie jest dobrym rozwiązaniem).
Dlatego zacząłem się rozglądać za odtwarzaczem CD. W międzycasie odkryłem bogactwo muzyki w serwisach streamingowych Spotify/ Deezer więc pomyślałem że znajdę odtwarzacz, który pozwoli obsłużyć muzykę z sieci, z USB, oczywiście też FLACi i będzie przyzwoicie odtwarzał płyty CD (kolekcję SACD i DVDA mam skromną więc moge te formaty odpuścić).
Wpadł mi w oko CD od Yamahy CD-N301, ale nigdy ie przepadałem za sprzętem tej firmy. Może była to kwestia amplitunerów, ale Yamahy zawsze brzmiały metalicznie, szorstko z przesterowaną górą - mi są bliższe ciepłe barwy ale jednocześnie detaliczne, żebym słyszał wyraźnie wszystkie instrumenty ( stąd ciepłe Onkyo i detaliczne B&W). Może jednak lepiej kupić używany CD (tu trochę strach że znowu padnie) i do tego urzadzenie streamingowe?
Proszę o poradę. Budżet do 2 tys. PLN
Napisano
Piszesz, że mieszkasz koło Warszawy. Zrób sobie kiedyś w weekend wycieczkę do centrum i posłuchaj w jednym lub kilku salonach jak grają takie sieciowe odtwarzacze z CD. Jeśłi nie Yamaha, to może Onkyo C-N7050. Droższy, ale z lepszymi możliwościami.
Co do używanego odtwarzacza CD i osobnego z funkcjami sieciowymi nie będę namawiał.
Bo w sumie każdy starszy czy nowszy, każdy odtwarzacz CD może się kiedyś zepsuć. A Ty jeśli będziesz słuchał stereo nadal na amplitunerze KD, to chyba jednak niuanse brzmieniowe, lepsza jakość dźwięku nie są dla Ciebie najważniejsze?
Ale może się mylę i myślisz nad dalszym upgrade swojego systemu.
Napisano
Ciężka sprawa taki budżet i wymagania że wygrywa tylko 301. Gdyby nie to że CDN 301 ma spotify ( czym pewnie zaskarbia klientów) wolałbym, oddzielny funkcjonalny i wyposażony odtwarzacz sieciowy plus używany odtwarzacz CD, lub nowego bluraya np. pioneer bdp170.
Dlaczego ?, nawet jeśli przyjmiemy, że jakość muzyki jest z nich taka sama,( lub jej nie usłyszysz), to obsługa oddzielnego odtwarzacza sieciowego jest lepsza z racji dużego czytelnego ekranu i obsługi zrobionej tylko pod sieć, a nie jeszcze płyty.
Wybór odtwarzaczy sieciowych w tym budżecie nie jest duży, Pioneer A30, Denon dnp 720( plus za dodatkowe radio cyfrowe), tak więc zostanie kasy na klocek bluraya, kable i szampana. Jest też Pioneer A50 ( plus za wejście cyfrowe, choć w tej cenie to niewielka łaska). Niestety nie mają wymienianego Spotify, ma je w tym budżecie droższy Denon dnp 730. Konkurentem dla CDN Yamaha 301 jest wspomniany jużwielofunkcyjny droższy Onkyo C-N7050, ale tez chyba bez spotify.
Napisano
A może nie skupiać sie na obsłudze Spotify tylko ogarnąć tą funkcjonalność dzięki Airplay? Jeżeli dobrze rozumiem można dzięki temu puszczać muzykę prosto ze spotify lub Wimpa odpalonego na telefonie? Czy w tej sytuacji znajdę ciekawsze rozwiązania w tym budżecie?
Co do rozwijania systemu to niewykluczone, że do cd podłącze w przyszlosci wzmacniacz stereo, ale na pewno coś używanego do 1.000 pln (swoją drogą co zagra dobrze z tymi bowersami?). Dlatego BR odpada-nie będzie w przyszłości dobrze grać ze wzmacniaczem.