Max Payne Napisano 22 marca 2008 Udostępnij Napisano 22 marca 2008 witam serdecznie jak w temaciemam pytanko gl do posiadaczy tego ampli czy rzeczywiscie on tak cholernie sie grzeje(o grzaniu wiem z ceneo)jesli tak to czy odrazu po wlaczeniu sie nagrzewa, przy filmach spokojnej umiarkowanie glosnej muzyce czy dopiero przy ostrym katowaniu?no i po 2 jak ewentualnie sobie z tym radzicieod kilku miesiecy siedze w temacie zakupu ampli i jestem na 1000% pewny ze do 1200zl nie ma nic lepszego niz to onkyo(moze pracowac ze zmienna impedancja a to w moim przypadku bardzo wazne)wiec chce go kupic ale nie wiem czy warto bo jak ma pasc mi z powodu przegrzania(A WIADOMO NIEDLUGO LATO)to ja dziekuje 1100zl to dla mnie 4 miechy odkladania z mojej marnej pensjimoze jakis cooler zapodajecie czy cos jak to jest?pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 22 marca 2008 Udostępnij Napisano 22 marca 2008 Z grzaniem się Onkyo nie jest tak źle. Nagrzewa sie, ale jest to też spowodowaniem podłączenia kolumn o niższej impedancji niż przewiduje producent. Trzeba brać to również pod uwagę, a nie każdy o tym wie i kupuje kolumny ze względu na wygląd lub z doradztwa że te kolumny śwoetnie zagrają . Amplituner trzeba postawić w dobrze wentylowanym miejscu, by miał swobodny dostęp do powietrza. Nie wkładać do ciasno wymierzonej szafki i kłaść na wierzch następnych kolcków jak odtwarzacz DVD, jak to często widzimy na zdjęciach reklamowych i wystawach, bo tak lepiej się prezentuje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max Payne Napisano 22 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2008 dzięki za odpwiesz u mnie jest akurat tak, ze to meble ustawiam wedlug sprzetu rtv a nie odwrotniewiec ampli nie bedzie mial zmniejsonego doplywu powietrzamam dali concept 2 na fronty i niedlugo kupie center z tej serii a do tylu narazie sa lipne glosniczki geniusa wiec impedancja bedzie zmienna dali 4 ohm a geniusy nie mam pojecia ale napewno nie 8 jak podaje producent wiec tez ok 4 zatem spore wyzwanie dla amplijednak czytalem ze 505 jest w stanie to wytrzymac bo moze pracowac z impedancja 4ohmja nie lubie przeciaac sprzetu ale skoro niska impedancja moze powodowac nadmierne grzanie sie ampli to moze warto pomyslec o chlodzeniu?kit z estetyka wazna jaest zywotnosc sprzetu i jakosc jego brzmieniapomyslalem wiec o czyms takimhttp://www.allegro.pl/item333025933_fander...92mm_14db_.htmlmam taki wiatrak w kompie i na min obrotach jest bezglosny z 0.5 metra ale jednoczesnie ma duzy przeplyw powietrzagdy przeciagnac go na polowe mocy jest zajebiscie wydajny a na max robi maly huragan przy tym bedac srednio glosnym wiec na upalne dni w sam razco sadziesz o takim rozwiązaniu?pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 22 marca 2008 Udostępnij Napisano 22 marca 2008 Dla tego amplitunera kolumny 4 ohm mogą być zabójcze, gdyż nominalnie dostosowany jest do 6 ohm. Co spowoduje jeszcze większe nagrzewanie się jego. Zastosowanie dodatkowego wiatraczka jest dobrym pomysłem. Stosuje takie rozwiązanie wiele firm. Problemem może być umieszczenie jego wewnątrz obudowy i dostarczenie odpowiedniego zasilania. Możesz go umieścić do górnej obudowy, by wyciągał ciepłe powietrze z wnętrza. Najbezpieczniej to jednak umieścić go na obudowie, bez rozkręcania amplitunera i uszkodzenia czego kolwiek. Trochę to nie estetyczne, ale jak ma być dla dobra wzmacniaczy, to czemu nie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max Payne Napisano 22 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2008 tak ale podobno jest mozliwosc przestawienia go na impedancje 4omowąa wiatrak to tak jak piszesz na wierzchu obudowy bo to jedyny sposob zeby cokolwiek schlodzic nie tracac gwarancjiz ta impedancja niestety jest tak ze na rynku wiekszosc budzetowych kolumn jest 4 omowe a producent pisze ze 8 wiec jest problem bo wiekszosc ampli np yamachy obsluguje tylko 8 wiec w rzeczywistosci borykaja sie z 4 omami ale skoro daja rade to tymbardziej onkyo da skoro moze pracowac w nizszej impedancjitak mysle, albo tym sie pocieszam bo nie widze innego konkurenta w dziedzinie amplitunerow av do 1200zl zeby lepiej mogl wysterowac 4 omowe glosnikipozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 23 marca 2008 Udostępnij Napisano 23 marca 2008 Z dopasowaniem impedancyjnym kolumn do amplitunerów jest problem. Dlatego też producenci jednych jak i drugich idą na pewne kompromisy. W amplitunerach dopuszcza się obciążenie kolumnami 6 ohm. A kolumny jako że podczas pracy mają zmienną impedancję, opisuje się je w sposób 8-4 ohm. Jest to uczciwe określenie parametru gdyż są to kolumny 8 ohm, ale mogą schodzić z impedancja do 4 ohm. Tak jest z większością kolumn opisanych jako 8 ohm, gdzie producent nie podaje już informacji o tym że to najniższa wartość.Gorzej jest z kolumnami 4 ohm, ich do amplitunera z wyjściem na 6 ohm nie można podłączać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max Payne Napisano 29 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2008 witamno wreszcie moje marzenie sie spelnilo i mam ten ampli, ale nic nie moze byc za slodkiePrzy polaczeniu kompa(xfi xtreme audio) kablem spdif z ampli jest problem z dzw przestrzennymstereofoniczne sciezki slycgac i wtedy ampli pokazuje ze to PCM ale gdy wlacze jakis film w DD albo dts to tez wykrywa ale dzwieku nie madodam ze mam wlaczone wejscie spdif w karcie i w playerachco moze byc?pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max Payne Napisano 29 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2008 juz do tego doszedłem, wina softupomoglo zainstalowanie pakietu hero playerprzepraszam za wątekmozecie go sklasować jesli chceciepozdrawiamPS to ampli wcale mocno sie nie grzejepewnie ludzie na ceneo mieli zla impedancje kolumn wzgledem ampli Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 29 marca 2008 Udostępnij Napisano 29 marca 2008 Temat zakończony.Jeżeli autor tematu będzie chciał kontynuować wątek, to proszę o info na PW moderatora. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts