Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
Chciałbym podłączyć TV do kina domowego w taki sposób, żeby dźwięk z TV był odtwarzany w głośnikach Kina.. Problem polega na tym, że kino nie posiada złącza Optical które jest w TV..

W TV posiadam złącze optyczne, jack do słuchawek/głośników, 3xhdmi, scart, composite, component i inne... Jednak w kinie jedynie mam złącza AUX IN, video chinch i component..

W jaki sposób mogę podłączyć TV z Kinem by odtwarzał mi dźwięk?

Dodam, że w tej chwili mam podłączone kablem aux (jack3,5->2xRCA) i w TV mogę przestawić opcje na jack'u na głośniki, jednak w tej chwili odłączają mi się głośniki z tv.. wyczytałem że istnieje możliwość przez euro ale w jaki sposób?
Czekam na propozycje.
Pozdrawiam
Napisano
Niestety wiele współczesnych telewizorów posiada niepełne złacze SCART. Jest ono ograniczone często tylko do wejść. Jeśli zawiera ono równiez wyjście audio , wówczas trzeba się zaopatrzyć w odpowiedni przewód. Bedzie on z jednej strony zakończony złączem SCART a z drugiej RCA. Musi on zawierać RCA z wyprowadzeniem sygnału audio z TV. Złącz może być więcej i nie wszystkie muszą zostać wykorzystane. Można również kupić przejscówkę z SCART na RCA jednokierunkowa lub z przełącznikiem. Do niej można podłączyć przewód stereo RCA. Ale bedzie to działać tylko jeśli TV ma wyjście audio w złączu SCART.
W przeciwnym wypadku pozostaje zakup konwertera cyfrowo analogowego. Przykładem takiego taniego i dobrej jakości jest FiiO D03K Taishan.
Napisano
Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to złącze SCART jest wyjściem również audio czy tylko przez testy kablem? Jak kupie przejściówkę Scart z przełącznikiem OUT/IN to rozumiem że mi to nic nie da jeżeli w TV nie będzie wyjścia na tym złączu? Fakt, ze telewizor nowy, kupiony stosunkowo niedawno i wszedł na rynek w tym roku, tzn 2014..
Napisano
Cytat

W TV posiadam złącze optyczne, jack do słuchawek/głośników, 3xhdmi, scart, composite, component i inne... Jednak w kinie jedynie mam złącza AUX IN, video chinch i component..
W jaki sposób mogę podłączyć TV z Kinem by odtwarzał mi dźwięk?

W lepszej jakości dźwięku (i bez takich przełączeń minijacka słuchawkowego ) posłuchasz kupując DAC który przerobi sygnał optyczny ( i coaxial) z tv na 2 RCA do "wieży" np. Fiio D3.
Na audio z euro w tv nie licz, możesz kupić kabel euro wyjście audio, zobaczyć, ale strata kasy.

Tak na marginesie są i można poczytać istniejące już tematy, o to samo pytał kolega wczoraj, więc jest na pierwszej stronie działu stereo , http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...st&p=126908
Napisano
Cytat

W lepszej jakości dźwięku (i bez takich przełączeń minijacka słuchawkowego ) posłuchasz kupując DAC który przerobi sygnał optyczny ( i coaxial) z tv na 2 RCA do "wieży" np. Fiio D3.
Na audio z euro w tv nie licz, możesz kupić kabel euro wyjście audio, zobaczyć, ale strata kasy.

No to teraz mam mętlik w głowie, bo w sumie była to ostatnia deska ratunku jak na tą chwilę... Po kupnie tego urządzonka jakość się znacząco poprawi w porównaniu do kina podłączonego po jack'u? I jeszcze jedno, rozumiem, że po kablu optycznym dźwięk jest w głośnikach TV oraz w Kinie domowym jeżeli je włącze na aux?
Napisano
Z zewnętrznego DACa takiego jak wspomniany wyżej dźwięk powinien być znacznie lepszy niż z wyjścia słuchawkowego.
Na wyjściu optycznym Toslink sygnał powinien być bez względu na to czy dźwięk jest włączony w głośnikach TV czy jest wyciszony.