Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam problem z zestawem głośników 2.1 Edifier S330D.

Subwoofer piszczy, kiedy jest wyłączony, słychać ze środka obudowy piszczenie, które jest słyszalne z 3-4metrów.
Nagrałem filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=l72l7zYQCWs...eature=youtu.be

Głosniki podpinane w każdym pokoju w domu oraz u sąsiada, ciągle to samo.
Już drugi raz głosniki wrociły z serwisu - za pierwszym razem wymienili profilaktycznie elektronike w subie, mimo iż sami nie stwierdzili piszczenia.
Za drugim razem głosniki wrociły bez naprawy z adnotacją "że tak ma być"

Proszę o wypowiedzi w temacie osób,które mają pomysł......
Napisano
Obawiam się że trzeba się będzie pogodzić z takim stanem rzeczy. Wzbudzanie się układów wzmacniających w tego typu urządzeniach jest na ogół spowodowane brakiem zabezpieczeń przed przenikaniem do obwodów zakłóceń z zewnątrz. Czy to piszczenie nie pojawia się kiedy w pobliżu znajduje się telefon komórkowy ?
Można spróbować nałożyć filtry ferrytowe na przewody. I przede wszystkim trzymać daleko telefon icon_smile.gif. Znam przypadek w którym w subwooferze kina domowego grało radio icon_smile.gif. Cicho , ale jednak icon_smile.gif
Napisano
Listwa sieciowa z filtrami EMI/RFI też zazwyczaj pomaga w takich sytuacjach, czyli zakłóceń radiowych i szumów z sieci elektrycznej. Zresztą jak masz inny sprzęt elektroniczny to listwa jest nieodzowna, nawet biorąc pod uwagę zabezpieczenie przepięciowe.
Napisano
Piszczenie występuje w każdym pomieszczeniu w domu, także u sąsiada.
Podpinałem bezpośrednio do gniazdka oraz przez liste - bez różnicy.
Problem jest taki, ze to piszczenie w nocy jest nie do wytrzymania, nawet siedząc przy komputerze bez "grania" słychać piszczenie.
Na forach internetowych znalazłem opinie 3 różnych kupujących dokładnie ten sam model i wszyscy mieli problem piszczenia...