przemek011196 Napisano 11 marca 2015 Udostępnij Napisano 11 marca 2015 Witam. Zarejestrowałem się tutaj ponieważ mam pewien problem. Zabrałem się za regenerację Mildtonów 70. Z głośnika niskotonowego ściągnąłem już zawieszenie i membranę, ale mam problem z oczyszczeniem cewki. Jest na niej jakiś paskudny klej twardy jak kamień. Nie działa na niego rozpuszczalnik, a nie chce skrobać, albo rwać na siłę żeby nie uszkodzić dobrej cewki. Macie na to jakąś radę ? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Załączam fotkę cewki: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 marca 2015 Udostępnij Napisano 11 marca 2015 Cześć.Ciężko powiedzieć. Mój znajomy poprosił mnie o naprawę jego kolumn (Altus 110) i zaproponowałem mu zakup zestawu naprawczego razem z cewkami. Właśnie tego się obawiałem z czym Ty teraz masz problem. Łatwej jest wymienić komplet. A różnica w cenie zestawu niewielka. Nie wiem co Ci doradzić. Chyba tylko usuwanie mechaniczne pozostaje do wyboru, ale jest duże ryzyko uszkodzenia cewki jak się spodziewasz.A nowa membrana nie pasuje na cewkę, pomimo że jest na niej stary klej ? Nie da się nasunąć na nią ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek011196 Napisano 11 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2015 Spróbuję nasunąć membranę na cewkę jak tylko przyjdzie zestaw naprawczy. Nie chciałem wymieniać cewek bo słyszałem, że cewki, które teraz oferują po 2 latach nadają się jedynie do kosza na śmieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek011196 Napisano 12 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2015 Teraz tak sobie pomyślałem, że może spróbuję podgrzać klej opalarką. Zastanawiam się jednak czy nie zaszkodzi to cewce. Jak myślicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 marca 2015 Udostępnij Napisano 12 marca 2015 Ten pomysł nie będzie najlepszy. Najlepiej użyć do tego celu czegoś w rodzaju cążek do paznokci . Do tego trzeba to robić bardzo ostrożnie i trzeba nimi klej powoli obskubać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek011196 Napisano 14 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2015 Wolałbym chyba jednak uniknąć skubania. Za duże ryzyko. Jeśli membrana nie wejdzie na cewkę z tym klejem to spróbuję delikatnie pilkniczkiem. To mniej ryzykowne niż odłamywanie kleju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 marca 2015 Udostępnij Napisano 14 marca 2015 Proponowałbym Ci poczekać na membrany i wtedy jak przymierzysz, to będziesz wiedział co robić dalej. Ja dzisiaj zrobiłem jedną kolumnę, jutro biorę się za drugą. Muszę przyznać, że te zestawy naprawcze, to nie to samo, co oryginalne membrany. Jednak stan głośników mojego znajomego nie pozwalałby na wymianę samych membran. Póki co jedna sztuka zrobiona i działa poprawnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts