zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Nadal nie rozumiem po co podłączasz to do KD. Z tego co się orientuję, to szukałeś wzmacniacza stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat Cytat Wiec mam pytanie one mają taką charakterystykę czy porostu denon nie wyrabia, ale skoro na Pioneerach było więcej basu ?. I jedno i drugie. Jak sie przyzwyczailes do buczącego suba moze byc problem. Cytat Niby tak bo nigdy do konca amplituner KD nie zagra w stereo jak wzmak ale cos musi byc nie tak. Kiedys mialem Quadrale Shogun i podpialem dla testow porownawczych pod ampltuner KD Onkyo i jakos to gralo. Oczywiscie szybko wrocilem do wzmaka. Kiedys mialem jakis model Denona, AVR-1709, czy cos w ten desen. Jak to podpielem pod kolumny to myslalem ze jest zepsuty. Cytat kable podłączone jak należy, tryby wszystkie sprawdzone nadal to samo. Czy kabel może miec taki wpływ, czy to wina denona a technics by dał rade.Dodam jeszcze że na tym amplitunerze z bass refleksa-a nie pompuje zbytnio powietrze a i głośniki nie wychylają się zbyt mocno. Daj spokoj z tymi kablami, bo juz mi rece opadaja. Jak nawet glosniki sie nie wychylaja to definitywny brak mocy. Damian7110 pisze ze brakuje mu tylko niskich tonow. Reszta pasma jest w miare OK. Jakby nie bylo mocy wszystko by kulalo! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Zauważyłem to samo na przykładzie dwóch różnych amplitunerów KD. Wszystko gra, tylko sucho i płasko. Brak głębi i niskich tonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Denon wyposażony jest także w tryb Auto Eco, który dostosowuje maksymalną dostępną ilość mocy w zależności od poziomu głośności. Zobacz, moze z tym trybem jest cos nie tak. Aby zapewnić obsługę najszerszej liczbie modeli głośników Twoj Denon jest wyposażony w napęd o niskiej impedancji, do zapewnienia stabilności operacyjnej przy obsłudze głośników o impedancji 4 omów wiec wysteruje spokojnie Twoje Quadrale. Jezeli to wszystko nie zadziala to znaczy ze Denon nie nadaje sie calkowicie do stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 22 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat Nadal nie rozumiem po co podłączasz to do KD. Z tego co się orientuję, to szukałeś wzmacniacza stereo. Testowałem na nim kolumny bo nie posiadałem wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat Testowałem na nim kolumny bo nie posiadałem wzmacniacza Nigdy nie testuj kolumn na amplitunerze KD jak chcesz miec odniesienie do brzmienia w stereo...Nigdy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 To dobrze że testowałeś tylko, bo myślałem że kupiłeś ten ampli do tych Quadrali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat To dobrze że testowałeś tylko, bo myślałem że kupiłeś ten ampli do tych Quadrali. Tez tak myslalem...!!! A wczesniej byla mowa o wzmaku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 To ja już nie wiem. Kupiłeś czy nie ? Chyba nie, tak ? Tylko sprawdzałeś bo miałeś go już, tak ? Czy kupiłeś go do tych Quadrali ?Oby nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Myslisz ze ja go kupilem.....? Oj nie!!!!! To nasz kolega Damian7110 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 22 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2015 NIE kupił bym amplitunera do kina domowego do swoich kolumn, teraz sie tylko zastanawiam albo polecony pioneer albo technics, troche jeszcze poczytam o tych konkretnych modelach.A jeszcze powracając quadrale są 4 ohm, a ponoć amplitunery KD nie lubią takich kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 To dobrze. A czy nie bierzesz pod uwagę Fine Artsa o którym pisałem wcześniej ? To także wydajny piecyk. Rzuć okiem tutaj :http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...st&p=105444 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat NIE kupił bym amplitunera do kina domowego do swoich kolumn, teraz sie tylko zastanawiam albo polecony pioneer albo technics, troche jeszcze poczytam o tych konkretnych modelach.A jeszcze powracając quadrale są 4 ohm, a ponoć amplitunery KD nie lubią takich kolumn. Ogolnie amplitunery nie lubia 4ohm kolumn ale Denon wyposazony w naped o kiskiej czestotliwosci....itdNie czytasz dokladnie co sie do Ciebie pisze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Dostawiłem te kolumny do ściany i jakby przybyło basu ale jest bardzo dudniący nie kontrolowany może korektor equalizer by coś naprawił ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Equlizer to niepotrzebny dodatek do urzadzen audio! Uwierz mi ze popsujesz jeszcze bardziej brzmienie niz jest do tej pory. Pokombinuj z ustawieniem kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 To jestem zaskoczony, te kolumny maja bas ref-lex z tyłu może dlatego na pioneer-owskich kolumnach było więcej basu bo miały otwór z przodu, wiekszśc konstrukcji ma jednak z przodu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 To ze kolumna ma bass reflex z przodu wcale nie oznacza ze ma lepszy bas od innych. Dla mnie najlepszy bas posiadaja kolumny w obudowie zamknietej. Jezeli nadal brakuje Ci niskich tonow dosun jeszcze bardziej do tylnej sciany. Nieraz pare centymetrow moze poprawic brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Zgadza się. Najlepsze jakościowo niskie tony są zazwyczaj z konstrukcji z obudowami zamkniętymi.A tylny bass-reflex jest jednak na ogół lepszy niż przedni, ponieważ przepływ powietrza, turbulencje są słabiej słyszalne.Co do mocy, wielkości niskich tonów, to dużo zależy od konstrukcji kolumn, wielkości membran, strojenia zwrotnicy, skuteczności głośników itp. Nie można tak uogólniać.Zbytnie przysunięcie kolumn do ścian podbarwia dźwięk, zniekształca, psuje wiele z aspektów dobrej stereofonii.Korektor jest rzeczywiście urządzeniem - psujem. Zwróć uwagę, że już się takich elementów zestawu nie produkuje, choć można by dziś robić je o wiele lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Wszystko ulegnie diametralnej zmianie, kiedy podłączysz kolumny do wzmacniacza stereo.Odsuniecie kolumn do samej ściany może i spotęguje niskie, jednak moim zdaniem bardziej w kierunku dudnienia niż oczekiwanego efektu. A chyba nie o to Ci chodzi ?A co do korektora, to i ja przyłączam się do tego co piszą Koledzy. Nie warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Cytat Zgadza się. Najlepsze jakościowo niskie tony są zazwyczaj z konstrukcji z obudowami zamkniętymi.A tylny bass-reflex jest jednak na ogół lepszy niż przedni, ponieważ przepływ powietrza, turbulencje są słabiej słyszalne.Co do mocy, wielkości niskich tonów, to dużo zależy od konstrukcji kolumn, wielkości membran, strojenia zwrotnicy, skuteczności głośników itp. Nie można tak uogólniać Mialem kiedys Naim Ariva. Nieduze podlogoweczki a niskie tony byly takie pyszne, punktowe ze myslalem iz gram na kolumnach 3,4 razy drozszych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Cytat Wszystko ulegnie diametralnej zmianie, kiedy podłączysz kolumny do wzmacniacza stereo.Odsuniecie kolumn do samej ściany może i spotęguje niskie, jednak moim zdaniem bardziej w kierunku dudnienia niż oczekiwanego efektu. A chyba nie o to Ci chodzi ?A co do korektora, to i ja przyłączam się do tego co piszą Koledzy. Nie warto. Po podlaczeniu do wzmaka stereo cale brzmienie ulegnie zmianie ale i tak probowalbym roznych mozliwosci ustawien kolumn dla uzyskania najlepszego efektu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Jasne, w obecnym połączeniu można szukać optymalnego ustawienia, ale raczej tak dla sportu 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 oby uległo zmianie, bo juz sie zastanawiałem czy aby dla mnie są te kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Podsumowując.Damian7110, jak już było wyżej. Jeśli słuchałeś tych kolumn na ampli kina domowego i nie ma za dużo niskich tonów, to nie wina kolumn, ale amplitunera KD. Nie ma co kombinować. One są słabe w te klocki. W dźwięku kinowym wspomagają się elektroniką, programami korygującymi. Ale też często niezbędny jest subwoofer.Do stereo potrzebny jest dobry wzmacniacz, który ruszy membrany głośników niskotonowych, ale też je odpowiednio wyhamuje kiedy trzeba.Arti, teraz to sam, cytując w całości mój post spowodowałeś, że wpis nie zniknie. Ja wyciąłem jak widzisz. Ale jeszcze możemy to zrobić. Bo tak to nikt (oprócz nas) nie wie o co chodzi . Może spróbujmy jeszcze raz. Ty wytnij tamto a ja usunę to.Ale zamieszanko spowodowałem. Mogłem Ci napisać na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian7110 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Skoro tak to dlaczego kolumny od kd pioneer zagrały lepiej od tych quadrali a ten sam amplituner oceniajac niskie tony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts