zieluwid Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 A to już musi się Koleżanka zastanowić. W sumie to nie jest skomplikowana operacja, ale można to także zlecić specjaliście, albo poprosić kogoś znajomego. Wszystko też zależy od budowy potencjometrów i ich umieszczenia w urządzeniu. Raz dostęp do nich jest łatwy, innym razem trzeba się nagimnastykować i troczę rozkręcać, żeby się do nich dostać.Wrocław to duże miasto, z pewnością znajdzie się tam jakiś elektronik w razie czego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 Oby nie taki drogi jak ten od gramofonu. W Łodzi taka "usługa" to 50zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 Ceny usługi nie zależą od miasta, tylko od serwisu, czy elektronika. Zauważyłem jedno. Im serwis ma się za bardziej specjalistyczny i renomowany, tym ceny ma wyższe. U ciebie to może kosztować 50 zł, a we Wrocławiu 100 zł. A mój elektronik zrobi to za 20 zł. Każda osoba rzetelna liczy usługi zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Szkoda, że serwis swoją rzetelność markuje witryną, lup pięknym zakładem, a często ma kiepskich fachowców. Bo jak już, ma dobrych, to ceny są także z kosmosu.Przykład ? Zadzwoń do Nomos i zapytaj ile sobie życzą za konserwację . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 Pisałem już wielokrotnie, że nomos to jakaś kpina z ludzi i potwierdza Twoją tezę o ładnej witrynie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 No cóż, trzeba będzie kiedyś złożyć listę takich zakalców ku przestrodze dla innych. Kiedyś była taka inicjatywa odnośnie nieuczciwych i krnąbrnych salonów audio. Nie pamietam czy to doszło do skutku, ale coś się działo w tym kierunku.A czy nasza Koleżanka dowiedziała się czegoś więcej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 Jakos znikla nam na pare dni kolezanka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2015 Cytat No cóż, trzeba będzie kiedyś złożyć listę takich zakalców ku przestrodze dla innych. Kiedyś była taka inicjatywa odnośnie nieuczciwych i krnąbrnych salonów audio... Ostrożnie z taką listą ...Bo żeby być w porządku wobec firmy to trzeba by jeszcze zweryfikować ich "nieuczciwość i krnąbrność",dowiedzieć się co firma ma do powiedzenia,poczekać aż kolejna osoba głosi problem...Bo można szybko się na czymś takim przejechać - może to np. konkurencja chce kogoś "wykosić"?Co nie znaczy oczywiście, że firma naprawiająca sprzęt zrobiła to tanio...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 29 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2015 Cytat Jakos znikla nam na pare dni kolezanka... Koleżanki tak miewają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 29 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2015 RoRo, oczywiście masz rację, zgadzam się z Tobą. Pochopnie nie ma co oceniać, chociaż czasami niektórzy już cenami sprzętu i usług potrafią zirytować potencjalnego klienta, zdającego sobie sprawę z tego, co ile mniej więcej jest warte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 7 maja 2015 Udostępnij Napisano 7 maja 2015 Dyskusja trwa tylko gdzie sie podziała autorka wątku...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 7 maja 2015 Udostępnij Napisano 7 maja 2015 Cytat niektórzy już cenami sprzętu i usług potrafią zirytować potencjalnego klienta, zdającego sobie sprawę z tego, co ile mniej więcej jest warte. Dokładnie do tego odnosimy się Niektóre "firmy" wydają się wręcz celować w klienta nie do końca zorientowanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 11 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Wybaczcie Panowie moją nieobecność na forum, ale na głowie matura i takie tam Co do gramofonu, Pan z serwisu powiedział że wkładka jest skalibrowana, a to że zostawił te schematy to normalne... Noo przynajmniej tak mi powiedział. Jeśli chodzi o sprzęt to sprawa jest taka, głośniki dalej szumią. Ten dźwięk jest słyszalny przy większej głośności. Zrobiłam to co mi podpowiedzieliście czyli sprawdziłam zaciski, przełączałam na różne kanały i dalej jest to samo. Jak podłączyłam adapter to dźwięk był bardzo cichy, musiałam słuchać prawie na maksymalnej głośności, czy to normalne? Wiem że ten sprzęt nie jest rewelacyjny, ale myślałam że będę miała coś tymczasowego zanim kupię lepszy. Niestety nic z tego, nie będę się denerwować słuchając szumów. Macie jakieś propozycje co będzie dla moich potrzeb najodpowiedniejsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 maja 2015 Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Najodpowiedniejsze będzie teraz podpięcie gramofonu pod inny wzmacniacz w celu sprawdzenia poprawności jego działania.Nie zaproponowali Ci sprawdzenia sprzętu na miejscu, jak odbierałaś gramofon ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 11 maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Nie, dostałam sprzęt zaklejony i do widzenia. Muszę popytać znajomych, może ktoś ma wzmacniacz. Coś ta sprawa z gramofonem idzie jak po grudzie od początku.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 maja 2015 Udostępnij Napisano 11 maja 2015 Już nie o to chodzi. Po pierwsze problem w tym, że nie masz możliwości sprawdzić gramofonu, bo nie masz odpowiedniego sprzętu.Po drugie, Twój gramofon, powinien być zaprezentowany Tobie po naprawie, po to abyś nie miała pretensji, że coś nie działa jak należy. Bo nawet jeżeli jest ok, to w tym momencie nie możesz być tego pewna.Po trzecie trafiłaś na taki serwis, a nie inny. Dokładając to, że jestem laikiem, komplikuje całość. Nie ma co się łamać. Trzeba sprawdzić gramofon na innym sprzęcie. Poszukaj wśród znajomych mających wzmacniacz stereo. Sprawdź, jak będzie ok, to pozostaje tylko ta wieża. A tak na marginesie, to nie chce mi się wierzyć, że w tym serwisie pracują aż tacy ignoranci i głąby, aby nie sprawdzili czy sprzęt działa przed wydaniem go właścicielowi.I najważniejsze, musisz rozejrzeć się za przyzwoitym zestawem stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 12 maja 2015 Udostępnij Napisano 12 maja 2015 to że musiałaś odkrecać gałkę głośności prawie na maxa bo inaczej było cicho spowodowane jest słabym wzmocnieniem wkładki przez phono preamp który masz w wzmacniaczu. Jaką masz wkładkę w swoim gramofonie? MM czy MC. Wkładki MC potrzebują większego wzmocnienia niż wkładki MM. Wszystko zależy od napięcia wyjściowego wkładki. Napisz jaką masz wkładkę. Nazwę i model. Sprawdzimy jakie powinnaś mieć gain phono preampu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 12 maja 2015 Udostępnij Napisano 12 maja 2015 Tak, racja ! Ale wymianę sprzętu na lepszy traktowałbym jako priorytet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 12 maja 2015 Udostępnij Napisano 12 maja 2015 zdecydowanie sie z tym zgadzam. polecałbym również zainteresować się oddzielnym phono preampem. zazwyczaj wbudowane phono preampy sa słabej jakości inie do końca spełniaja swoją role. oczywiście piszemy o sprzecie budżetowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 maja 2015 Udostępnij Napisano 13 maja 2015 Cytat Zrobiłam to co mi podpowiedzieliście czyli sprawdziłam zaciski, przełączałam na różne kanały i dalej jest to samo. Jak podłączyłam adapter to dźwięk był bardzo cichy, musiałam słuchać prawie na maksymalnej głośności, czy to normalne? Dzwięk był bardzo cichy po podłączeniu pod wejścia PHONO (tak być nie powinno)?Czy po podłączeniu gramofonu pod inne wejścia jak AUX, TAPE, CD itd. - bo w takim wypadku to normalne (bo te wejścia nie służą do podłączania gramofonu bez wbudowanego przedwzmacniacza)? Cytat to że musiałaś odkrecać gałkę głośności prawie na maxa bo inaczej było cicho spowodowane jest słabym wzmocnieniem wkładki przez phono preamp który masz w wzmacniaczu. Jaką masz wkładkę w swoim gramofonie? MM czy MC. Wkładki MC potrzebują większego wzmocnienia niż wkładki MM. Wszystko zależy od napięcia wyjściowego wkładki. Napisz jaką masz wkładkę. Nazwę i model. Wątpie, by w niedrogim gramofonie "siedziała" wkładka MC Ania_wojCzęsto na froncie wkładki (lub obsadzie igły) masz nazwę wkładki. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 maja 2015 Udostępnij Napisano 14 maja 2015 Nie mówię że to nie jest wina kiepskiego pre gramofonowego we wzmacniaczu. Ale to że jest cicho po odkręceniu gałki głośności na max, to chyba już przegięcie. Coś jest nie tak ze wzmacniaczem, albo z wkładką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts