traskias Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Witam,Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów o to jaki wzmacniacz strumieniowy polecicie do kolumn B&W 686 s2. Ja rozważam następujące modele:a) Marantz MCR510, ma wzmacniacz klasy D i moc 2x60Wb) CA minx xi, wzmacniacz AB i moc 2x40WZasadniczo moje pytanie sprowadza się do kwestii doboru rodzaju wzmacniacza do skuteczności kolumn, która w przypadku ww B&W jest niska i wynosi 85dB. Pytając po sklepach spotkałem się ze sprzecznymi opiniami (pewnie podyktowanymi chęcią sprzedaży określonego sprzętu) - a mianowicie:- jedni twierdzili, że do tych kolumn lepszy jest wzmacniacz AB, ponieważ ma większe trafo i lepiej napędzi niskoskuteczne kolumny,- inni byli zdania, że lepszy będzie wzmak klasy D bo zazyczaj jest mocniejszy i bardziej wydajny,Spotkałem się też z obiegową opinią, że dla klas A i AB lepsze są wysokowydajne kolumny pow. 90 dB, a do klasy D te o niższej skutecznościUściślę również, że muzy słucham w niewielkim pomieszczeniu o pow. 12 m2 i raczej cicho, nie zależy mi więc na super głośności lecz na jak najlepszej jakości dźwięku przy niskich poziomach głośności.Proszę więc o pomoc jak to jest w rzeczywistości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Według mnie obydwa urządzenia poradzą sobie z kolumnami podstawkowymi jakimi są te B&W. I o to bym się nie martwił, co innego jeśli chodziłoby o kolumny podłogowe, oczywiście nieduże, a chodzi przecież o monitory i słuchanie na normalnych poziomach głośności. Jeśli jesteś już w posiadaniu tych kolumn praktyczniej byłoby spakować je do torby turystycznej i sprawdzić w salonie, sklepie z którym zestwem zagrają dla Ciebie lepiej.Test obydwu urządzeń jeśli chodzi o różne aspekty masz w zakładce testy w tym CA minx xi, marantza 510 nie ma, ale są 3 inne podobne maluchy np. model 610. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2015 Cytat Spotkałem się też z obiegową opinią, że dla klas A i AB lepsze są wysokowydajne kolumny pow. 90 dB, a do klasy D te o niższej skuteczności Obiegowe opinie mają to do siebie, że są bardzo uogólniające, czyli bardzo często nietrafne.Klasa wzmacniacza to również jego brzmienie. A te mogą być bardzo różne. Choć też nie należy generalizować.W Twoim pokoju z tymi monitorami jeden i drugi wzmacniacz sobie poradzi. Tu bardziej chodzi o to jakiego dźwięku, brzmienia szukasz.Dlatego Jacek75 dobrze radzi by pojechać z tymi kolumnami na odsłuch. Posłuchasz z kilkoma znanymi Ci nagraniami i wybierzesz co dla Ciebie lepiej gra. Jeśli coś Ci się nie spodoba w dźwięku, to pamiętaj, że z czasem nie będzie lepiej, nie przyzwyczaisz się, ale będzie Cię to coraz bardziej drażniło.Jeśli się da, umów się jakoś ze sprzedawcą (zostaw kaucję - równowartość) i weź bardziej obiecujący zestaw do domu. A jak w Twoim pokoju też zagra dobrze, to sfinalizujesz transakcję. Jeżeli nie, pomyślisz o czymś innym, zamienisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts