Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów o to jaki wzmacniacz strumieniowy polecicie do kolumn B&W 686 s2. Ja rozważam następujące modele:
a) Marantz MCR510, ma wzmacniacz klasy D i moc 2x60W
b) CA minx xi, wzmacniacz AB i moc 2x40W

Zasadniczo moje pytanie sprowadza się do kwestii doboru rodzaju wzmacniacza do skuteczności kolumn, która w przypadku ww B&W jest niska i wynosi 85dB. Pytając po sklepach spotkałem się ze sprzecznymi opiniami (pewnie podyktowanymi chęcią sprzedaży określonego sprzętu) - a mianowicie:

- jedni twierdzili, że do tych kolumn lepszy jest wzmacniacz AB, ponieważ ma większe trafo i lepiej napędzi niskoskuteczne kolumny,
- inni byli zdania, że lepszy będzie wzmak klasy D bo zazyczaj jest mocniejszy i bardziej wydajny,

Spotkałem się też z obiegową opinią, że dla klas A i AB lepsze są wysokowydajne kolumny pow. 90 dB, a do klasy D te o niższej skuteczności

Uściślę również, że muzy słucham w niewielkim pomieszczeniu o pow. 12 m2 i raczej cicho, nie zależy mi więc na super głośności lecz na jak najlepszej jakości dźwięku przy niskich poziomach głośności.

Proszę więc o pomoc jak to jest w rzeczywistości?
Napisano
Według mnie obydwa urządzenia poradzą sobie z kolumnami podstawkowymi jakimi są te B&W. I o to bym się nie martwił, co innego jeśli chodziłoby o kolumny podłogowe, oczywiście nieduże, a chodzi przecież o monitory i słuchanie na normalnych poziomach głośności.
Jeśli jesteś już w posiadaniu tych kolumn praktyczniej byłoby spakować je do torby turystycznej i sprawdzić w salonie, sklepie z którym zestwem zagrają dla Ciebie lepiej.

Test obydwu urządzeń jeśli chodzi o różne aspekty masz w zakładce testy w tym CA minx xi, marantza 510 nie ma, ale są 3 inne podobne maluchy np. model 610.
Napisano
Cytat

Spotkałem się też z obiegową opinią, że dla klas A i AB lepsze są wysokowydajne kolumny pow. 90 dB, a do klasy D te o niższej skuteczności

Obiegowe opinie mają to do siebie, że są bardzo uogólniające, czyli bardzo często nietrafne.
Klasa wzmacniacza to również jego brzmienie. A te mogą być bardzo różne. Choć też nie należy generalizować.
W Twoim pokoju z tymi monitorami jeden i drugi wzmacniacz sobie poradzi. Tu bardziej chodzi o to jakiego dźwięku, brzmienia szukasz.
Dlatego Jacek75 dobrze radzi by pojechać z tymi kolumnami na odsłuch. Posłuchasz z kilkoma znanymi Ci nagraniami i wybierzesz co
dla Ciebie lepiej gra. Jeśli coś Ci się nie spodoba w dźwięku, to pamiętaj, że z czasem nie będzie lepiej, nie przyzwyczaisz się, ale będzie Cię to coraz bardziej drażniło.
Jeśli się da, umów się jakoś ze sprzedawcą (zostaw kaucję - równowartość) i weź bardziej obiecujący zestaw do domu. A jak w Twoim pokoju też zagra dobrze, to sfinalizujesz transakcję. Jeżeli nie, pomyślisz o czymś innym, zamienisz.