Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam BARDZO wilkę prośbę do znawców DENONA drw 660 DECK'A otóż zakupiłem NIBY w pełni sprawnego, fakt wszystko slychac itd działa ale problem zaczyna się jak cche z kieszeni A przegrac kasete na kieszen B (play-rec) daje pley w a i rec w b i idzie troche ale mi sie wylaczaja kasety, DLACZEGO??? czy ktoś wie o co chodzi? czy cos musze zmienic? czy deck zrabany icon_sad.gif a i do czego sluza pokretla BIAS fine i input level? PROSZĘ o kazda odpowiedz dziekuje
Napisano
Temat ZAMYKAM poprostu źle klikałem bo klikałem to rec koło synhro... a miało byc tam przy dubling normal i speed icon_wink.gif a tak przy okazji to pokretlo BIAS FINE to cos daje jak go na opór ustawie? a to input level do czego pokretlo?
Napisano
Mówiąc najprościej :
INPUT LEVEL, to możliwość wzmocnienia sygnału o niskim poziomie. Ustawiasz go podczas zapisu. Należy uważać, aby nie wzmocnić sygnału za bardzo, bo nagranie będzie przesterowane. Im bardziej kręcisz gałką w prawo, tym sygnał będzie mocniejszy, jak kręcisz w lewo, będzie słabszy, jednocześnie nagranie będzie cichsze.
BIAS, to możliwość regulacji poziomu/ilości wysokich tonów i dynamiki i odwrotnie, a dokładniej im więcej ustawisz wysokich tonów, tym mniej dynamiczne będzie nagranie, a jak bardziej będzie dynamiczne, to z mniejszym natężeniem wysokich tonów.
Czyli, jak bardziej przekręcisz gałeczkę w lewo, to tym więcej uzyskasz wysokich tonów. A jeżeli gałeczkę przekręcisz bardziej w prawo, to lepsza będzie dynamika w stosunku do wysokich.
Tak więc, w jednym i drugim przypadku to trochę takie eksperymentowanie. Ale jak lubisz takie dłubanie, to możesz spróbować.

Pozdrawiam
Napisano
Dziękuję Panu za fachową odpowiedz juz wiem co i jak z tymi potencjometrami icon_smile.gif mam instrukcje ale nie po pl wersji chyba zeby ktos mial z was w pl bylbym wdzieczny dziekuje bardzo pozdrawiam
Napisano
aa tak przy okazji zapytalem o instrukcje polska ale mam was wuiec racja nie potrzebne icon_smile.gif chcialem amplituner yamahe HTR-4066 podlaczyc pod tego deka bo ma wejscia liniowe ale nie wiem z ktorego gniazda yamahy je wyprowadzic hmm jest ich od grona ale nie widze audio IN... czy moze sie myle jesli mozecie luknijcie na tyl HTR-4066 i powiedzcie z ktorych gniazd wyprowadzic sygnal pod tego deka bo chcialem z pena po podlaczeniu do yamahy zrzucic kawalki na swieżą nowa kasete audio Pozdrawiam i dziekuje za kazda informacje
Napisano
Cytat

z ktorych gniazd wyprowadzic sygnal

Z OUT, jednak zrób test.
Nagrywając kasetę nie przesadzaj z głośnością nagrywania, bo teraz już niema dobrych kaset. Zrób w czasie nagrywania test.
Jak model ma atc automatyczną kalibrację taśmy ( deck sam bada jakość taśmy) warto skorzystać. Jak masz kasetę chromową możesz zasłonić dla ekserymentu jej górne otworki i nagrać jak nazwykłą-będzie więcej góry icon_wink.gif Możesz też poeksperymentować z różnymi dolby.
Czas na nagrywanie kaset jak dla mnie minął, bo nie ma jak dawniej dobrych kaset, kiedy to każda szanowana firma miała w ofercie kilkanaście modeli żelazowych, chromowych, metalowych i różnice były kolosalne.
Napisano
Cytat

aa tak przy okazji zapytalem o instrukcje polska ale mam was wuiec racja nie potrzebne icon_smile.gif chcialem amplituner yamahe HTR-4066 podlaczyc pod tego deka

Chyba odwrotnie icon_wink.gif.
Cytat

ale z ktorego OUT?

Jeżeli chcesz wyprowadzić sygnał, to z OUT, ale w decku. A wpiąć się musisz do IN we wzmacniaczu.

A dlaczego chcesz podłączyć rasowy analog, jakim jest magnetofon pod amplituner kina domowego (bardzo średni ...) ?
Nie wiem gdzie są wejścia, próbowałbym pod AV, ale to bez napisu OUT. To gdzie są wejścia, powinieneś znaleźć w instrukcji.

Masz ten ampli, czy chcesz kupić ?
Napisano
Tak, ale niedoczytałeś, bo autor chciał ponagrywać na decka z tego amplitunera, bo napisał
Cytat

powiedzcie z ktorych gniazd wyprowadzic sygnal pod tego deka bo chcialem z pena po podlaczeniu do yamahy zrzucic kawalki na swieżą nowa kasete audio

Tak więc chinche z wyjścia OUT w amplitunerze do IN w decku i nagrywasz. Oczywiście jak odtwarzasz z magnetofonu to z out w decku do in w amplitunerze.
Z tego co widzę to OUT w ampli jest tylko w sekcji OUT av, białe i czerwone wyjście to kanały audio. Czy będzie działało, cóż powinno, ciekaw jestem.
Swoją drogą w wzmacniaczach, dużo lepszych, nadal ( o dziwo) jest ulokowane wyjścia OUT/REC dla nagrywania z różnych źródeł, a przecież taki amplituner multimedialny powinien być bardziej do takich eksperymentów przygotowany. Podczas gdy klasycznemu wzmacniaczowi takie wyjścia w dzisiejszych czasach raczej są zbędne i często na przedniej ściance i tylnej przynoszą tylko bałagan.