Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Zamierzam kupic zestaw glosnikow 5.1 Klipsch R26 F. Prosba o pomoc w doborze amplitunera do kwoty 2000 zł. Niestety sam nie moge sobie z tym poradzic i stad moja prosba do Was.
Jeszcze jedno pytanie, czy jesli kolumny maja impedencje 8ohm to beda lepiej graly z amplitunerem o impedencji 8ohm ?

Z gory dziekuje za pomoc icon_smile.gif
Napisano
Witaj,
wybierałbym pomiędzy Onkyo TX-NR636 a Denon AVR-X2100W. Onkyo jest bardziej analityczne, szczegółowe, kinowe, tak więc jeśli system będziesz w większości wykorzystywał do kina domowego, filmów, Onkyo bedzie optymalnym rozwiązaniem. W innym przypadku proponuję amplituner Denon, który jest cieplejszy, trochę lepiej wypełniony, zapewne lepiej sprawdzi się w muzyce, koncertach.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.
Napisano
Cytat

Jeszcze jedno pytanie, czy jesli kolumny maja impedencje 8ohm to beda lepiej graly z amplitunerem o impedencji 8ohm ?

Raczej cięzko znaleźć kolumny o stałej charakterystyce impedancji. Zwykle jest zmienna i waha się od 8 do 6, lub nawet do 4 ohm i niżej.
Jeśli chodzi o wzmacniacz, amplituner to najczęściej jest tak, że ten dobry i wydajny jest przygotowany na współpracę pod różnym obciążeniem i potrafi np. podwoić swoją moc jak impedancja kolumny spada - wtedy gra dobrze.

Kolumna z wyższą impedancją np. 8 stanowi dla amplitunera mniejsze obciążenie niż taka z impedancją np. 4ohm ( tyle że producenci kolumn często mijają się z prawdą). Tak jak mniejszym obciążeniem dla amplitunera są kolumny z wysoką efektywnoscią np. powyżej 90dB, bo aby grac głośno, to nie trzeba tak mocno żyłować ,czasem słabego amplitunera.
Napisano
Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi icon_smile.gif

Te amplitunery sa faktycznie super, ale sa 7.2 a ja nie mam mozliwosci zamontowania dodatkowych glosnikow a nie chcial bym przeplacac za cos co jest mi zbedne.
Odpowiedz o impedencji tez misie bardzo przydala i zpewnoscia ulatwi mi to dobor sprzetu.

Czy amplitunery HARMAN KARDON dadza rade z tym zestawem Klipscha ?
myslalem o ponizszych:

HARMAN KARDON AVR 161
HARMAN KARDON AVR 170

Wszyscy mi polecaja:

ONKYO TX-NR535

Niestety nie mialem mozliwosci spradzenia amplitunera PIONEER VSX-529. Czy Amplitunery Pioneera sa ok ?

Pozdrawiam.

Napisano
Osoniście do Klipsch wolałbym Onkyo lub Denon. W przypadku marki Harman Kardon zwróć uwagę na model AVR171.
Amplituner Pioneer VSX-529 to zdecydowanie gorsze urządzenie od proponowanych, może mieć problemy z wysterowaniem kolumn. Jeśli decyzja zapada na Pioneer'a, to spójrz tylko na modele VAX-830 lub VSX-930.