scr55 Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Witam wszystkich po półrocznej przerwie.Mam pytanie o "prawdziwy" odtwarzacz płyt CD bo najprawdopodobniej mój Blu Ray Philipsa zaczął podawać dziwny sygnał do wzmacniacza, co powoduje charczenie w jednym kanale w tweeterze. Zauważyłem to tylko przy 2 utworach (oryginalne płyty). Wysłałem wzmacniacz Rotel RA10 do serwisu i okazało się, że działa bez zarzutów dlatego podejrzenie padło na przetwornik C/A w Blu Ray.W związku z tym zacząłem się interesować kupnem prawdziwego odtwarzacza CD bo jeżeli sprzęt Blue Ray kosztuje 300, a CD player audio zaczyna się od 800 to znaczy, że 500 zł różnicy musi robić różnicę chyba, że się mylę.Najtańszy nowy sprzęt z tego co widziałem to Denon DCD 520AE za ok 800 zł. Czy warto rozglądać się za używanym sprzętem czy CD playery nie są długowieczne i powinienem szukać czegoś nowego?Dzięki za info! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Lepiej poszukać używanego z dostępnym laserem. Stary CDk może czasem dłużej pograć niż taki nowy.To Cię przed niczym nie zabezpiecza. Tylko w okresie gwarancji masz trochę komfortu.Ale czy warto kupować droższy odtwarzacz, tylko dlatego, że nowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 20 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Cytat Ale czy warto kupować droższy odtwarzacz, tylko dlatego, że nowy? Myślę, że nie. A jaką kwotę powinienem wydać, żeby mieć całkiem dobre CD? Myślałem o czymś poniżej nowego Denona czyli mniej niż 700 zł.Może podpowiesz mi o jakich modelach/firmach powinienem poczytać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Dobry, to określenie bardzo relatywne. Dużo zależy także od tego jakiego dźwięku szukasz, bo CDki różnie grają. Jedne ostro, przejrzyście, ale bywa, że trochę mechanicznie inne miękko, łagodnie, w nieodpowiednim systemie mogą zamulić dźwięk. Dobrze by było, byś napisał o swoim guście brzmieniowym, czego szukasz, co lubisz, czego nie.Poza tym jakie masz kolumny, jakiej muzyki słuchasz?Masz jakieś kable do tego? Interkonekty i głośnikowe, jakie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 20 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Wzmacniacz Rotel RA10Kolumny Mission MX4Kabel CD - wzmacniacz audioquest Golden GateKabel do głośników - audioquest ale nie znam modeluBanany - Real CableJeśli chodzi o muzykę to rock (plus odmiany) często gości. Lubię też ciepłe dłuższe niskie tony (przeciwieństwo umca umca) dlatego zestawienie Rotel z mission mx4 przy odsłuchu mnie powaliło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 lipca 2015 Najtańsze i super grające odtwarzacze, to Fine Arts CD 2 (trochę bardziej wyrazisty, mniej barwny) i CD 3 (lepsza barwa, płynniejszy).Oczywiście inne modele Fine Artsa z innych serii też są bardzo dobre, niektóre lepsze, ale zazwyczaj droższe.Możesz szukać jeszcze odtwarzaczy Arcam Alpha 5 (5+) Alpha 6. Byle nie Alpha 7, bo gra już inaczej, ostrzej, mniej przyjemnie i według mnie gorzej.Dość uniwersalne są też odtwarzacze Cambridge Audio ze starszych serii. Jak D500SEhttp://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/28/196558.phphttp://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/29/196930.phpTo tak na szybko. Spojrzę jeszcze na Allegro czy coś ciekawego znajdę.Może koledzy też Ci podrzucą jakieś propozycje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 21 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Dzięki bardzo za info!Szczerze powiem, że nie spodziewałem się, że odtwarzacz CD może mieć taki wpływ na brzmienie. Zawsze wydawało mi się, że "cyfrowość" powoduje pewnego rodzaju ujednolicenie i powtarzalność, a tu proszę jaka niespodzianka.Tego Cambridga oglądałem wczoraj, cena spoko.A jest szansa na znalezienie czegoś używanego co będzie czytało mp3/wma ale nie koniecznie przez USB czy to już za dużo życzeń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Cytat A jest szansa na znalezienie czegoś używanego co będzie czytało mp3/wma ale nie koniecznie przez USB czy to już za dużo życzeń? Co tam znajdziesz, ale raczej nie będzie to nic sensownego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Cześć Na Twoim miejscu darowalbym sobie opcje mp3, czy usb w odtwarzaczu. Ja ze swojej strony polecam Micromegę Stage. Jeżeli lubisz takie brzmienie jsk piszesz, to w tym wypadku Stage 4 można do takich zaliczyć. Ja właśnie mam taki odtwarzacz w dość ciepło grającym systemie. Jestem zadowolony z brzmienia. Oczywiście możesz kupić modele wyższe, czyli Stage 5, lub 6, choć tutaj ostnieją delikatne rozbieżności brzmieniowe. Proponuję Ci poczytać testy tych odtwarzaczy na Hifi.pl. Jest to tam wnikliwie opisane. Polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 21 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Cytat Ja ze swojej strony polecam Micromegę Stage. Jeżeli lubisz takie brzmienie jsk piszesz, to w tym wypadku Stage 4 można do takich zaliczyć. Ja właśnie mam taki odtwarzacz w dość ciepło grającym systemie. Jestem zadowolony z brzmienia. Droga zabawka :/ ale pewnie warta swojej ceny.Masz może jakieś troszkę tańsze firmy, które będą grały podobnie? Nie chcę na początku zabawy za dużo inwestować zwłaszcza, że głośniki ze wzmacniaczem trochę pochłonęły Do tej pory słuchałem na Blu Reyu więc podejrzewam, że każde cd będzie grało o niebo lepiej chyba, że się mylę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 No może trochę kosztuje, ale warto. Pisałeś o budżecie w granicach 700 zł. Co prawda ja swoją kupiłem za 800 zł, ale z oryginalnym pilotem, kartonami i inatrukcją, a sprzęt w stanie gabinetowym. Za to też czasami trzeba zapłacić. Jednak uważam, że trafiłbyś taniej. Tym bardziej, że ostatnio widziałem na Allegro Stage 6 za 950 zł, też igła. Dążę do tego, że czasami lepiej zaczekać żeby dołożyć trochę kasy i kupić cos porządnego na dłuższą metę. Trzeba też zaznaczyć, że to nie są cedeki, ktorę można często trafić, raczej trzeba długo czekać na okazję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 21 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Cytat Dążę do tego, że czasami lepiej zaczekać żeby dołożyć trochę kasy i kupić cos porządnego na dłuższą metę. Trzeba też zaznaczyć, że to nie są cedeki, ktorę można często trafić, raczej trzeba długo czekać na okazję. No właśnie próbowałem coś wyszukać i można policzyć na palcach jednej ręki :/Ile lat wytrzymuje taki sprzęt zanim coś w nim padnie i co może w nim paść? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Kto to może wiedzieć ... Mój jest jak nowy pomimo swojego wieku i działa wzorowo. A paść może np. laser, który można wymienić i sprzęt będzie służył nadal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 21 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Poszukałem trochę na necie i znalazłem jakieś CD Rotela. Mam wzmacniacz Rotela i pomyślałem, że może i CD tej firmy do kompletu. Rotel Ra 10 bardzo mi pasuje brzmieniowo to i może CD też będzie?Zdaję sobię sprawę, że porównywanie CD playerów różnych firm to dla znawców tematu jak porównywanie np. pomidora do samochodu, ale czy Warto brać pod uwagę Rotel albo coś z Yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Chyba wolałbym Arcama, którego proponował Ci kuż wsześniej F1angel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 22 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i propozycje - już wiem czego szukać w kategorii sprzęt używany.Pozostaje mi jeszcze tylko jedno pytanie w zakresie sprzętu nowego - która pozycja z tych poniżej jest godna uwagi?NAD C516 BEEDenon CDC 520 lub 720Yamaha CD S300Cambrige Audio Topaz CD5AMC XCDiSą w podobnych cenach tzn 1000 +/- 200 złSłyszałem opinię, że Denon nie dorównuje NADowi.Pytam się o nowe bo muszę rozważyć wszystkie za i przeciw.Dzięki za info! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 22 lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 lipca 2015 Jeśli chcesz mieć też możliwość odtwarzania plików (również bezstratnych), rozważ kupno odtwarzacza sieciowego, który również posłuży jako DAC. To Ci da pewną swobodę (cenową) w kupnie napędu (czyli "dowolnego"* odtwarzacza CD, DVD czy blu ray), który podłączysz do streamera przewodem cyfrowym.*Tak, pamiętam, że miała już tu gdzieś miejsce wymiana zdań, że jako napędu raczej nie należy kupować odtwarzacza Manta za 99 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 26 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2015 Witam ponownie.Muszę zmienić pułap cenowy cd playera (nie jestem jeszcze gotów na wydanie 800 zł na używany sprzęt)Muszę ograniczyć się do 300 - 400 zł.Szukałem na necie modeli, które proponowaliście w tym temacie i ciężko znaleźć oferty sprzedaży.Znalazłem Arcam Alfa One za ok 350 zł.c(nie wiem czy jest coś wart?)Chciałbym żeby sprzęt odtwarzał nie tylko CD ale też CD-R.Z góry dziękuję za Wasze propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 27 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2015 Dla ułatwienia zadam konkretne pytanie - czy Arcam Alpha One jest warty uwagi jak na odtwarzacz dla początkującego?Jak wygląda Arcam Alpha One w zestawieniu z Cambridge Audio D500SE?Chciałbym kupić sprzęt w tym tygodniu dlatego tak Was atakuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 lipca 2015 Na pewno Alpha One jest konkurencją dla niedrogiego odtwarzacza BR i zagra lepiej w wielu aspektach, ale nie jest tak dobry jak Alpha 5+ czy 6.D500SE jest na pewno lepszym wyborem, bardziej uniwersalnym. Jeśli przeżyje się jego wygląd i mało czytelny wyświetlacz, to jego walory dźwiękowe jak dobra stereofonia, naturalność, przejrzystość i muzykalność dźwięku powinny wynagrodzić niedostatki wizualne.Odtwarzacz czyta CD i CDR. Transport jest czuły na drgania i dobrze by było gdyby odtwarzacz stał stabilnie na czymś, co słabo przenosi wibracje.Czyli dobra szafka RTV albo masywna komoda. Pod nóżki odtwarzacza można dać grube podkładki filcowe, albo inny rodzaj materiału tłumiącego drgania.Np. kulki zrobione z Blu Tack (do kupienia na Allegro oraz w sklepach dla plastyków). Trzeba później wypoziomować odtwarzacz kładąc poziomicę na górze obudowy urządzenia i dociskać tak, by było równo. Zresztą wypoziomowanie odtwarzacza CD czy gramofonu, to podstawa by mógł poprawnie pracować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 27 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2015 Dzięki za info.Reasumując, powinienem skupić się na Cambridge audio w tej kategorii cenowej (fakt wyglądem nie powala )Po zakupie chciałem oddać go na jakieś czyszczenie/konserwację do fachowca - dobry pomysł czy szkoda kasy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 27 lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 lipca 2015 Tanie odtwarzacze maja proste napedy. W zasadzie wszystkie są proste. Mozesz go sobie sam zakonserwowac. Zwykle czyszczenie soczewki i troche smaru na elementy ruchome to chyba nic skomplikowanego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 27 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 lipca 2015 (edytowany) Ok, i wszystko jasne w temacie konserwacji Przed chwilą zobaczyłem ofertę Cambridge Audio ale model CD5 za 300 zł.Jak szukam na necie informacji o nim to wyskakuje mi tylko nowa wersja Topaz CD5.Jak on wypada w stosunku do D500 SE? Edytowano 28 lipca 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 lipca 2015 Model D500SE jest bardziej dopracowany, finezyjny w brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scr55 Napisano 29 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 Cytat Model D500SE jest bardziej dopracowany, finezyjny w brzmieniu. Nie pytam ile musicie spędzać czasu na testowaniu sprzętu żeby mieć taką wiedzę Dzięki za info! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts