Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Na wstępie witam, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Ale do meritum, udało mi się kupić okazyjnie wzmacniacz Yamaha A-S700, choć planowałem co innego ale życie pokazuje, że plany często się zmieniają.

Planuję dokupić do tego kolumny Tonsil Altus 200,
Czy wg was taki zestaw ma sens?
Z góry mówię że na lepsze kolumny już mi budżet nie pozwoli. 97 W na kanał przy 8ohm wydaje się być sensowne, tak mówią testy tego wzmacniacza, ale jak z resztą? Nie będę udawał że się na tym specjalnie znam dlatego mój post tu. Do tej pory korzystałem ze starego Kenwood'a i głośników jvc i nie był do sprzęt ani pierwszej jakości ani nowości więc przeskok będzie i tak znaczny. Nie zabrzmi może to zbyt profesjonalnie ale duże znaczenie ma dla mnie również wygląd a te kolumny mi się podobają, no ale wiem że jeśli taki zestaw ze sobą nie współgra To nie ma to sensu.
pozdrawiam i liczę na jakąś odpowiedź.
Napisano
Witaj,
połączenie kolumn Tonsil Altus ze wzmacniaczem Yamaha zaoferuje Ci brzmienie z wyeksponowanymi skrajami pasma i poważnie cofniętym środkiem. Moim zdaniem nie jest to dobra konfiguracja, szczególnie że Altus'y zdecydowanie nie odpowiadają klasie wzmacniacza.
Podaj jednak proszę więcej szczegółów - jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaki budżet chcesz przeznaczyć na zakup kolumn.
Napisano
A więc na wstępie przepraszam za nie podanie wszystkich informacji, przyznam się bez bicia, że nie czytałem "posta o pierwszych postach", a co do konkretów;

Budżet na głośniki to ok 1600 PLN, z tym że jak będzie trzeba dołożyć 100-200 to jeszcze ok, więcej może być problem,

Miejsce odsłuchu ma ok 25 m^2 przy czym jest to kamienica, strop na prawie 4 m, więc kubatura jest spora, docelowo jednak w przeciągu 3-5 lat będzie to dom

Jaka muzyka? To już trudne pytanie, ale głównie stary rock, jazz i dużo 'nowoczesnej' muzyki klasycznej (mertens itp), ale ogólnie w stylach muzycznych jestem dość otwarty,

Sprzęt ma być na mam nadzieję wiele lat, póki co będzie używany do odsluchow cyfrowych z komputera, w niedługim czasie mam zamiar dokupić mu dobry odtwarzacz cd, kiedyś winyli, kolumny chciał bym zakupić Nowe,

Dziękuję za odpowiedzi i liczę na kolejne, dzięki którym uda się zdobyć coś sensownego.

Pozdrawiam
Napisano
Z altusami sprawa jest nieco złożona, bo za 1700zł, więc za średnie pieniądze( w tej klasie ), dostajesz produkt bardzo przeciętnie grający i kiepsko wykonany. Plus za to że chociaż głośno grający.
Plusem jest to że masz dobry, mocny wzmacniacz, choć też zgodzę się że chyba za dobry na te kolumny i chyba nie najlepiej spasowany w duecie.
Dźwięk będzie dość detaliczny i jasny, mimo że yamaha da dobrą dynamikę to bas i średnica będą raczej mało plastyczne i nasycone, więc zależy czego oczekujesz.
Kwota 1700 jest taka nieco graniczna, bo w tej cenie bywają udane i dobre, ale nieco mniejsze kolumny, zaś aby kupić w miarę dobre i duże kolumny trzeba by dołożyć kilka stówek. Za nieco trochę ponad 2 tys po targowaniu kupisz dużo lepsze kolumny. Nawet popularne wersje jak Magnat quantum, Mission mx, Monitor audio, Canton gle razem z yamahą zagrają dużo lepiej niż altus, wykonanie choć to nie jest w tej bajce najważniejsze, też jakby inne.

Napisano
Witam,
idąc za waszym tropem trochę zmieniłem podejście do poszukiwań i oto moich kilka typów, a niestety moja wiedza wynika jedynie z tego co mogę poczytać na innych forach i w testach sprzętu, elektronika w teorii to nie jest moja mocna strona dlatego te opisy mi niewiele mówią, poza podstawowymi parametrami, dlatego chciał bym usłyszeć opinie ludzi którzy się na tym naprawdę znają, a wracając do tematu dobieramy kolumny pod wzmacniacz, a moje propozycje w zakresie cenowym o jakim mówiłem (już lekko się zwiększył), to:

MONITOR AUDIO Bx5

MAESTRO S TONSIL

TONSIL MAESTRO II 180

MAGNAT QUANTUM 675

JBL ES 80

Są to nowe zestawy, wszystkie w okolicach 1800 zł

dodatkowo mam na oku 3 zestawy kolumnowe używane, niby byłem temu przeciwny, ale z 2 strony czemu nie? chyba że odradzacie zakup używanych kolumn, a moje typy to:

Maestro S II 2 Tonsil ---> 1100 zł

ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO THREE ----> 1350 zł

AUDIO ACADEMY MIMAS II -----> 1600 zł

Z góry dziękuje za odpowiedź, w nagrodę obiecać mogę jedynie moje zadowolenie, oraz obszerną opinię na temat tego co myślę na temat skompletowanego zestawu.

Pozdrawiam!
Napisano
Ciężko pisać o obiektywizmie w wyborze czegoś, co każdy postrzega jednak trochę inaczej (dźwięk) i ma różne warunki, ale najlepsze z tych nowych są jak dla mnie Monitor audio bx5, i quantumy 675. Jednak w twojej sytuacji ( metraż i wzmacniacz) skłaniałbym się nieco ku quantumom, są "numer" większe od bx5 i mają balans przesunięty w niższe rejestry, co z yamahą może być dobrym rozwiązaniem. Jbl es80 oferują dźwięk detaliczny z szybkim basem, lecz czasem nieco zimnym względem np. quantumów, czy bx5, mimo to es są chyba i tak nieco lepszą propozycją niż Maestro i Yamaha.
Używane kolumny AE są dobre jednak chyba zbyt twarde i agresywnie brzmiące zwłaszcza z Yamahą.
Audio Academy słuchałem modelu Phoebe i zrobiły na mnie świetne wrażenie, zaskakujące było zróżnicowanie instrumentów, selektywność, rozpiętość brzmienia w sumie niedużych kolumn, tego modelu Mimas nie słyszałem, ale raczej AA są bardzo chwalone- kwestia dopasowania do sprzętu i gustu.
W sumie z MA bx5 , Magnat quantum, Jbl es masz proste zadanie, bo to 3 popularne modele w salonach, Magnat quantum i Jbl bywają w popularnych niemieckich elektromarketach, nawet jak masz do takiego sklepu 100km to i tak warto się wybrać i posłuchać, to się opłaca.

Cytat

Z góry dziękuje za odpowiedź, w nagrodę obiecać mogę jedynie moje zadowolenie, oraz obszerną opinię na temat tego co myślę na temat skompletowanego zestawu.

Jest zakładka "wasze systemy" , gdzie można opisać swoje subiektywne spostrzeżenia z odsłuchów sprzętu i tego już kupionego. Tak aby nie tylko oczekiwać pomocy i rady, ale dać coś od siebie innym icon_smile.gif .
Napisano
Witam,
Idąc za Twoją radą jestem umówiony na przyszły tydzień na odsłuch kolumn quantum i bx5, udało mi się znaleźć sklep taki w okolicy, do granicy niemieckiej mam daleko gdyż mieszkam w Krakowie ale i tu się da znaleźć miejsce jakieś, ciekaw jestem tych audio academy, jednak do Poznania już mam dość daleko by jechać na odsłuch, dam znać po tym co sprawdzę tu, a co z podłączeniem kolumn? Jeśli jest opcją na bi-wiring to warto czy nie? A czy może nawet należy?
Pozdrawiam!
Napisano
Czy warto, opinie są podzielone. Nieraz słychać różnicę przypinając jedne tylko kable do sekcji low, lub high a w niektórych kolumnach różnicy nie ma( lub nie słychać). Część osób wywala z sukcesem firmową blaszkę i przeplata bardziej odizolowany kabel głośnikowy zamiast niej .
Część kolumn i tych tanich i bardzo drogich nie ma takiej opcji wcale, bo jest tylko 1 para wejścia na kabel, wiec nie ma dylematu.
Bi-wiring ma też większy sens jeśli każdy z kabli jest inny dla sekcji low, high. Zmiany to często zwykle niuanse, kolumna podłączona w taki czy inny sposób nie zmienia diametralnie swojego oblicza.
Jedno jest pewne nie ma co zakładać, że coś będzie nie tak, jak jeszcze nawet nie masz sprzętu. W takiej sytuacji trzeba się osłuchać z zestawem dłuższy czas, potem dopiero podjąć decyzję o zabawie i eksperymentach.